CIA förstörde tortyrrapport ”av misstag”

publicerad 19 maj 2016
CIA:s högkvarter i Fairfax County, Virginia, USA

CIA säger sig ha råkat förstöra en 6 700 sidor lång rapport om myndighetens användande av tortyr. Men visselblåsaren Edward Snowden, som jobbat med CIA, köper inte CIA:s bortförklaringar.

Rapporten, som tagits fram av den amerikanska senaten, gäller CIA:s kontroversiella användning av tortyrlikande utfrågningsmetoder av misstänkta terrorister. Dock har CIA av misstag förstört det enda offentliga exemplaret av rapporten, avslöjar Yahoo News.

En av de som inte litar på CIA är visselblåsaren Edward Snowden. I en tweet skriver den förre CIA-medarbetaren att myndigheten medvetet förstört rapporten.

Ett 500 sidor långt utdrag ur rapporten, som tagits fram av den amerikanska senaten, publicerades i december 2014.

Rapportexemplaret ska ha förstörts i augusti ifjol. Ett annat exemplar finns kvar i CIA:s högkvarter i Fairfax County, Virginia.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.