Utrikes

CIA förstörde tortyrrapport ”av misstag”

CIA:s högkvarter i Fairfax County, Virginia, USA

CIA säger sig ha råkat förstöra en 6 700 sidor lång rapport om myndighetens användande av tortyr. Men visselblåsaren Edward Snowden, som jobbat med CIA, köper inte CIA:s bortförklaringar.

Rapporten, som tagits fram av den amerikanska senaten, gäller CIA:s kontroversiella användning av tortyrlikande utfrågningsmetoder av misstänkta terrorister. Dock har CIA av misstag förstört det enda offentliga exemplaret av rapporten, avslöjar Yahoo News.
En av de som inte litar på CIA är visselblåsaren Edward Snowden. I en tweet skriver den förre CIA-medarbetaren att myndigheten medvetet förstört rapporten.

Ett 500 sidor långt utdrag ur rapporten, som tagits fram av den amerikanska senaten, publicerades i december 2014.

Rapportexemplaret ska ha förstörts i augusti ifjol. Ett annat exemplar finns kvar i CIA:s högkvarter i Fairfax County, Virginia.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!