30 miljoner slavar i världen

publicerad 20 oktober 2013

Enligt den nya rapporten Global Slavery Index lever 29,8 miljoner människor i slaveri. Av dem finns drygt 1 300 i Sverige.

”Global Slavery Index har i syfte att omfatta alla former av det moderna slaveriet. Det betyder också att man belyser olika sätt människor förslavas genom bedrägeri, kidnappningar, falsk rekrytering och tvångsäktenskap och alla andra sätt som brottslingar utnyttjar människor på”, står det i rapporten som den australiensiska stiftelsen Walk Free står bakom.

De tre länder som klarat sig bäst av de 162 länderna i rapporten är Storbritannien, Irland och Island. I Indien finns nästan hälften av de 30 miljoner slavarna. Ändå är det i afrikanska Mauretanien som problemen är värst. Fyra procent av landets befolkning lever i slaveri, vilket motsvarar 160 000 personer av landets befolkning på 3,8 miljoner


Annonser:


76 procent av de 30 miljonerna slavarna finns i tio olika länder. Påtvingad kriminalitet – stölder och tiggeri – är vanligast bland medborgare i Östeuropeiska länder.

I Sverige återfinns mellan 1 200 till 1 300 människor som lever under slavliknande förhållanden. Det är sexuellt utnyttjande som är den moderna slaveriform som dominerar i Sverige.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.