Utrikes

Åtalad New York-terrorist: ”Jag följer Allahs order”

Uzbeken Sayfullo Saipov står åtalad för att ha dödat åtta personer i en terrorattack 2017. I domstolen säger han sig inte erkänna domarens auktoritet, utan att han svarar bara inför Allah.

Saipov står åtalad för en terrorattack som ägde rum i oktober 2017 i New York, då han körde en pick-up längs en cykelbana på Manhattan och försökte att köra på så många som möjligt. Attacken resulterade i åtta döda och över tio skadade. I bilen hittades en IS-flagga. I samband med attacken blev Saipov skjuten och gripen av polis.
Under domstolens sammanträde i måndags sa han, via sin tolk, att åtalet inte har något med honom att göra, eftersom han ”följer Allahs order, som gav honom liv”. Han sa även att han inte erkänner domarens auktoritet.

Åklagarsidan vill tillämpa en anonym jury eftersom de vill utreda ifall dödsstraff vore lämpligt. Rättegången kommer att inledas i april 2020.

Saipov kom till USA från Uzbekistan 2010. Han kom till USA med ett så kallat ”mångfaldsvisum”.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!