Dramatiska scener ifrån protesterna i Paris

publicerad 10 december 2018
- av Markus Andersson

Protesterna i Paris som nu spridit sig till hela landet är nu inne på sin fjärde helg. Nya Dagbladet återpublicerar här ett videoreportage ifrån den oberoende medieorganisationen WeAreChange som är på plats för att rapportera. 

Protesterna beskrivs ha utlösts av president Emmanuel Macrons kraftiga höjning av bränsleskatten vilket väckte ilska hos många fransmän vars ekonomi i spåren av den förda politiken blivit mycket ansträngd. Analytiker i flera gamla medier ställer sig frågande till hur protesterna kunnat fortsätta när presidenten nu sänkte bränsleskatten igen, men missar att den höga bränsleskatten bara var droppen som fick bägaren att rinna över.

Macrons popularitet har sjunkit kraftigt det senaste året och protesterna beskrivs i huvudsak handla om missnöjet med regeringens politik. Medan regeringen kallat in över 90 000 poliser över landet beskriver många på plats polisen som mycket brutal och hårdhänt mot demonstranterna särskilt i Paris där situationen mellan polis och demonstranter eskalerat vid ett flertal tillfällen.

Rapporteringen ifrån demonstrationerna har varit sparsam från de gamla medierna, såväl i Sverige som utomlands. Den oberoende medieorganisationen WeAreChange.org är på plats och ger en annan bild av händelserna och proteströrelsen Gula västarna än vad som kommit fram i svenska medier som SVT och DN.

 

Se videoreportaget nedan:Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.