MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 15 juli 2025

tisdag 15 juli 2025

 

Analytiker: Israels Pahlavi-dröm är en historielös illusion

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 24 juni 2025
– av Redaktionen
Synen på Reza Pahlavi är splittrad. Vissa ser honom som Irans rättmätige ledare - och andra som en lättsttyrd och viljelös marionett.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels kampanj mot Iran präglas av orealistiska förhoppningar om ett regimskifte där den störtade shahens son, Reza Pahlavi, skulle kunna träda fram som en pro-israelisk marionettledare för ett nytt Iran.

Det menar Elfadil Ibrahim, geopolitisk skribent och analytiker, som varnar för att strategin riskerar att skapa samma kaos som tidigare utländska ingripanden i regionen.

Ibrahim beskriver i en artikel för tankesmedjan Quincy Institute for Responsible Statecraft hur Mellanöstern är en region där historien sällan upprepar sig exakt, men där den ofta ”rimmar på sätt som är både tragiska och absurda”. Detta är enligt honom särskilt tydligt i Israels nuvarande strategi gentemot Iran.

Kampanjen, som på ytan handlar om att slå ut Irans kärntekniska och militära kapacitet, har i själva verket mer långtgående ambitioner: att störta den islamiska republiken och ersätta den med en vänligt sinnad regim under Reza Pahlavi, den landsflyktige sonen till den siste shahen.

”Detta är ingen policy som officiellt har deklarerats i Jerusalem eller Washington, men den finns som en underström i Israels agerande och i dess öppna uppmaningar till iranierna att ’resa sig’ mot den islamiska republiken”, konstaterar skribenten.

Israel vill få bort mullorna för gott – och vill se ett pro-israeliskt styre i dess ställe. Foto: Khamenei.ir

Han lyfter fram Reza Pahlavis besök i Israel i april 2023 som en viktig symbolhandling. Under besöket bad Pahlavi vid Klagomuren, men avstod från att besöka Al-Aqsamoskén på Tempelberget och gjorde inga försök att träffa palestinska ledare. En analys från Jerusalem Center for Security and Foreign Affairs beskrev besöket som ett budskap om att Israel betraktar Pahlavi som ”den främste ledaren för den iranska oppositionen”.

CIA störtade sekulär ledare

Företrädare för Israel har också uttryckt en öppen önskan om regimskifte. Ibrahim citerar den tidigare underrättelseministern, Gila Gamliel, som sade att ”ett fönster av möjligheter har öppnats för att störta regimen”.

Enligt Ibrahim har det som kunnat avfärdas som ett diplomatiskt spel istället utvecklats till ”ett strategiskt val” där man hoppas att militärt tryck ska skapa förutsättningar för ett politiskt skifte helt i Israels smak.

”Ironin är svår att överdriva. Det var utländsk inblandning som lade grunden till den nuvarande fiendskapen”, konstaterar han krasst.

Skribenten syftar på kuppen 1953 då CIA och MI6 störtade den demokratiskt valde Mohammad Mossadegh och återinsatte shahen — ett ingripande som banade väg för ett totalitärt styre, växande antiimperialism och den islamiska revolutionen 1979.

Shahen återinsattes när premiärminister Mossadegh störtades i en statskupp av CIA och MI6 Montage. Foto: Pahlavi.org, fararu

”Statskuppen återinsatte shahen, vars auktoritära styre och beroende av Väst gödde en kraftfull blandning av antiimperialistiska känslor och religiös glöd”, förklarar han och fortsätter:

”Den islamiska revolutionen, på sitt sätt, var en fördröjd reaktion på 1953 — ett radikalt hävdande av nationell suveränitet gentemot utländska intressen. Nu tycks Israel och USA tro att ett nytt utländskt understött ingripande skulle kunna vara lösningen på ett problem som det förra bidrog till att skapa”.

Israels föredragna ledare

I sin analys framhåller Ibrahim att Israels flygangrepp sedan den 12 juni riktats mot fler mål än enbart kärntekniska anläggningar. Bland målen finns statliga institutioner, statstelevisionens högkvarter och det ökända Evinfängelset där politiska fångar hålls.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har beskrivit konflikten som en väg till befrielse för det iranska folket. ”När vi når vårt mål,” sade Netanyahu i ett videomeddelande riktat till iranierna, ”banar vi också väg för er att nå er frihet”.

Namnet på operationen, Operation Rising Lion, är även det enligt Ibrahim en tydlig referens till Irans förrevolutionära flagga och monarkins arv.

Donald Trump Benjamin Netanyahu
En svag lättstyrd ledare som Pahlavi hade gynnat både Israel och USA, menar flera bedömare. Foto: Benjamin Netanyahu/FB

Den geopolitiske analytikern betonar dock att det råder stor oklarhet kring vad ett regimskifte i Iran faktiskt skulle innebära i praktiken. Han pekar på att Israels offentliga stöd till Pahlavi står i kontrast till de officiella uttalandena om att det iranska folket själva ska få välja sina ledare.

”Reza Pahlavi har under årtionden odlat en image som en demokratisk statsman i väntan på sin stund. I intervjuer talar han om en framtid som ska avgöras genom folkomröstning, stödd av detaljerade förslag som ett 100-dagars övergångsprogram. Till Israels belåtenhet sträcker sig hans linje bortom symbolik och sammanfaller med kärnan i Israels strategiska tänkande”.

Under sitt besök i Israel avfärdade han kärnenergiavtalsförhandlingarna som ”slöseri med tid” och hävdade att ”det snabbaste sättet att undanröja alla hot” är att satsa på ett alternativ till den iranska regimen.

Många minns shahens tortyrkammare

Men Ibrahim varnar för att Pahlavis vision — inklusive idéer om ”Cyrusavtalen” och en pånyttfödd vänskap mellan det persiska och judiska folket — är verklighetsfrämmande i dagens Iran.

Han påminner om att namnet Pahlavi för många fortfarande är förknippat med säkerhetstjänsten ”SAVAK:s tortyrkammare, överdådig korruption och beroendet av främmande makter”, och betonar att även om det finns ett utbrett missnöje mot mullornas styre – så minns många än idag shahen med djup avsky och förakt.

”Död åt förtryckaren – vare sig det är shahen eller ledaren”, var ett av många liknande slagord som skanderades under oppositionella protester i Teheran under 2022.

”Den monarki som Israel antyder att man vill återuppliva störtades inte bara 1979, den avvisades aktivt av en kraftfull koalition av islamister, vänsteraktivister och nationalister som förenades i motståndet mot shahens förtryck. Detta arv av folkligt avståndstagande begränsar i hög grad Reza Pahlavis dragningskraft i dag”, konstaterar skribenten vidare och bedömer att Pahlavi i verkligheten uppfattas av många iranier som ”opportunistisk” och ”frånkopplad det iranska folket”.

Elfadil Ibrahim är skribent och analytiker, med särskilt fokus på Sudan. Hans arbete har publicerats i The Guardian, Al Jazeera, The New Arab, och flera andra medier. Foto: Privat

Irans framtid måste avgöras av iranierna

Han argumenterar vidare för att det är extremt farligt att Israel genom lönnmord och bombningar försöker tvinga eller skynda fram ett ”folkligt” uppror, och pekar på att även inom oppositionen är det många som inte vill se ett nytt iranskt styre som tvingats fram av främmande makt och inte det iranska folket själva.

”Dessutom bortser fantasierna om att en efterträdarregim i Teheran skulle vara inneboende vänligt inställd till Israel från den djupt rotade misstänksamhet som byggts upp under årtionden av konflikt, propaganda och fiendskap — en misstänksamhet som nu förstärks ytterligare genom öppen utländsk inblandning. Även Reza Pahlavi skulle, om han på något sätt installerades, sannolikt utsättas för enorm press att ta avstånd från varje uppfattning om att vara ’Israels man i Iran’”, fortsätter Ibrahim.

Analytikern gör bedömningen att Israel förvisso har kapacitet att försvaga den islamiska republiken kraftigt – men att man aldrig kommer att kunna trolla fram ett nytt, pro-israeliskt Iran ur askan – allra minst genom att lyfta fram en ”tronpretendent från en dynasti som iranierna sedan länge tagit avstånd från”.

”I slutändan bör Irans framtid avgöras inte i Jerusalem eller Washington, utan av iranierna själva — på deras egna villkor och i deras egen tid”, avslutar han.

Shahens fall och islamiska revolutionen

Mohammad Reza Pahlavi, känd som shahen av Iran, tog makten 1941 efter att hans far tvingats abdikera under brittiskt och sovjetiskt tryck. Hans styre kännetecknades av snabb modernisering, men också av brutal politisk repression, systematiska förföljelser av oliktänkande, växande sociala och ekonomiska klyftor samt ett starkt beroende av västmakterna, framförallt USA och Storbritannien.

1951 valdes Mohammad Mossadeq till premiärminister och blev snabbt populär för sin politik att nationalisera landets oljeindustri, som då kontrollerades av britterna. Detta ledde till en kris som kulminerade i en kupp 1953, iscensatt av CIA och MI6, där Mossadeq störtades och shahens makt stärktes. Kuppen skapade ett utbrett hat mot utländsk inblandning och undergrävde den folkliga tilltron till monarkin.

Shahens auktoritära styre präglades av förtryck och hård repression genom säkerhetstjänstens (SAVAK) korruption och ökande klyftor i samhället. Missnöjet växte under 1970-talet och förenade olika oppositionella krafter – islamister, vänsteraktivister och nationalister – i motståndet mot shahens regim.

1979 störtades shahen i den islamiska revolutionen, som vid tidpunkten av många iranier sågs som ett sätt att återta det nationella oberoendet och göra upp med både shahens förtryck och västvärldens inflytande. Efter revolutionen rensade dock det nya prästerskapets ledning snabbt ut tidigare allierade inom oppositionen, inklusive vänsteraktivister, nationalister och sekulära grupper. Genom förföljelser, arresteringar och avrättningar konsoliderade ayatollorna sin makt och etablerade en teokratisk enpartistat, som enligt många bedömare blivit ännu mer brutal än shahens styre.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Israels senaste attack: Marktrupper i Libanon

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 10 juli 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israel har genomfört närmast dagliga attacker mot mål i södra Libanon, och även mot huvudstaden Beirut sedan vapenvilan slöts i november 2024 mellan Israel och Hizbollah. Under natten har man även gått in med marktrupper i grannlandet.

Så sent som i tisdags besköt Israel ett fordon i den libanesiska staden Tripoli, i ett angrepp som dödade tre personer och skadade 13 enligt Libanons hälsoministerium. Enligt Israel ska en Hamas-officer ha dödats i attacken.

Under gårdagsnatten gick Israel även in med marktrupper i grannlandet i vad som beskrivs som en ”specialoperation”. Den israeliska militären IDF delger detta i ett pressmeddelande samt i ett uttalande på Telegram som rapporteras av bland andra den qatariska kanalen Al-Jazeera. Man visar även en video av soldater i operationen.

 

 

Trots den överenskomna vapenvilan har Israel motiverat fortsatta attacker i Libanon med att det paramilitära shiamuslimska politiska partiet Hizbollah, som ingår i landets komplexa koalitionsregering tillsammans med kristna, drusiska och socialistiska politiker, fortsätter att utgöra ett hot, och att den libanesiska staten inte uppfyllt sina åtaganden enligt avtalet.

Libanon har å sin sida fördömt attackerna som flagranta brott mot vapenvilan och man har även begärt hjälp från FN:s säkerhetsråd för att få Israel att upphöra med attackerna. Libanons president, Nawaf Salam, har upprepade gånger också riktat sig direkt till USA och Israel för att få Netanyahu-styret att avstå från ytterligare attacker.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fredsforskaren: Våld och lögner har ersatt diplomatin i Väst

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 9 juli 2025
– av Redaktionen
Frida Stranne varnar för att Väst genom sitt agerande förlorar all trovärdighet i omvärldens ögon.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fredsforskaren Frida Stranne anklagar i ett skarpt inlägg på Facebook Västvärldens ledare för att ha övergivit diplomatin och ersatt den med en cynisk strategi byggd på våld, dominans och hyckleri.

Det finns inte längre någon diplomati – bara krig och förstörelse. I Västvärldens dödar vi numera hellre än vi pratar”, argumenterar hon.

Stranne, som är docent i Freds- och utvecklingsforskning samt lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, menar att internationella rättsprinciper har reducerats till ett verktyg för att upprätthålla maktordningen och blivit en ”chimär vi använder när det behagar och för att vidmakthålla dominans”.


Artikeln publicerades ursprungligen den 16 juni 2025.


Vi gör inga eftergifter till någon för att undvika krig – vår linje styr – även när den bygger på rena fabrikationer om vem som hotar vem och var”, fortsätter fredsforskaren.

Enligt Stranne rättfärdigas västvärldens agerande av en föreställning om överlägsna värderingar.

Våra ’demokratiska ideal’ uppfattas ge oss rätt att tvinga andra till total underkastelse. Vi kan exploatera och förtrycka utan att någon har rätt att göra motstånd – inte ens säga ifrån”.

Struntar i krigets lagar

Hon framhåller också att säkerhetsanspråk från stater utanför den västliga sfären inte accepteras om de står i vägen för Västvärldens dominans.

Om det är en auktoritär regim som utgör vår motståndare så uppfattar vi oss ha en naturgiven rätt att göra vad vi behagar – även om våra egna metoder råkar bli både auktoritära, hänsynslösa och helt i strid med krigets lagar”, skriver Stranne.

Hellre riskerar vi att hundratusentals människor dör än att vi ska behöva göra några eftergifter”.

Den nuvarande upptrappningen i Mellanöstern ser Stranne som en del av en långsiktig strategi som funnits i både Washington och Tel Aviv i över 30 år – och som länge varit både uttalad och öppen.

En ambition att omforma regionen – med militära medel när det krävs. Minns Irak – Libyen – Syrien”.

Diplomatin manipulerades

Hon beskriver hur diplomatin de facto har manipulerats för att möjliggöra ett överraskande militärt angrepp mot Iran.

Samtalen har använts för att vilseleda Iran, skapa en känsla av säkerhet och därmed möjliggöra ett överraskande militärt angrepp riktat mot landets ledarskap”, skriver Stranne och konstaterar att USA:s president, Donald Trump, själv medgav detta i helgen.

Jag gav dem chansen – de tog den inte – nu är de döda”, skrev han.

Stranne menar att detta inte handlar om försvar av några värderingar utan om ”en brutal strategi där militärmakt och död är det enda språk vi numera verkar behärska”.

”Agerar verktyg åt de makter som verkligen styr”

Hon kallar det ”aggression och utpressning” och påpekar att det enligt FN-stadgan krävs ett omedelbart och konkret hot för att självförsvar ska vara lagligt men att inga sådana bevis har presenterats – snarare motsatsen.

Samtidigt vet vi att Netanyahu sedan 1990-talet har upprepat att Iran är nära att ha en bomb och haft som mål att inleda ett krig. Netanyahu vet å andra sidan att Israel inte kan eliminera Irans nukleära kapacitet på egen hand”, konstaterar hon och fortsätter:

Därför är det en fullt rimlig bedömning att tro att vad man nu gör är att försöka provocera fram ett iranskt svar för att tvinga in USA i kriget. Det är ett cyniskt spel där diplomatin förstörs med flit, och där Vita husets roll blir att agera verktyg åt de makter som verkligen styr”.

Enligt Stranne leder denna väg mot en värld där diplomati och internationell rätt har förlorat all trovärdighet.

På en och samma gång får vi en värld där förtroende för diplomati brutit samman och där internationell rätt reduceras till godtycke och hyckleri”, skriver hon och varnar för att ”Iran – precis som Nordkorea tidigare – kommer att dra den enda rimliga slutsatsen: att man måste ha kärnvapen för att inte bli attackerat och där alla länder i världen inser att det inte går att lita på USA”.

Krig och destabilisering

I själva verket är det en strategi som banar väg för kärnvapenspridning, regionalt krig, kollaps av oljeexport och ekonomisk destabilisering – för att inte tala om mänskligt lidande och ökad risk för klimatkollaps”, fortsätter hon.

Hon avslutar med att understryka att hennes kritik inte handlar om att relativisera auktoritära regimers våld. Istället menar hon att de som blundar för västvärldens roll i konflikten relativiserar det egna våldet och hyckleriet.

Det underminerar hela det regelverk vi säger oss försvara och vår möjlighet att vara relevanta i framtiden”, varnar hon avslutningsvis.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Irans president: ”Vi har aldrig velat ha kärnvapen”

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 7 juli 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Irans president Masoud Pezeshkian förnekar att landet utvecklar kärnvapen och hävdar att Israel försökt döda honom, i en ny intervju med den amerikanske journalisten Tucker Carlson. Den 70-årige hjärtkirurgen som leder landet säger sig vara redo att återuppta diplomatin med USA, men anklagar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att ha förstört fredsprocessen.

Intervjun, som publicerades på Tucker Carlsons X-kanal, genomfördes via tolk efter de senaste veckornas eskalering mellan USA och Iran. Carlson förklarar anledningen till intervjun med att amerikanska medborgare har rätt till all information som påverkar dem, särskilt när deras land är inblandat i konflikter.

Vi gjorde den här intervjun eftersom vi var i krig med Iran för 10 dagar sedan och kanske kommer att vara det igen, förklarar Carlson i sin introduktion. Han betonar att målet inte är att nå ”absolut sanning” utan att — bidra till det kunskapsunderlag från vilket amerikaner kan skapa sin egen åsikt.

Förnekar kärnvapenambitioner

President Pezeshkian förnekar kategoriskt att Iran utvecklar kärnvapen och hänvisar till religiösa föreskrifter som förbjuder detta.

Sanningen är att vi aldrig har strävat efter att utveckla en kärnvapenbomb, inte tidigare, inte nu, eller i framtiden, eftersom detta är fel och strider mot det religiösa dekretet eller fatwan som har utfärdats av hans excellens, den högste ledaren för Islamiska republiken Iran, säger Pezeshkian.

Han anklagar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att sedan 1984 ha skapat ”denna falska mentalitet att Iran strävar efter en kärnvapenbomb” och ha ingjutit denna uppfattning hos varje amerikansk president sedan dess.

Kritiserar IAEA efter bombningar

Angående den internationella atomenergiorganisationen IAEA:s roll förklarar Pezeshkian att Iran var ”något pessimistiskt inställda”, eftersom de insåg att Israel kunde få information från IAEA:s inspektioner. Trots detta tillät Iran full tillgång för övervakning.

Som en följd av USA:s olagliga attacker mot våra kärntekniska centra och installationer har många av utrustningen och anläggningarna där skadats allvarligt. Därför har vi ingen tillgång till dem. Vi kan inte se, och om inte denna tillgång kommer tillbaka igen måste vi vänta, säger presidenten.

Hävdar att Israel försökte döda honom

På frågan om Israel försökt döda honom svarar Pezeshkian bekräftande:

De försökte, ja, och de handlade i enlighet med det, men de misslyckades. Som en sann troende tror jag att det ligger i Gud den Allsmäktiges händer att bestämma när en person ska dö eller inte ska dö.

Han beskriver hur han var på ett möte när Israel försökte bomba området, men förklarar att han inte är rädd för att offra sitt liv för sitt land:

Jag är villig att ge mitt liv, att blöda för det. Ingen här, jag menar, ingen av regeringsställföreträdarna är rädd för att förlora sitt liv i försvarslinjen.

”Död åt Amerika” – förklarar innebörden

När det gäller uttrycket ”död åt Amerika” som hörs från iranier, förklarar Pezeshkian att detta missuppfattas:

När de säger död åt USA betyder det inte död åt – de menar inte död åt folket i USA eller ens åt tjänstemännen i USA – de menar död åt brott, död åt dödande och blodbad, död åt att stödja dödandet av andra, död åt osäkerhet och instabilitet, säger han.

Presidenten understryker att Iran aldrig har invaderat ett annat land på 200 år och frågar retoriskt:

Har du någonsin hört att en iranier dödar en amerikan? Har du någonsin hört det? Eller en terrorist som var iranier och han genomförde en terroristattack mot amerikanerna?

Redo för nya förhandlingar – med förbehåll

Pezeshkian uttrycker att Iran är öppet för att återuppta förhandlingar med USA, men ställer villkor efter de senaste attackerna:

Vi ser inga problem med att återuppta förhandlingarna. Men innan det måste jag påminna dig om att på grund av grymheterna begångna av den sionistiska regimen, av Israel, inte bara mot mitt land utan i hela regionen, står vi nu inför en kris.

Han beskriver hur iranska befälhavare dödades när de var lediga hemma med sina familjer, vilket han menar är krigsförbrytelser enligt internationell rätt. Presidenten ställer också frågan om hur Iran ska kunna lita på USA igen:

Hur ska vi kunna lita på USA igen? Vi återupptar förhandlingarna. Hur kan vi då veta säkert att mitt under samtalen kommer inte den israeliska regimen att få tillstånd igen att attackera oss?

Ekonomiskt samarbete möjligt

Trots spänningarna säger Pezeshkian att det inte finns några begränsningar för amerikanska investeringar i Iran från Irans sida:

Hans excellens betonade att det inte finns någon begränsning och det finns inget som hindrar amerikanska investerare att komma till Iran och göra investeringar i Iran även för närvarande, säger han med hänvisning till landets högste ledare.

Han lägger till att eventuella begränsningar orsakats av amerikanska sanktioner, inte av Iran.

Ser Trump som nyckelfigur

Pezeshkian uttrycker förhoppning om att president Donald Trump kan leda regionen mot fred:

Jag tror att USA:s president mycket väl kan leda regionen och världen till fred och lugn eller, å andra sidan, leda den till eviga krig, säger han.

Han uppmanar Trump att inte låta sig dras in i ”Netanyahus krig” och beskriver den israeliske premiärministern som någon med ”en omänsklig agenda” som vill ha ”eviga krig, krig som fortsätter och fortsätter och fortsätter”.

Intervjun avslutas med Pezeshkians betoning av att Iran förlitar sig på sig själv:

Vi har alltid satt vår tillit till Gud och på Gud förlitar vi oss, och vi är kapabla att försvara oss själva och att stå på egna ben för att försvara vårt land, vår territoriella integritet till den sista droppen av vårt blod.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Trumps toppdiplomat jämför Syriens jihadistledare med George Washington

Eskalationen i Mellanöstern

publicerad 2 juli 2025
– av Isac Boman
Ahmed al-Sharaa och USA:s förste president George Washington (1732-1799).

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s regering överväger att stryka Syriens nye ledare Ahmed al-Sharaa – tidigare jihadistledare inom terrorgruppen al-Qaida – från sin globala terroristlista. Samtidigt jämförs han av amerikanska toppdiplomater med USA:s förste president George Washington.

USA:s president, Donald Trump, har undertecknat en exekutiv order som avvecklar stora delar av det omfattande sanktionsprogrammet mot Syrien. Samtidigt beordras en översyn av terroristklassificeringen av Ahmed al-Sharaa, tidigare Abu Mohammad al-Julani, den islamistiske terroristledaren som nu styr landet efter att Bashar al-Assads sekulära regering störtades av islamistiska grupper.

Enligt ordern, som offentliggjordes på måndagen, hävs breda finansiella restriktioner mot Syrien, medan riktade sanktioner mot Assad och hans tidigare regering kvarstår. HTS – Hayat Tahrir al-Sham – och andra militanta grupper som deltog i Assads fall berörs inte direkt, men ordern öppnar för förändringar.

Trump instruerar utrikesministern, Marco Rubio, att se över både HTS:s status som utländsk terroristorganisation och al-Sharaas beteckning som ”särskilt utpekad global terrorist”. Även Syriens beteckning som statlig sponsor av terrorism, som infördes 1979, ska omprövas.

Historiska paralleller

Beslutet kommer i kölvattnet av Trumps uppmärksammade möte med Ahmed al-Sharaa i Riyadh i maj. Fokus låg då på Syriens återuppbyggnad och en möjlig normalisering av relationerna med Israel. Trump beskrev det nya ledarskapet i Damaskus som förtjänt av ”en chans till storhet”.

För att leda kontakterna med Damaskus har Trump utsett Thomas Barrack till särskilt sändebud för Syrien. Barrack är tidigare ambassadör i Turkiet och mångårig förtrogen till presidenten.

Under måndagen kommenterade Barrack inför reportrar den ”kontrovers som finns här, med någon som varit en del av al-Nusra och betraktats som en skurk, men som plötsligt blir ledare” – och drog en historisk parallell mellan Syriens politiska förändring och de tidiga åren av USA:s självständighet.

”När man tänker efter – om ni minns – så hade vi ett revolutionskrig som varade i 14 månader, och vi hade brutalitet. Vi hade slagen vid Concord, slaget vid Lexington, och från 1776, när vi förklarade oss självständiga, tog det 12 år innan vi fick en president, och vem var presidenten? Presidenten var en general. Vem var generalen? Det var George Washington”.

Det amerikanska revolutionskriget pågick i själva verket i över åtta år, mellan 1775 och 1783.

”Under de tolv åren definierade vi allt. Vi tog fram en konstitution, lade grunden för den politiska strukturen och etablerade ett rättsväsende – vi försökte förstå riktningen innan vi ens höll något val”, fortsatte Barrack.

Trump: ”Ung attraktiv kille”

Utrikesminister Marco Rubio har tidigare varnat för att Syrien blivit ”en lekplats för jihadistgrupper, inklusive ISIS och andra”. Han medgav också att det nya ledarskapet i Damaskus ”inte klarade en bakgrundskontroll hos FBI”, men betonade att USA ändå måste stödja utvecklingen för att motverka större regional instabilitet.

”USA vidtar ytterligare åtgärder för att stödja ett Syrien som är stabilt, enat och i fred med sig självt och sina grannar,” skrev Rubio i ett inlägg på X under måndagen.

Donald Trump har tidigare väckt viss uppståndelse när han beskrev den syriske islamistledaren och terroristen som en ”ung attraktiv kille med en stark bakgrund” och en ”krigare”.

Nya Dagbladet har i flera artiklar tidigare uppmärksammat al-Sharaas/al-Julanis bakgrund som islamistisk terrorist och hur han efter Assads störtande plötsligt började lyftas fram av Västmakterna som en legitim politisk ledare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.