MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 15 mars 2025

lördag 15 mars 2025

Amerikanske översten: ”Ukraina en kollapsad stat”

Kriget i Ukraina

  • Kriget i Ukraina har varit katastrofalt för ukrainska folket i allmänhet och för ukrainska armén i synnerhet, menar dekorerade amerikanske översten Douglas Macgregor, tidigare rådgivare till Pentagon.
  • Han uppskattar att så många som 400 000 ukrainska soldater dödats i striderna medan Ryssland i sammanhanget haft marginella förluster och nu mobiliserat uppemot en miljon soldater vid fronten.
  • Ansvaret för kriget ligger framförallt på USA menar han och pekar på att kriget med enkelhet kunnat undvikas om man varit villiga att acceptera ett neutralt Ukraina.
publicerad 14 oktober 2023
– av Jan Sundstedt
Överste Douglas MacGregor
Överste Douglas Macgregor i en intervju med Tucker Carlson.

Douglas Macgregor, utbildad vid anrika West Point, är en högt dekorerad numera pensionerad överste som bland annat opererat som ett av de ledande befälen i Gulfkriget och var en av planerarna av Natos bombningskampanj i Jugoslavien 1999. Hans filosofi kring modern krigföring uppges ha påverkat den amerikanska övergripande strategin vid invasionen av Irak 2003 och han har även varit rådgivare till Pentagon. I samband med Ukrainakriget har Macgregor dock framförallt blivit vida känd hos allmänheten för sina detaljerade och frispråkiga analyser, som ger en helt annan bild av förloppet och situationen än den som framställs i medströmsmediers rapportering.

Enligt överstens sammantagna analys härrör konflikten framförallt från en ovilja från västligt håll att acceptera neutralitet för Ukraina, där han bland annat dragit paralleller till Rysslands reaktioner på Ukrainas närmande till Nato med de amerikanska reaktionerna i samband med transporten av sovjetiska missiler till Kuba under Kubakrisen. Initialt ska de ryska invasionsstyrkorna enligt Macgregor ha bestått av en begränsad armé på omkring 40 000 man, en med militära mått mätt modest styrka som var avsedd att chocka Ukraina och landets allierade i Väst i ett sista desperat försök att få dessa att återvända till förhandlingsbordet där man efterlyste neutralitet för Ukraina, självstyre för Donbass-republikerna och ett erkännande av Krims anslutning till Ryssland.

Från första början har Putin och hans rådgivare aldrig varit intresserade av ett krig med Nato eller USA, det är därför man sett en sådan inkrementalism, den långsamt nedmalande rörelsen framåt och defensiva operationer under en lång tid, säger han i samband med en intervju med Tucker Carlson.

Just ett sådant fredsavtal var enligt Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennett också mycket nära att komma i hamn i samband med förhandlingarna i Istanbul i mars 2022. Efter press från USA:s och Storbritanniens sida drog Ukraina sig dock ur förhandlingarna i ett sent skede, varpå Ryssland gjorde en strategisk reträtt från Kiev-regionen och inriktade sig på att ta kontroll över merparten av de huvudsakligen ryskspråkiga områdena i sydöst och där etablera försvarslinjer.

Om de hade slutit fred i mars eller april 2022 tror jag ryssarna skulle ha behållit mycket lite territorium, antagligen Luhansk och Donetsk, de två så kallade utbrytarrepublikerna och därtill garantier för ett neutralt Ukraina, samt garantier för lika rättigheter inför lagen för ryssar i Ukraina. Det är något som människor inte förstår, det mesta av detta har att göra med övergrepp mot ryssar i Ukraina av den ukrainska regeringen, sammanfattar Macregor och påpekar att regeringen ifråga i praktiken tillsattes av USA efter Majdan-kuppen i landet år 2014.

”En katastrof för Ukraina”

Den betydande ukrainska armén, som till en början enligt vissa uppskattningar var nästan tio gånger så stor som de ryska styrkorna, har sedan dess gått på offensiven på ett enligt Macgregor förödande sätt, alltmedan Ryssland i första hand agerat i ett fördelaktigt försvarsläge och under tiden gradvis mobiliserat uppemot en miljon soldater.

Överste Douglas MacGregor i Israel 2020
Macgregor i samtal med högt uppsatta israeliska militärer, mars 2020. Foto: Share Alike 4.0 International

Sedan krigets början har Nato och den kollektiva västvärlden inklusive Sverige med USA i förarsätet pumpat in militärt bistånd motsvarande biljonbelopp i svenska kronor. Trots detta har den ukrainska armén dock aldrig i praktiken haft en chans, menar Macgregor, där han bedömer att så många som 400 000 ukrainska soldater mist livet i striderna med hänvisning bland annat till analyser av nygrävda gravar på satellitbilder. Samtidigt, menar han, kan de ryska förlusterna uppskattas till blott en bråkdel av Ukrainas – omkring 50 000 dödade i strid.

Denna omänsklighet kan inte nog betonas, eftersom de sår som ukrainska soldater får på slagfältet är sår som de flesta av dem aldrig kommer att återhämta sig från. Vi vet inte hur många människor som redan blivit invalidiserade, men vi talar om tiotusentals. Jag har hört vissa säga 70 000, andra 60 000. Det är helt galet. De har ingen chans att vinna, uttrycker han.

Förklaringen till Rysslands extrema övertag trots den mindre styrkan i utgångsläget är enligt översten inte bara att man är ett betydligt större land, utan framförallt att man utvecklat en moderniserad form av krigföring som i huvudsak utgår från avancerad övervakning från rymden och omfattande understöd av artilleri, där Ukrainas armé i praktiken haft mycket dåliga förutsättningar att värja sig trots att man samarbetat nära med USA. I kontrast till den generella mediebilden som fortfarande kablas ut på många statskanaler menar han att situationen för Zelenskyjs styre sammantaget är desperat.

Än mer pengar som kastas i ett råtthål när han absolut inte har någon chans att vinna – vilket han aldrig haft, och hans regering är verkligen impopulär i Ukraina. De samlar in folk från gatorna, åker till Karpaterna och letar efter varje levande person som de kan hitta där. De vill att Natos regeringar skall samla ihop ukrainska män i värnpliktsåldern och skicka tillbaka dem till Ukraina för att dö i den ryska köttkvarnen, säger Macgregor.

”En kollapsad stat”

Macgregor har under lång tid varit djupt kritisk till USA:s stöd till den ukrainska ledningen i Kiev och betonar att de som lidit allra mest av politiken och den bristande diplomatin i slutändan varit det ukrainska folket. Han konstaterar att Ukraina i praktiken slagits i spillror och att många miljoner flytt landet där han ser det som föga troligt att dessa kommer att återvända i någon högre utsträckning.

Douglas MacGregor Tucker Carlson
Douglas Macgregor intervjuas av Tucker Carlson. Foto: faksimil/X.

Ju längre detta pågår, desto fler människor slaktas i onödan och förstörelsen av Ukraina blir desto större. Ukraina är nu i praktiken en kollapsad stat och kan komma att raderas från kartan helt och hållet, säger han.

Enligt Macgregor har Ryssland, även detta i skarp kontrast till den allmänna mediebilden, gjort stora ansträngningar för att minimera civila skador, bland annat eftersom befolkningen i de territorier där man opererat i hög grad är etniskt ryska och för att man därtill betraktar ukrainare som ett broderfolk. Detta pekar han också på har varit en av orsakerna till rapporterna om att allt fler ukrainska soldater överlämnat sig till den ryska armén när man inte längre kunnat strida.

Den sovjetiska armén var en övning i barbari och råhet, massvåldtäkter och allt möjligt sådant. Det är inte Ryssland idag, Det är ett väldigt annorlunda samhälle och stat, menar Macgregor.

Snarare är det enligt översten från västligt håll som man inte överhuvudtaget haft det ukrainska folkets väl och ve för ögonen där cyniska geopolitiska motiv finns med i bilden. Stödet till Ukraina pekar han på i hög grad synes basera sig på en hårdnackad fientlighet gentemot Ryssland som härrör från att Vladimir Putins styre, till skillnad från föregångaren Boris Jeltsin, lyckats befästa landet som en självständig stat med en traditionell ortodoxt kristen kultur, något som den styrande oligarkin i väst ser med oblida ögon på eftersom detta utgör ett hinder för att komma åt Rysslands enorma naturtillgångar och också upplevs som ett växande hot mot deras maktposition i Europa.

Det är antagligen en annan anledning till varför så många vill förstöra Ryssland, för det är den sista europeiska staten som inte har översköljts av utlänningar och omvandlats till någon sorts pyloglot-experiment, tillägger han.

Ukraina har från amerikanskt håll setts som en strategiskt maktbas och murbräcka som man gjort allt för att vända mot Ryssland. Macgregor pekar exempelvis på att USA, enligt inspelningarna av den biträdande utrikesministern Victoria Nuland, handplockade den ukrainska regeringen efter statskuppen i samband med Majdan-revolutionen, då den neutralt inriktade presidenten Viktor Janukovitch störtades.

”Vi behöver inte Ukraina i Nato”

Macgregor pekar på att förhandlingsutrymmet minskat kraftigt för USA-blocket och Ukraina sedan krigets utbrott.

Ryssarna har en rad krav – som i början av kriget var förslag – och Ukraina och väst tycks inte villiga att överväga något av dem. Ukraina kommer inte att gå med i Nato, punkt slut. Så Ukraina kan förbli neutralt.

– Vi behöver inte Ukraina i Nato. Ukraina som en neutral stat är faktiskt en underbar idé. Det innebär nästan 500 mil mellan oss och ryssarna. Är det en dålig sak? Inte alls.

Som ett led i att söka få stopp på kriget har Douglas Macgregor nyligen startat medborgarrättsrörelsen Our Country Our Choice. Ett initiativ över rådande partigränser i syfte att ena den amerikanska befolkningen samt stärka opinionen mot kriget i allmänhet och USA:s inblandning i synnerhet.

 

Vad än vi har försökt uppnå från början så har det misslyckats, och vad vi måste göra nu är att stoppa det och komma till en överenskommelse. Vi kanske inte kommer att gilla det, men det måste ske och det måste ske snart, före allt är bortom kontroll, menar han, som dock inte ser några tecken på att man är intresserade av att fredsförhandla från västligt-ukrainskt håll trots den bistra situationen.

De som badar i blod finns i Kiev och Washington, inte i Moskva. Det här kommer att fortsätta tills det inte kan det längre, vi kommer att få se det här kollapsa, prognostiserar Douglas Macgregor.

Sverige skickar 18 Archer-system till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad Igår 9:41
– av Redaktionen
Archer-artilleri.

Sverige skickar ytterligare 18 artilleripjäser av typen Archer till Ukraina, som tillkommer de 8 pjäser man tidigare skickat. Det meddelar försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff i Bofors industriområde.

Den sammanlagda kostnaden för det nya paketet, som även innefattar fem radarsystem för artillerilokalisering, uppges uppgå till 3 miljarder kronor. Det är en del av ett tidigare militärt stödpaket till Ukraina som presenterades i januari.

Under gårdagen meddelade den svenska regeringen att man även ökar biståndet till Ukraina med ytterligare 1,4 miljarder kronor, en del av totalt 7,8 biståndsmiljarder som planeras skickas under 2025.

Den svenska regeringen beskriver, liksom flera andra EU-länder, sitt understöd till Ukraina som en strategi för att hindra Ryssland att expandera till andra europeiska länder.

Vår bedömning är att Ukraina också utgör en sköld för rysk militär expansion, berättar Pål Jonson som uppger att man i den svenska regeringen fortsatt är ”väldigt fokuserade på att öka och intensifiera stödet för Ukraina”.

Ukrainarna försvarar både sin egen och vår frihet och säkerhet, förklarar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Sveriges stöd till Ukrainakriget uppgår nu totalt till cirka 61,9 miljarder kronor, motsvarande ungefär statsbudgetens post för pensioner som ligger på knappt 60 miljarder.

Fakta: Archer

Archer är ett självgående artillerisystem med åtta meter långa eldrör monterade på lastbilar, som tillverkas av Bofors i Karlskoga.

Systemet har varit i bruk i det svenska försvaret sedan 2013. Det kan snabbt förflyttas, snabbt avfyras och har stor precision, med en maximal räckvidd på 30–50 kilometer.

Tidigare EU-parlamentarikern: ”EU-ledarna är hjärndöda”

Kriget i Ukraina

publicerad Igår 9:03
– av Redaktionen
Clare Daly menar att det är Europas folk som förlorat på EU-ledarnas vilja att eskalera kriget.

Den irländska vänsterpolitikern och tidigare EU-parlamentarikern Clare Daly är mycket kritisk till EU-ledarnas eskalering av kriget i Ukraina och beskriver Europas ledande politiker som ”hjärndöda”.

Hon pekar på hur makthavarna helt tycks leva i en bubbla där ”massmedia säger åt dem vad de vill höra och industrilobbyisterna, särskilt inom försvarssektorn, leder dem vidare”.

Nya Dagbladet har länge bevakat utvecklingen i Europa och belyst hur flera europeiska ledare tycks sträva efter att eskalera kriget i Ukraina ytterligare och hellre dra in hela kontinenten i ett potentiellt storkrig än att få till en fred, om Ryssland anses gynnas av denna.

En av många kritiker till makthavarnas krigsretorik är den irländska vänsterpolitikern Clare Daly, som suttit i EU-parlamentet fram till förra året och konsekvent motsatt sig sanktioner och europeisk inblandning i kriget.

Daly har bland annat beskrivit kriget i Ukraina som ett ”proxykrig” som EU och det militärindustriella komplexet för mot Ryssland, och har vidare pekat på att det är Europas folk som tvingas betala priset för krig och sanktioner.

Var är fredsansträngningarna?

I en intervju i mediekanalen Going Underground utvecklar hon sitt resonemang och menar att Europas ledare är ”helt inkompetenta” och lever i en bubbla omgivna av etablissemangsmedier som hela tiden säger till dem att de fattar rätt beslut.

Daly framhåller att stora medier på senare tid öppet deklarerat att man ser det som viktigt att arbeta för att skapa rädsla bland européerna om man vill få folkligt understöd för att kunna införa olika militära reformer – och att detta också haft stor påverkan.

Hon pekar bland annat på hur föräldragrupper till skolbarn i Belgien skickar runt meddelanden till varandra om att man snabbt måste fylla på överlevnadsförnödenheter, och hur den finska regeringen uppmanat medborgarna att skaffa solcellsdrivna radioapparater i händelse av att ett krig bryter ut.

– Var är ansträngningen för att stoppa kriget med diplomati? Det var vad FN och internationella relationer var tänkta att vara. Den fredliga lösningen av konflikter, istället i kriget i Ukraina, har de gjort absolut allting för att fortsätta hålla igång det.

”Kriget ska fortsätta – oavsett konsekvenserna”

Hon kommenterar även Trumps möte med Zelenskyj i Vita huset och menar att den amerikanske presidenten talade sanning när han sa att kriget hade kunnat vara över på två veckor.

– Vad Zelenskyj borde ha sagt var att det faktiskt skulle ha varit över på fyra veckor, men USA och Storbritannien kom in och sa till oss att fortsätta kämpa. Han sa inte det, men det är sanningen.

– De vill att kriget ska fortsätta oavsett de förödande konsekvenserna. Jag tror att många medborgare i Europa ser det. Men det är nästan som om de är maktlösa att göra något åt det, eftersom de organisationer och partier inom vänstern eller vad det nu är som brukade tala om dessa frågor har fångats upp i en löjlig chauvinism som i slutändan kan bli oerhört farlig för Europa, och USA är naturligtvis förtjusta. Det har hämmat en potentiell rival. Det här är helt vansinnigt, fortsätter hon.

Daly tror dock inte primärt att EU.s ledare i grund och botten drivs av ondskefulla motiv eller illvilja – utan menar att bubblan de lever i har gjort dem ”hjärndöda”.

– De är hjärndöda… Deras media berättar för dem vad de vill höra och deras industriella lobbyister leder dem vidare, särskilt de inom försvarssektorn.

– Men det är människorna i Europa som kommer att förlora och förlora stort, betonar hon.

Så knäckte rysk pipeline-operation det ukrainska försvaret i Kursk

Kriget i Ukraina

publicerad 13 mars 2025
– av Redaktionen
Bilder från operationen i montage som publicerades på ryska RT.

Ryska styrkor har genom en unik underjordisk operation i en nedlagd gasledning lyckats bryta igenom det ukrainska försvaret i Kursk-regionen. Enligt rapporter från RT har 12 byar och över 100 kvadratkilometer territorium återerövrats de senaste dygnen, inklusive industriområdet Sudzja. Den ukrainska armén har tvingas retirera, vilket bekräftats av landets överbefälhavare, general Aleksandr Syrsky.

Den strategiska vändningen tillskrivs den hemliga Operation Potok (”Operation flöde” på svenska, reds. anmärkning), där 800 ryska soldater tog sig 15 kilometer genom en övergiven gasledning för att överrumpla de ukrainska styrkorna. Genom en endast 1,4 meter hög rörledning förflyttade sig trupperna under extrema förhållanden i över fyra dygn.

Förbereddes i månader

Enligt ryska uppgifter tog förberedelserna omkring fyra månader. Syftet var att genom sabotage tvinga ukrainska styrkor att dra sig tillbaka från Kursk mot Sudzja, där ryska enheter väntade. Operationen som drogs igång den 1 mars inleddes med att soldaterna i små grupper började krypa genom ledningen, utrustade med syrgastuber och skydd mot gasrester. Ventilation borrades med hjälp av ryska ingenjörer in under vägen, och vagnar användes för att transportera vatten och utrustning.

Militärbloggaren Alexej Zjivov, volontär i Española-brigaden, noterar att erfarenheter från en liknande operation i Avdejevka (januari 2024) utnyttjades.

Bild från den underjordiska operationen. Foto: privat.

Extrema utmaningar

– De första 72 timmarna var värst. Lungorna brann, huvudet sprängdes – sedan kom febern och hallucinationer, berättar en tidigare Wagner-soldat, enligt RT.

När soldaterna den 8 mars dök upp ur ledningen och gick till anfall uppstod kalabalik på den ukrainska sidan. Ukrainska styrkor besköts med artilleri och drönare under reträtten. Militärexperten Jevgenij Klimov förklarade för RT:

Motståndarna började beskjuta röret med klusterammunition, men då hade vi redan säkrat positionerna.

Slutstriden i Kursk nära

Enligt pensionerade kaptenen Vasilij Dandikin, citerad i ryska medier, är Kursks befrielse bara en tidsfråga:

Med regn på gång blir det svårt för ukrainarna att manövrera. Vi omringar dem nu.

Bland de återtagna byarna nämns Malaja Loknja och Martynovka.

Kursk har beskrivits som ett kort som Zelenskyj skulle kunna ha använt i en framtida fredsförhandling med Ryssland. Mycket tyder dock nu på att erövringen av landområdet i stort sett är överspelad och kommer att återgå till rysk kontroll.

Danska statsministern: Fortsatt krig kan vara bättre än fred i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 13 mars 2025
– av Redaktionen
Mette Frederiksen med Natos generalsekreterare Mark Rutte.

Ukraina och USA uppges ha kommit överens om ett förslag om tillfällig vapenvila, även om det ännu är oklart hur Ryssland ställer sig till villkoren hoppas många att detta snart kan leda till varaktig fred i Ukrainakriget.

Många EU-makthavare är dock negativt inställda till ett fredsavtal, däribland Danmarks statsminister Mette Frederiksen som menar att fortsatt krig kan vara ett betydligt bättre alternativ än en vapenvila.

Frederiksen har, som många av hennes EU-kollegor, den senaste tiden fokuserat på att Europa måste rusta upp kraftigt för att ”avskräcka” Ryssland och hävdat att en rysk invasion kan vara mycket nära förstående.

– Jag tycker inte att vi ska få panik, men jag tror att vi har bråttom. Jag tycker att vi har haft bråttom i tre år, men nu måste vi verkligen skala upp, snabba på och skala upp. För Ryssland och Putin hotar inte bara Ukraina utan oss alla, och vi måste kunna försvara oss själva, sade hon nyligen till församlade journalister.

Den socialdemokratiska statsministern menar att det inte finns något annat alternativ än att Ukraina vinner kriget – och att det kan vara mycket negativt om en vapenvila blir verklighet eller stridigheterna avslutas.

– Om vi avslutar kriget nu med någon form av fryst vapenvila kommer det att ge Ryssland möjlighet att återvända till Ryssland för att mobilisera mer pengar och människor och kanske attackera ett annat land i Europa, varnar hon.

I en annan intervju med AP upprepar hon budskapet att en snabb vapenvila inte alls är en positiv sak. utan någonting som snarare fyller henne med oro.

– Jag är mycket orolig för att göra en snabb vapenvila eftersom det faktiskt kan ge Putin och Ryssland en bättre möjlighet att gå tillbaka och återanvända och mobilisera igen och attackera Ukraina eller ett annat land.

”Ännu farligare situation”

Frederiksen uppger vidare att hon inte tror på Rysslands president Vladimir Putin när han säger att han vill ha fred i Ukraina, och flera medier rapporterar att statsministern anser att ”vi riskerar att freden i Ukraina i själva verket blir farligare än kriget som pågår just nu”.

– Vi riskerar att en vapenvila inte bringar fred och i verkligheten försätter andra europeiska länder och Ukraina i en ännu farligare situation, eftersom Ryssland kanske använder en vapenvila – om den sker på fel villkor – till att mobilisera, starta om och attackera ett nytt land, upprepar statsministern i ytterligare en intervju, denna gång i danska TV2.

Återkommande retorik

Många bedömare har länge pekat på att EU:s liberala etablissemang ser mycket ogillande på att kriget i Ukraina kan komma att avslutas, och att Trump-administrationens nya diplomatiska inriktning misstänkliggörs och förkastas. Istället är det återkommande budskapet att Europa måste förbereda sig på ytterligare eskalering och direkt konflikt med Moskva.

De röster som avvisar diplomati brukar, precis som Frederiksen, motivera sitt motstånd med utspel om att Moskva inte går att lita på och att andra länder riskerar att angripas efter Ukraina om man inte fortsätter kriget mot Ryssland. Även i Västblockets etablissemangsmedier i stort inklusive Sverige drivs en liknande linje, med rubriker som ”Efter Ukraina – då kan Sverige bli nästa måltavla för Ryssland” och svenska politiker deklarerar att vi ”måste rusta för krig om vi vill ha fred” och ”planera för det värsta”.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend