Från den amerikanska regeringens sida har president Joe Biden själv, i en av sina första kommentarer om katastrofen den 30 september, sagt till public service-kanalen C-Span, att regeringen ”gett allt man har” och att man från lokalt håll heller ”inte behövt be om hjälp”.
Från berörda riktas samtidigt mycket stark kritik mot Vita husets långsamma officiella kommentar efter orkanen och de uppger även att de upplevt en allmän brist på nödhjälp.
– Jag begriper inte hur man inte haft en formell presskonferens av varken president Biden eller Kamala Harris. Hur säger man ingenting på fyra dagar, och detta är det första vi hör, säger en person som bor i området, med anhöriga i avskurna områden som hon uppger befinner sig i en väldigt prekär situation med vatten, mat och bensin och inte noterat någon hjälp från myndigheterna.
Amerikanska myndigheter kritiseras för krishantering av orkanen Helene pic.twitter.com/3KbYgeBl0c
— Nya Dagbladet, NyD (@NyaDagbladet) October 8, 2024
Framför allt Asheville, med cirka 100 000 invånare, uppges ha blivit delvis avskuren från omvärlden så till den grad att människor i stor omfattning tvingats på flykt från staden.
Kontroversiella uppgifterna: Myndigheter saboterar volontärarbetet
Flera vittnesmål, från bland andra pastorn Chadwick Buckland vid Legacy Church Global in Greenville, menar att viss nödhjälp nått de värst drabbade områdena, men att denna nödhjälp rört sig om volontärer. Buckland går så långt som att anklaga myndigheterna för att sabotera hjälpsändningarna efter att man vägrat låta dem konfiskera deras resurser. Uppgifterna återkommer i flera andra sammanhang på sociala medier där man menar att anonyma militärhelikoptrar flugit på låg höjd över bland annat i Burnsville, NC på ett sätt som skapat kaos för volontärer.
Även presidentkandidaten Donald Trump har i upptakten till det stundande valet passat på att kritisera FEMA-myndigheten för vad han ser som bristande hantering av naturkatastrofen. FEMA-direktören Deanne Criswell till tv-kanalen MSNBC menar att Trumps anklagelser grundar sig på ”desinformation” och intygar att situationen är under kontroll.
– Vi har över 4500 människor på marken som varit här sedan före stormen kom, som arbetar sida med sida med statliga motsvarigheter i samhällen med lokala tjänstemän, och allt vi hör på marken är tacksamhet och medlidande och en nivå av enhet som garanterar att vi ger människor vad de behöver.
Helene är den dödligaste orkanen i USA sedan Katrina 2005. Ytterligare en stor orkan med namnet Milton rör sig österut genom Mexikanska golfen mot Florida och väntas nå land under onsdagen.