Bernie Sanders hoppar av

publicerad 9 april 2020
- av Per Nordin
Bernie Sanders hoppar av racet.

Den vänsterradikale demokraten Bernie Sanders ger upp sina ambitioner att utmana Donald Trump om presidentposten. Därmed är det i praktiken klart att Joe Biden blir Demokraternas kandidat till nästa val.

Idag avlyser jag min kampanj. Men även om kampanjen avslutas så förs kampen för rättvisa vidare”, förkunnar Sanders på Twitter.

Han utvecklar vidare att över 300 delegater backar Joe Biden och att det därför är omöjligt för honom att ta hem nomineringen. Den 78-årige judiskättade socialisten är populär bland liberala ungdomar i såväl USA som utomlands och menar att valkampanjen ska ses som en ideologisk vinst där fler unga människor engagerat sig vänsterpolitiskt och där tidigare vänsterradikala idéer blivit mer mainstream.

Dock räckte det inte hela vägen, konstaterar Sanders och tillägger att det var ett smärtsamt och svårt beslut att avsluta kampanjen, enligt CNN.

I början av kampanjen fick Sanders starkt stöd i flera tidiga primärval, men sedan har det gått sämre. Samtidigt har de flesta övriga kandidaterna som hoppat av gett sitt uttalade stöd till mittenkandidaten Joe Biden istället för till Sanders, vilket ytterligare försvårat möjligheterna för honom att bli Demokraternas kandidat. Samtidigt har Biden flirtat vilt med Sanders supportrar och kort efter meddelandet om att han lägger ner sin kampanj vände sig Biden återigen till dessa.

– Jag ser er, jag hör er och jag förstår hur brådskande det är att fixa det vi måste fixa i det här landet. Jag hoppas att ni vill ansluta er till oss, ni är mer än välkomna, ni behövs, deklarerade han.

Bernie Sanders säger sig vara medveten om att många i rörelsen kring honom blir besvikna och upprörda över beslutet att lägga ner kampanjen och att man istället hade önskat att man kämpat vidare hela vägen till det demokratiska partiets konvent där nomineringen officiellt avgörs.

– Jag förstår den hållningen, men när jag ser den här krisen som griper tag i nationen samtidigt som den förvärras av en president som inte vill eller kan uppbåda något trovärdigt ledarskap och det arbete som måste göras för att skydda människor i dess mest desperata tid, då kan jag inte med gott samvete fortsätta driva en kampanj som jag inte kan vinna och som skulle störa det viktiga arbete som krävs av oss alla i denna svåra tid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.