Protesterna i Frankrike

Dramatiska scener ifrån protesterna i Paris

Protesterna i Paris som nu spridit sig till hela landet är nu inne på sin fjärde helg. Nya Dagbladet återpublicerar här ett videoreportage ifrån den oberoende medieorganisationen WeAreChange som är på plats för att rapportera. 

Protesterna beskrivs ha utlösts av president Emmanuel Macrons kraftiga höjning av bränsleskatten vilket väckte ilska hos många fransmän vars ekonomi i spåren av den förda politiken blivit mycket ansträngd. Analytiker i flera gamla medier ställer sig frågande till hur protesterna kunnat fortsätta när presidenten nu sänkte bränsleskatten igen, men missar att den höga bränsleskatten bara var droppen som fick bägaren att rinna över.
Macrons popularitet har sjunkit kraftigt det senaste året och protesterna beskrivs i huvudsak handla om missnöjet med regeringens politik. Medan regeringen kallat in över 90 000 poliser över landet beskriver många på plats polisen som mycket brutal och hårdhänt mot demonstranterna särskilt i Paris där situationen mellan polis och demonstranter eskalerat vid ett flertal tillfällen.

Rapporteringen ifrån demonstrationerna har varit sparsam från de gamla medierna, såväl i Sverige som utomlands. Den oberoende medieorganisationen WeAreChange.org är på plats och ger en annan bild av händelserna och proteströrelsen Gula västarna än vad som kommit fram i svenska medier som SVT och DN.

 

Se videoreportaget nedan:

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!