Åtalad New York-terrorist: ”Jag följer Allahs order”

publicerad 20 november 2019
- av Per Nordin

Uzbeken Sayfullo Saipov står åtalad för att ha dödat åtta personer i en terrorattack 2017. I domstolen säger han sig inte erkänna domarens auktoritet, utan att han svarar bara inför Allah.

Saipov står åtalad för en terrorattack som ägde rum i oktober 2017 i New York, då han körde en pick-up längs en cykelbana på Manhattan och försökte att köra på så många som möjligt. Attacken resulterade i åtta döda och över tio skadade. I bilen hittades en IS-flagga. I samband med attacken blev Saipov skjuten och gripen av polis.

Under domstolens sammanträde i måndags sa han, via sin tolk, att åtalet inte har något med honom att göra, eftersom han ”följer Allahs order, som gav honom liv”. Han sa även att han inte erkänner domarens auktoritet.

Åklagarsidan vill tillämpa en anonym jury eftersom de vill utreda ifall dödsstraff vore lämpligt. Rättegången kommer att inledas i april 2020.

Saipov kom till USA från Uzbekistan 2010. Han kom till USA med ett så kallat ”mångfaldsvisum”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.