Blairs tankesmedja finansieras av diktaturer

Globalismens framfart

publicerad 3 januari 2024
- av Isac Boman
Tony Blair under en konferens 2018.

Globalisten och tidigare brittiske premiärministern Tony Blairs tankesmedja tjänar pengar på att agera rådgivare till regimer i teokratiska diktaturer.

Blairs Institute for Global Change har bland annat ingått avtal med den auktoritära regeringen i Bahrain och erbjudit betald rådgivning till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Att tankesmedjan samarbetar med regimer som är ointresserade av att respektera mänskliga rättigheter har redan tidigare lett till hård kritik, men nu rapporterar The Telegraph att de inte minskat – utan tvärtom kraftigt ökat sina inkomster från utländska regeringar.

I Bahrain har institutet börjat stödja ett “moderniseringsprogram”, i likhet med sitt arbete i Saudiarabien, där man hjälper till att utforma Vision 2030, ett program som ska öka turismen och få ekonomin att gå ifrån det långvariga beroendet av olja.

Bahrain, som styrs av sunnimuslimer, har en lång historia av diskriminering mot sin shiamuslimska befolkning, som utgör majoriteten av landets 1,4 miljoner invånare. Sedan ett uppror mot regeringen 2011 har landet fängslat tusentals människor, däribland oppositionsledare, ibland i massrättegångar.

Blairs tankesmedja har också erbjudit både betald och kostnadsfri rådgivning till Förenade Arabemiraten. Detta inkluderar “pro bono”-stöd med klimattoppmötet Cop28, som i år arrangeras av federationen, i ett försök att driva “meningsfull förändring”.

Journalist mördades

Förenade Arabemiraten, som består av sju emirat som styrs av shejker, har länge varit föremål för hård kritik för sina obefintliga mänskliga rättigheter. Landet har anklagats för regelrätta övergrepp, bland annat för att ha använt det ökända spionprogrammet Pegasus, som tillverkats av israeliska NSO Group, för att övervaka dissidenter och aktivister.

Redan 2018 började Blair samarbeta med den saudiska regeringen – någonting man på olika sätt fortsatt med även efter det att journalisten Jamajl Khashoggi mördades på den saudiska ambassaden i Istanbul – enligt anklagelser på order av kronprins Mohammed bin Salman.

Tony Blair är dock inte den ende britt som inte verkar ha några problem att samarbeta med totalitära stater som ignorerar de mänskliga rättigheterna. Även nuvarande premiärminister Rishi Sunak vill intensifiera samarbetet med Saudiarabien och locka investerare från den oljerika Gulfregionen till Storbritannien.

En talesman för Tony Blairs tankesmedja bekräftar att man samarbetar med Bahrain, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien och hävdar bland annat att man ”åtagit sig att hjälpa länder som är utsatta och sårbara för negativ klimatpåverkan”. Regimernas behandling av oliktänkande och politiska motståndare vill man dock inte kommentera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!