Ännu ett afrikanskt land bryter med Ukraina

publicerad 8 augusti 2024
- av Markus Andersson
Abdourahamane Tchiani - ledare för den militärjunta som styr Niger.

Niger följer Malis exempel och bryter alla diplomatiska förbindelser med Ukraina. Man anklagar regeringen i Kiev för att stödja terrorgrupper och vill att den ukrainska “aggressionen” blir en prioriterad fråga för FN:s säkerhetsråd.

Bakgrunden är att Kiev så sent som förra månaden hjälpt militanta rebellgrupper att i ett större attentat döda dussintals maliska soldater – och ett antal legosoldater från ryska Wagnergruppen.

I helgen gick Malis regering ut offentligt och anklagade Kiev för att stödja internationell terrorism – samtidigt som man lät meddela att man bryter alla relationer med Ukraina, och under tisdagen valde de styrande i Niger att göra samma sak.

En talesman för ukrainska underrättelsetjänsten bekräftade nyligen i nationell TV att man gett tuareg-rebellerna information som gjort det möjligt för dessa att genomföra vad man beskriver som en ”framgångsrik militär operation mot ryska krigsförbrytare” och varnade samtidigt för att ”det kommer att komma mer”. Ukrainas ambassad i Senegal delade vidare videoklippet på sociala medier, innan det plötsligt raderas utan förklaring.

En företrädare för Nigers militärregering kallar kommentarerna ”oanständiga” och ”oacceptabla” och menar att Ukraina bär skuld för ”aggressionshandlingar” i landet.

– Niger, i total solidaritet med regeringen och folket i Mali, har i all suveränitet beslutat att avbryta de diplomatiska förbindelserna mellan republiken Niger och Ukraina med omedelbar verkan, deklarerade denne, enligt RT.

Nej till utländsk inblandning

Trots att företrädare för landets underrättelsetjänst bekräftat att de försett rebellerna med information, hävdar Ukrainas utrikesdepartement att man inte har någonting med attacken att göra och att de afrikanska länderna bryter de diplomatiska förbindelserna beskrivs som ”kortsiktigt och förhastat”.

Noterbart är att även företrädare för Senegal och Burkina Faso har riktat hård kritik mot Ukraina för deras inblandning i attacken, och den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS betonar att man starkt motsätter sig ”all utländsk inblandning” som äventyrar säkerheten och freden i regionen.

Under 12 år har det pågått ett inbördeskrig i de norra delarna i Mali efter att militanta islamistiska tuareger tagit till vapen för att upprätta en shariastat. Konflikten har med åren också spridit sig till grannländerna Burkina Faso, Niger och Algeriet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!