MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 28 juli 2025

måndag 28 juli 2025

 

Robottaxi nu verklighet i Los Angeles

publicerad 14 november 2024
– av Jan Sundstedt
Waymo bilar
En förarlös Waymo på Van Ness Boulevard, San Fransisco, från juni i år.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

115 470 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Likt Paul Verhoevens science-fiction-opus Total Recall från 1990, kan invånare i Los Angeles nu hyra en förarlös taxi via företaget Waymos digitala app.

Tjänsten, som är tillgänglig dygnet runt, ses som ett stort steg mot ett helt nytt transportsätt – men väcker också frågor kring säkerhet och förlorade arbetstillfällen.

Det amerikanska bil- och teknikföretaget Waymo, en del av teknikjätten Alphabet Inc., lät i veckan meddela att deras Waymo One-tjänst nu finns tillgänglig för allmänheten i Los Angeles County.

Efter flera månader av tester på stadens gator med en begränsad grupp passagerare, öppnas nu tjänsten för alla som vill uppleva en tur i en förarlös taxi. Företagets nuvarande begränsning till vägarna inne i staden beror på att man än så länge inte tillåter motorvägskörning för robotbilarna.

Waymos vice vd Tekedra Mawakana i ett uttalande kring nyheten att man nu öppnar verksamhet i Los Angeles:

Nu är det en spännande tid att välkomna alla i Los Angeles med på resan. Vår tjänst har mognat snabbt och våra förare omfamnar de många fördelarna med helt autonom körning.

Trots de tekniska framstegen och företagets optimism är Kaliforniens myndigheter försiktiga. Los Angeles lokala tjänstemän har efterfrågat ökad säkerhetsövervakning, och fackföreningar uttrycker oro för de potentiella konsekvenserna på arbetsmarknaden, där traditionella taxichaufförers jobb kan hotas.

Motorvägar ett problem

Waymo uppger att deras flotta, i dagsläget bestående av mer än 700 fordon, genomför över 150 000 resor varje vecka i städer som Phoenix, Bay Area och nu även Los Angeles. I Los Angeles betjänar för närvarande cirka 100 robotbilar stadens medborgare. Fordonen har redan blivit en välkänd syn i San Francisco, där Waymo har sin största flotta.

Trots entusiasmen återstår vissa praktiska hinder för de förarlösa fordonen. Då Los Angeles ofta är beroende av motorvägstransporter kan begränsningen till stadsvägarna göra resor både längre och dyrare.

Waymos talesman Chris Bonelli bekräftar att man på företaget är medvetna om problemet.

Vi vet att motorvägar är kritiska för effektiv vägledning över stora serviceområden, och vi kommer att fortsätta flitiga tester för att erbjuda motorvägsvägar till våra förare i framtiden, sa Bonelli.

Företaget testar redan autonom motorvägskörning i både Phoenix och San Francisco, men i Los Angeles är dessa tester mer begränsade.

Ett antal mindre olyckor registrerade

Enligt en rapport från California Department of Motor Vehicles (DMV) inträffade den 13 maj en incident där en Waymo-taxi blev påkörd bakifrån på en motorväg.

Vårt fordon verkar ha kört korrekt i sitt körfält när det träffades, och efter kollisionen körde vår autonoma specialist manuellt fordonet till vägrenen, förklarade Chris Bonelli.

Med undantag för motorvägsincidenten visar DMV:s register att 12 mindre olyckor med Waymobilar har loggats sedan mars i år.

Kaliforniens guvernör, Gavin Newsom, lade dock tidigare i år in sitt veto mot ett lagförslag som skulle ha krävt mer rapportering om olyckor från förarlösa bilar.

Intresset för tjänsten tycks vara stort i Los Angeles. När väntelistan öppnades tidigare i år registrerade sig nästan 300 000 personer, enligt Chris Bonelli.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Matrix 8 Pro med GrapheneOS levererar säkerhet, integritet och prestanda i toppklass

Annonssamarbete med Teuton Systems

  • Matrix 8 Pro från Teuton Systems är en flaggskeppstelefon baserad på Googles Pixel 8 Pro-hårdvara, men levererad med det integritetsfokuserade operativsystemet GrapheneOS.
  • Resultatet är en smartphone som kombinerar kraftfull prestanda, robust konstruktion och enastående kamerakvalitet med marknadsledande säkerhet och integritetsskydd.
publicerad Idag 10:35
Bild på den unikt konfigurerade Matrix 8 Pro-modellen från Teuton Systems med en rad uppsättning appar baserade på öppen källkod utan spårning och med hög integritet som ersätter Googles apputbud.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

115 470 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Här går vi igenom vad som gör Matrix 8 Pro unik – från dess avancerade hårdvara (inklusive det unika Titan M-säkerhetschippet) till GrapheneOS-fördelarna, den långa livslängden med uppdateringar till 2030, lovorden i recensioner samt de förinstallerade öppna alternativ som låter dig klara dig utan Googles appar.

Under skalet på Matrix 8 Pro sitter samma imponerande hårdvara som i Pixel 8 Pro. Telefonen drivs av det kraftfulla Tensor G3-chippet, har 12 GB RAM och en 6,7-tums OLED-skärm med hög upplösning och adaptiv 1–120 Hz uppdateringsfrekvens. Bygget känns gediget – ”Pixel 8 Pro [känns] som ett kvalitetsbygge med allt man kan önska sig av en telefon idag” enligt mobil.se.

Konstruktionen använder tåliga material som Gorilla Glass Victus 2 och är IP68-klassad för damm- och vattentålighet, vilket ger god hållbarhet för dagligt bruk.

Även kamerauppsättningen håller absolut toppklass. Matrix 8 Pro (Pixel 8 Pro) har en trippelkamera med bl.a. en 50 MP huvudkamera och högupplösta 48 MP ultravidvinkel- och tele-kameror. Bildkvaliteten placerar sig i det absoluta toppskiktet bland smartphones – foton var redan på “en från början väldigt hög nivå där vi höll fotokvaliteten bland de allra bästa mobilerna”, skriver Ljud & Bild i sitt test. Särskilt ultravidvinkelkameran har förbättrats avsevärt jämfört med föregångaren, med högre ljuskänslighet och skärpa.

En viktig del av Pixel-hårdvaran är också det dedikerade säkerhetschippet Titan M2. Detta är ett separat chip som skyddar känsliga data och verifierar operativsystemets integritet vid uppstart. Pixel-telefonernas inbyggda säkerhetschip (Titan M-serien) ger ”en robust skyddsnivå mot fysiska och programvarubaserade angrepp” vilket Matrix 8 Pro drar nytta av. Kombinationen av Titan M2 och GrapheneOS skapar en ovanligt säker mobilplattform där både hårdvara och mjukvara samarbetar för att skydda dina data.

Närbild på modellen och dess gedigna skärm, konstruktion och ”kamerabumpen” på baksidan där de kraftfulla kamerorna sitter med bland annat 5x optisk zoom, makro samt vidvinkelkameran.

GrapheneOS: Öppen källkod med integritet i centrum

Till skillnad från en vanlig Pixel levereras Matrix 8 Pro med GrapheneOS, ett öppet källkodsoperativsystem baserat på Android, men utan Google-komponenter. GrapheneOS är utvecklat med säkerhet och integritet som första prioritet. Eftersom systemet är frikopplat från Googles tjänster och appar finns inga inbyggda spårare – användaren får en ”privat och säker miljö” som minimerar data till tredje parter. Strikta integritetskontroller ger dig full kontroll över appars behörigheter, mikrofon, kamera, platsdata etc., vilket kraftigt minskar risken för avlyssning och övervakning.

GrapheneOS innehåller också en rad säkerhetsförbättringar utöver standard-Android, som stärkt sandboxing (appisolering) och minnesskydd, för att skydda mot både kända och okända hot. All kod är öppen källkod, vilket möjliggör oberoende granskning och transparens kring säkerheten – en stor fördel för den som värdesätter förtroende och insyn. Trots att GrapheneOS tar bort Google-delarna kan användaren fortfarande köra i princip alla vanliga Android-appar. De appar som absolut kräver Google Play-tjänster kan isoleras i en separat profil vid behov. I praktiken märker man knappt någon skillnad i användarupplevelse jämfört med en vanlig Android-telefon; ”att använda Matrix-mobilen är i princip identiskt med att använda en vanlig smartphone” enligt Teuton Systems egen beskrivning. Skillnaden ligger bakom kulisserna – i det betydligt högre integritetsskyddet och avsaknaden av onödig spårning.


Är du intresserad av Teuton Systems mobiltelefoner och andra integritetssäkra produkter? Välkommen att besöka hemsidan där du även når vår svenska telefonsupport.


Lång livslängd med uppdateringar till 2030

Matrix 8 Pro är byggd för att hålla länge, både fysiskt och mjukvarumässigt. Hårdvaran är kraftfull nog att möta behov under många år framöver, och tack vare GrapheneOS (och det utlovade långa stödet för Pixel-serien) kommer telefonen få OS- och säkerhetsuppdateringar åtminstone fram till oktober 2030 och sannolikt längre. Detta är högre än branschstandard – som jämförelse erbjuder de flesta Android-tillverkare kring 3–5 år. Det innebär att du i princip kan behålla din telefon länge om du så önskar utan att hamna på efterkälken säkerhetsmässigt. Faktum är att Pixel-, och därmed Matrix-serien har den längsta officiella supporttiden av alla Android-mobiler idag, i nivå med (eller längre än) Apple iPhone.

För användare av GrapheneOS är detta en stor fördel. Så länge Google förser enheten med drivrutiner och säkerhetspatchar kan GrapheneOS-projektet kontinuerligt släppa sina uppdateringar. Du får alltså det bästa av två världar: en säkrare Android-variant som ändå hänger med i alla viktiga bugg- och säkerhetsfixar under telefonens livstid. En telefon som Matrix 8 Pro innebär därmed en långsiktig investering – bra för både plånboken, miljön (färre enheter behöver bytas ut) och din säkerhet.

Premiummodellen Matrix 8 Pro från Teuton Systems.

Hyllad av experter och recensenter

Att Pixel 8 Pro (och därmed Matrix 8 Pro:s hårdvara) håller hög klass märks i recensionerna. Tekniksajten Ljud & Bild skriver att ”Pixel 8 Pro höjer ribban för konkurrenterna” och lyfter fram den enormt ljusstarka skärmen, förbättrade kameran och de utlovade åren av uppdateringar som några av telefonens största plus. Mobil.se gav Pixel 8 Pro betyget 86 %, där framförallt kamerorna, prestandan och den långsiktiga mjukvarusupporten imponerade. Även internationellt har modellen fått toppomdömen. PCMag berömmer Pixel 8 Pro för sin utmärkta byggkvalitet, fina skärm och långa support – man kallar den ”en av de mest attraktiva Android-telefonerna för den som vill behålla sin enhet länge”, tack vare kombinationen av suverän kamera och marknadens längsta mjukvarustöd.

Det råder med andra ord bred enighet om att Pixel 8 Pro/Matrix 8 Pro levererar en exceptionell helhetsupplevelse. Du får flaggskeppsprestanda, en av världens bästa mobilkameror, och dessutom tryggheten i att enheten är säkrad på djupet.

Fria app-alternativ till Googles ekosystem

För att erbjuda en komplett upplevelse utan Google inkluderar Teuton Systems ett urval av säkra, öppna appar som ersätter Googles standardappar. Vid leverans är Matrix 8 Pro förinstallerad med bl.a.:

  • Organic Maps – en kart- och navigationsapp som fungerar helt offline. Organic Maps är öppen källkod utan spårare, baserad på community-drivna OpenStreetMap​. Du kan navigera, söka platser och få vägbeskrivningar utan att din position loggas av Google.
  • Aegis Authenticator – en säker tvåfaktorsautentiseringsapp för engångskoder (TOTP) som ersätter Google Authenticator. Aegis är gratis, öppen källkod och låter dig hantera dina 2FA-koder krypterat på enheten. Den stödjer backup/export och alla vanliga autentiseringsstandarder, så att du tryggt kan säkra dina inloggningar.
  • Bitwarden – en populär lösenordshanterare som håller dina lösenord krypterade i ett privat valv. Bitwarden är helt öppen källkod och använder end-to-end-kryptering för att skydda känslig information​. Den kan smidigt ersätta Googles lösenordshanterare eller proprietära alternativ som LastPass, med stöd för flera plattformar och synkronisering.
  • Thunderbird – en kraftfull e-postklient från Mozilla som låter dig hantera alla dina e-postkonton i en app. Thunderbird är fri och öppen källkod och känd för att vara “funktionrik, pålitlig och säker” som e-postlösning​. Genom att använda Thunderbird på mobilen slipper du webbgränssnitt och kan samla t.ex. Gmail, Outlook och ProtonMail på ett ställe – självklart utan annonser eller datainsamling.
  • FUTO Voice Input – ett integritetsvänligt alternativ till Google röstinmatning. FUTO Voice är en röst-till-text-app som körs helt lokalt på enheten utan att lagra eller skicka data till molnet​. Den möjliggör bekväm röststyrning och diktering (t.ex. i meddelanden eller anteckningar) utan att Google lyssnar. FUTO Voice är öppen källkod och utvecklad specifikt med GrapheneOS-användare i åtanke för att ge högkvalitativ taligenkänning offline. (Företaget FUTO finansierar för övrigt integritetsprojekt som GrapheneOS, vilket understryker deras förtroende för plattformen.)

Tillsammans utgör dessa appar ett komplett ekosystem som respekterar din integritet. Du kan navigera, kommunicera och vara produktiv på Matrix 8 Pro utan att behöva några Google-tjänster. Skulle du ändå behöva något från Googles värld någon gång, kan du utnyttja GrapheneOS unika flerkontosystem – t.ex. skapa en separat profil med Play Store för en viss app, isolerat från din huvudsakliga profil​. Men för de flesta användare räcker det långt med de fria alternativ som följer med, vilka dessutom ligger helt i linje med Teuton Systems öppenhets- och integritetsprinciper.

En mobilinvestering utan kompromisser

Teuton Systems Matrix 8 Pro med GrapheneOS representerar en ny typ av smartphone, där du som användare har kontrollen. Genom att kombinera världsledande hårdvara – prisad för sin skärm, kamera och prestanda – med världens säkraste mobil-OS får man det bästa av två världar. Det är en telefon som är “fri från systemet” men som låter dig leva fullt ut i systemet: all modern funktionalitet finns där, bara utan de onödiga bakgrundstjänsterna och snokandet.

Med sin långa livslängd, höga prestanda och integritetsskydd harmonierar Matrix 8 Pro perfekt med Teuton Systems filosofi om frihet genom teknik. Detta är mobilen för dig som vägrar kompromissa på varken funktion eller integritet – en seriös, premium smartphone som sätter din trygghet i första rummet.

 

Du hittar Matrix 8 Pro i listan över de andra mobilerna i Matrix-serien i Teuton Systems webbutik.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Proton lanserar integritetsfokuserad AI-assistent som konkurrent till ChatGPT

Utvecklingen av AI

publicerad 24 juli 2025
– av Markus Andersson
AI-assistenten Lumo varken lagrar eller tränas med användarnas konversationer och kan användas fritt utan inloggning.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

115 470 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Proton utmanar ChatGPT med sin nya AI-assistent Lumo, som lovar att aldrig lagra eller träna på användarnas konversationer. Tjänsten lanseras med end-to-end-kryptering och striktare integritetsskydd än konkurrerande AI-tjänster.

Det schweiziska företaget Proton, känt för sina säkra e-posttjänster och VPN-lösningar, expanderar nu inom artificiell intelligens med lanseringen av AI-assistenten Lumo. Till skillnad från etablerade konkurrenter som OpenAI:s ChatGPT, Googles Gemini och Anthropics Claude, marknadsför Proton sin tjänst med löften om att aldrig logga, lagra eller träna sina modeller på användarnas frågor eller konversationer.

Lumo kan, precis som andra AI-assistenter, hjälpa användare med vardagsuppgifter som att omformulera e-postmeddelanden, sammanfatta dokument och granska kod. Den stora skillnaden ligger i integritetsskyddet – alla chattar är end-to-end-krypterade och lagras inte på Protons servrar.

Integritetsfokuserat alternativ i AI-djungeln

Protons strategi skiljer sig markant från branschstandarden. ChatGPT lagrar konversationer i 30 dagar av säkerhetsskäl, även när chatthistorik är avstängd. Gemini kan behålla användarfrågor i upp till 72 timmar, medan Claude sparar chattar i upp till en månad, eller längre om de flaggas för granskning.

En ytterligare fördel för Proton är företagets schweiziska hemvist, vilket innebär strängare integritetslagar jämfört med amerikanska konkurrenter som kan tvingas lämna ut användardata till myndigheter.

Företaget har inte bekräftat vilka modeller som används, men Lumo bygger troligen på mindre, community-utvecklade system snarare än de massiva, privattränade modeller som driver tjänster som ChatGPT. Detta kan innebära att svaren blir mindre detaljerade eller nyanserade.

Tre nivåer av tjänsten

Lumo finns tillgängligt via webben samt genom appar för iOS och Android. Tjänsten erbjuds i tre nivåer: två kostnadsfria alternativ och en betalversion.

Gästanvändare kan ställa ett begränsat antal frågor per vecka utan konto, men chatt-historiken sparas inte. Användare med kostnadsfria Proton-konton får automatiskt tillgång till Lumo Free, som inkluderar grundläggande krypterad chatthistorik och stöd för mindre filuppladdningar.

Den betalda versionen Lumo Plus kostar cirka 140 kronor per månad (cirka 110 kronor vid årsbetal­ning) och erbjuder obegränsade chattar, längre chatthistorik och stöd för större filuppladdningar. Priset understiger konkurrenternas – ChatGPT Plus, Gemini Advanced och Claude Pro kostar samtliga omkring 270 kronor månadsvis.

Frågan som återstår att besvara är hur väl Lumo kommer att konkurrera med modeller som tränats på betydligt större datamängder. De mest avancerade AI-assistenterna drivs av enorma mängder användardata, vilket hjälper dem att lära sig mönster och förstå nyanser för kontinuerlig förbättring över tid. Protons mer begränsade, integritetscentrerade strategi kan komma att påverka prestandan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Här är webbyrån i Dalarna som bygger hemsidor åt svenska företag

Annonssamarbete med Dalwebb

I ett annonssamarbete med Nya Dagbladet får du som blir kund hos Dalwebb hela 10% rabatt under juli månad vid avtal om en ny eller uppdaterad hemsida!

publicerad 8 juli 2025
På Dalwebb får du personlig service – få vägledning både via telefon och videomöten eller boka ett besök direkt på kontoret i södra Dalarna så pratar vi igenom dina behov i lugn och ro.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

115 470 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hur ofta har du själv klickat dig bort från en hemsida inom sekunder för att den såg oprofessionell ut? Studier visar att besökare bildar sig en uppfattning om en webbplats på långt mindre än en sekund. För småföretag som byggde sin första hemsida för några år sedan via gratisplattformar kan detta vara en obehaglig insikt – särskilt när de börjar märka att potentiella kunder hoppar av utan att ens läsa om företagets tjänster.

För dagens företag fungerar hemsidan som det digitala skyltfönstret. Här får kunder sitt första intryck, hittar information och tar ofta kontakt. En välunderhållen hemsida bygger trovärdighet, medan en omodern eller dåligt fungerande sajt kan skada företagets image – oavsett hur bra produkterna eller tjänsterna egentligen är.

Personlig service när stora byråer känns opersonliga

Webbyrån Dalwebb, med bas i Hedemora (och stolta anor som Dalarnas äldsta stad!), arbetar inte bara med lokala företag utan välkomnar kunder över hela Sverige genom att erbjuda något som blivit ovanligt i branschen: personlig service. Medan stora byråer ofta har anonyma projektledare och standardiserade processer får Dalwebbs kunder prata direkt med personen som bygger deras sajt.

De flesta kundkontakter sker via videomöten eller telefon, även om vi alltid gärna träffar våra kunder som är varmt välkomna att göra ett besök på kontoret i södra Dalarna. Det viktiga är inte var du sitter, utan att du får känna att din hemsida verkligen blir unik för just ditt företag.

Dalwebb specialiserar sig på WordPress-baserade hemsidor, en plattform som används av nära hälften av alla hemsidor i hela världen. Fördelen med WordPress är att kunderna själva kan uppdatera text och bilder när de vill, samtidigt som plattformen erbjuder tillräcklig flexibilitet för de flesta företagsbehov. Dalwebb erbjuder också ännu enklare hemsidor till lägre pris för dig som bara vill ha en snygg och enkel fasad till ditt företag.

Vi är mångaåriga kunder till Dalwebb och är mycket nöjda med den fina servicen och det löpande underhållet.

    – Carina, redovisningskonsult på Dalaekonomerna

Webbutiker som du faktiskt äger

För företag som vill sälja online erbjuder Dalwebb WooCommerce-baserade webbutiker. Till skillnad från att sälja via externa marknadsplatser äger du din egen kunddata och slipper betala provision på varje försäljning. Dalwebb hjälper självklart till att integrera betalningslösningar som Swish, kortbetalning och Klarna, vilket gör det enkelt för kunderna att handla.

En typisk företagshemsida tar 3-4 veckor att leverera, medan mer omfattande sajter med webbutiker kan ta 6-8 veckor. Alla hemsidor görs mobilanpassade som standard – viktigt eftersom över 60% av webbtrafiken idag sker via mobila enheter.

Trygghet efter lansering

Det som skiljer Dalwebb från många frilansare är det långsiktiga engagemanget. Genom serviceavtal (från 399 kr/månad) sköts säkerhetsuppdateringar, säkerhetskopior och övervakning automatiskt. Servicekunder får också prioriterad support utan att behöva vänta i telefonköer.

Det här passar särskilt bra för småföretag som vill ha en professionell hemsida utan att behöva bli experter på webbteknik själva. Mindre justeringar ingår ofta i serviceavtalet, medan större förändringar debiteras per timme.

Den personliga skillnaden

I en bransch där många aktörer antingen erbjuder opersonlig service eller saknar långsiktig stabilitet, positionerar sig Dalwebb som mittemellan. Mer strukturerat än en frilansare, mer personligt än en stor byrå.

Att byta webbleverantör är aldrig ett enkelt beslut, särskilt för småföretag med begränsade resurser. Men för de företag som känner att deras nuvarande hemsida inte representerar dem på bästa sätt kan det vara dags att överväga om en mer personlig approach skulle kunna göra skillnad. Ibland är det de små detaljerna som avgör.

 

För att utnyttja rabatten ange bara Nya Dagbladet som referens när du blir kund hos Dalwebb!

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Spotify fyller spellistor med fejkmusik – medan ägaren miljardsatsar på militär AI

Utvecklingen av AI

publicerad 1 juli 2025
– av Markus Andersson
Daniel Ek anklagas för att lura Spotifys artister på pengar - pengar som istället läggs på utveckling av militära AI-system.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

115 470 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Spotify lyfter fram anonyma låtsasmusiker och datorgenererad musik för att slippa betala ersättning till riktiga artister. Det avslöjar en ny bok av musikjournalisten Liz Pelly.

Samtidigt växer kritiken mot Spotifys vd, Daniel Ek, som nyligen investerat över 6 miljarder kronor i ett företag som utvecklar AI-teknik för framtidens krig.

I boken Mood Machine: The Rise of Spotify and the Costs of the Perfect Playlist avslöjar Liz Pelly att Spotify sedan länge driver ett hemligt internt program kallat Perfect Fit Content (PFC). Inom ramen för det skapas billig och generisk bakgrundsmusik – ofta kallad ”muzak” – av ett nätverk av produktionsbolag som har kopplingar till Spotify. Musiken placeras sedan i Spotifys populära spellistor, ofta utan att några riktiga artister nämns.

Programmet testades redan 2010 och beskrivs av Pelly som Spotifys mest lönsamma strategi från och med 2017.

”Det väcker oroväckande frågor för alla oss som lyssnar på musik. Det målar upp en bild av en framtid där streamingtjänster förvandlar musik till bakgrundsljud, normaliserar anonymt lågkostnadsinnehåll och kapar bandet mellan lyssnare och artist”, skriver Pelly.

År 2023 kontrollerade PFC-programmet hundratals spellistor. Fler än 150 av dessa – med namn som Deep Focus, Cocktail Jazz och Morning Stretch – bestod helt av musik som producerats inom PFC.

”Bara själlös AI-musik kvar”

En jazzmusiker berättade för Pelly att han blivit ombedd av Spotify att göra en ambientlåt för några hundra dollar i engångsersättning. Men han fick inte behålla rättigheterna till musiken och först när låten senare fick miljontals spelningar insåg han att han sannolikt blivit lurad.

På sociala medier har kritiken varit skarp. En användare skriver: ”Om några år är det bara själlös AI-musik kvar. Det är ett enkelt sätt att slippa betala ersättning till någon”.

”Jag raderade Spotify och sa upp abonnemanget”, kommenterar en annan.

Spotify har tidigare kritiserats för liknande upplägg. Tidningen The Guardian rapporterade i februari att företagets system Discovery Mode låter artister bli synligare – men bara om de går med på att få 30 procent mindre betalt.

Spotifys vd investerar i AI för krig

Samtidigt har vd:n, Daniel Ek, blivit föremål för hård kritik för att genom sin investeringsfirma Prima Materia ha satsat över 600 miljoner euro – motsvarande drygt 6,5 miljarder kronor – i det tyska AI-företaget Helsing. Företaget utvecklar programvara för drönare, stridsflyg, ubåtar och andra militära system.

– Världen ställs inför större utmaningar än någonsin. Det har påskyndat processen. Det finns en enorm insikt om att det nu är AI, kvantitet och autonomi som driver framtidens krigföring, kommenterade Ek själv i en intervju med Financial Times.

I och med investeringen har Ek även blivit styrelseordförande i Helsing. Företaget arbetar bland annat med ett projekt kallat Centaur, där artificiell intelligens ska användas för att styra stridsflygplan.

Kritiken lät inte vänta på sig. Den australiske producenten Bluescreen förklarade i en intervju med musiksajten Resident Advisor varför han valde att lämna Spotify – ett beslut som även flera andra musikskapare har tagit.

– Krig är ett helvete. Det finns inget etiskt i det, oavsett hur man försöker förklara det. Jag lämnade plattformen för att det blev tydligt att Spotifys vd, precis som alla miljardärer, byggt sin förmögenhet på att utnyttja andra.

Konkurrent väljer annan väg

Spotify har tidigare ifrågasatts för sin närhet till den politiska makten. Företaget donerade exempelvis 150 000 dollar till Donald Trumps installationsfond 2017 och höll även en exklusiv ”brunch” dagen före ceremonin.

Samtidigt som Spotify storsatsar på AI-genererad musik och röststyrda DJ:er, har konkurrenten SoundCloud valt att gå en annan väg.

– Vi utvecklar inga AI-verktyg och tillåter inte att utomstående samlar in eller använder vårt innehåll för AI-träning, förklarar kommunikationschefen Marni Greenberg.

– Vi har dessutom infört tekniska skydd, inklusive en ’no AI’-märkning, för att tydligt förhindra otillåten användning.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.