Edward Snowden stämmer norska staten

publicerad 22 april 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Visselblåsaren Edward Snowden vill åka till Norge för att hämta ett yttrandefrihetspris han tilldelats. Men för att inte riskera att överlämnas till USA har Snowden valt att stämma Norge.

Efter att Edward Snowden läckt hemligstämplat material, som visade på hur världens medborgare konstant övervakas av stater, har han tvingats att bosätta sig i Ryssland för att inte riskera att dömas till fängelse eller dödsstraff i USA.

Edward Snowden tilldelades tidigare i år det norska Ossietzky-priset för sin insats för yttrandefriheten. Nu vill Snowden kunna åka till Oslo för att hämta priset, utan att riskera att bli utlämnad till USA. Därför stämmer han norska staten för att garantera att inte utlämnas.

”Advokatfirman Schjødt har fått i uppdrag att underlätta så att Snowden kan färdas säkert till Norge för att ta emot priset, utan att riskera utlämning till USA. Vi har i detta avseende på uppdrag av Edward Snowden valt att stämma staten genom justitiedepartementet”, skriver advokatfirman Schjødt, som företräder Snowden, i ett pressmeddelande.

Ossietzky-priset kommer att utdelas under en ceremoni i Oslo den 16 november.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!