Ankaras borgmästare: Möjligt att utländska krafter skapade jordbävning

publicerad 13 juni 2017
Ankara

Melih Gökçek, borgmästare i Turkiets huvudstad Ankara, säger att den jordbävning som drabbade Turkiet och Grekland igår kan ha skapats på artificiell väg.

Jordbävningen, som mätte 6,2 på richterskalan, skedde under måndagen i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland. Minst en person har avlidit och ett 10-tal skadats i jordbävningen.

Borgmästaren i den turkiska huvudstaden Ankara, Melih Gökçek, spekulerade i att jordbävningen inte nödvändigtvis behövde ha varit en naturlig företeelse.

“Jag tror nu att det kan ha varit en artificiell jordbävning. Jag säger inte att det är säkert, men det är en mycket allvarlig möjlighet”, skrev borgmästaren på Twitter, enligt Hürriyet Daily News.

“Jag säger att det definitivt bör undersökas. Var det ett seismiskt forskningsfartyg som seglade nära epicentret? Om så är fallet, vilket land tillhörde det?”, skrev han i ett annat inlägg.

När västra Turkiet i februari drabbades av en jordbävning menade Melih Gökçek att utländska krafter kan skapa jordbävningar för att såra den turkiska ekonomin.

“Det som drabbar Turkiet just nu syftar till att krossa Turkiet ekonomiskt med en jordbävning i närheten av Istanbul. Vissa kan göra sig lustiga över mig, men jag är orolig. Alla ubåtar och fartyg med stor utrustning nära Istanbul, Marmarahavet och Canakkale ska övervakas”, skrev borgmästaren på Twitter i februari.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!