MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

Ellastbilsförsäljningen går trögt för Volvo – storsatsar på förbränningsmotorn

publicerad 23 september 2024
– av Redaktionen

Försäljningen av batteridrivna lastbilar går trögt för Volvo, som ser en stor potential i vätgasdrivna förbränningsmotorer, särskilt för långa sträckor och tunga uppdrag där dagens batteriteknik inte räcker till. 

”Vi investerar mer än någonsin i förbränningsmotorn”, säger Lars Stenqvist, teknikdirektör på Volvo.

Samtidigt som politiker pressar på för att öka försäljningen av batteridrivna lastbilar, växer intresset för traditionella drivlinor – fast med nya bränslen. Flera tillverkare, inklusive Volvo, ser potential i förbränningsmotorer som drivs med vätgas istället för diesel.

Volvo har inlett ett samarbete med det kanadensiska företaget Westport för att utveckla ett nytt bränslesystem vid namn High Pressure Direct Injection (HPDI), som bygger på att en liten mängd diesel sprutas in under högt tryck för att möjliggöra kompressionständning innan vätgas tillsätts. Tekniken ger högre motoreffekt, lägre bränsleförbrukning och energieffektivitet som liknar diesel.

Volvos teknikdirektör Lars Stenqvist betonar att företaget ser vätgasdrivna förbränningsmotorer – jämte batteri- och bränslecellsdrift – som en av nycklarna till framtidens så kallat klimatsmarta transporter och förklarar att tekniken gjort stora framsteg på kort tid.

”När vi började prata om vätgas i förbränningsmotorn för fyra år sedan kallade jag det för en joker i leken på grund av en hel del tekniska utmaningar. I dag är vi mycket mer självsäkra i att säga att det här kommer att bli en kommersiell produkt. Det har gått från en joker till ett kort i leken”, säger Stenqvist.

Volvo planerar att inleda de första kundtesterna av sina vätgasdrivna förbränningsmotorer år 2026 och förväntar sig att tekniken ska vara kommersiellt gångbar innan slutet av decenniet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Organic Maps – kartappen som inte kartlägger dig

Annonssamarbete med Teuton Systems

Trött på att Google Maps spårar dig? Här är det fria alternativet som låter dig navigera helt offline!

publicerad Igår 18:05
Organic Maps tillåter dig navigera helt offline när du exempelvis har dålig täckning eller vandrar ute i vildmarken.

I vår serie om öppna, övervakningsfria appar tittar vi närmare på Organic Maps – en kartapp som utmärker sig som ett integritetsvänligt alternativ till Google Maps. För många smartphoneanvändare har Google Maps blivit standard för navigation, men den bekvämligheten kommer med ett pris: omfattande insamling av platsdata och beroende av ständig uppkoppling. Organic Maps är en gratis app med öppen källkod (FOSS) som går en helt annan väg (ej bokstavligt). Här navigerar du utan att bli spårad och utan att vara bunden till internetuppkoppling.

Till skillnad från Google Maps, som varken är öppen källkod eller särskilt integritetsvänligt, är Organic Maps byggd på öppen källkod och skapad av ett community. Källkoden finns öppet tillgänglig, vilket innebär att oberoende utvecklare kan granska och förbättra appen. Framför allt innehåller Organic Maps inga tracker-funktioner – den samlar inte in din personliga information eller platsdata överhuvudtaget.

Appen har inte heller några annonser eller dolda datainsamlande tjänster i bakgrunden. Du behöver inte logga in eller ge ifrån dig något – integriteten är grundprincipen. Tack vare att koden är öppen kan användare lita på att det inte finns några baktankar; allt handlar om att leverera kartor och navigering, inget annat.

Fungerar helt offline – överallt

En av de största fördelarna med Organic Maps är att appen fungerar fullständigt offline. All kartdata baseras på community-projektet OpenStreetMap, som täcker hela världen. Du väljer själv vilka kartor (länder eller regioner) du vill ladda ner till telefonen, och sedan kan du navigera fritt utan internet. Till skillnad från Google och Apple Maps – vars offlinefunktioner är mycket begränsade och saknar fullständig sök- eller navigeringsfunktionalitet utanför nätet – erbjuder Organic Maps 100 % av sina funktioner utan uppkoppling.

Sökning efter adresser och platser, visning av intressanta punkter, samt röstvägledning för turn-by-turn-navigering fungerar lika bra offline som online. Det betyder att du kan använda appen i flygplansläge, utomlands utan roaming, eller långt ute i vildmarken.

Exempelskärmbilder från Organic Maps: En offline-karta över några naturreservat, navigering i nattläge, meny för nedladdning av kartor och meny för kartlager.

Eftersom Organic Maps bygger på OpenStreetMap får du dessutom mycket detaljerade kartor. Communityn uppdaterar kartorna löpande med allt från nya cykelbanor till små skogsstigar. En teknikskribent noterade till exempel att han ännu inte stött på en vandringsled som saknas i Organic Maps kartor – ofta finns där information som stora karttjänster missar. Detta gör appen särskilt uppskattad bland friluftsmänniskor, men det kommer alla till del: även vanliga vägar, adresser och intressepunkter är omfattande täckta tack vare OpenStreetMap. Kort sagt ger offlinekartan dig trygghet att kartan alltid är tillgänglig, oavsett var du är.

Batterisnål navigering

Att ha navigering offline ger inte bara frihet från mobilnätet – det sparar även batteri. Organic Maps är märkbart energieffektiv och drar minimalt med ström jämfört med många andra navigationstjänster. Utan konstant datatrafik, bakgrundsspårning eller tunga annonser kan appen fokusera på det den ska göra och inget mer. En recensent berättar att han använt appen under flera dagars vandring utan att behöva ladda sin telefon.

Utvecklarna själva framhåller att man kan ge sig ut på en veckolång tur på en enda laddning med Organic Maps som vägvisare. För den som ofta är på resande fot eller bara tröttnat på att GPS:en tömmer batteriet är detta en game-changer. Energieffektiviteten gör också Organic Maps väl lämpad för äldre eller enklare smartphones som kanske har svagare batterier – appen är lättviktig och snål med resurser.

Tillgänglig för Android och iPhone

Trots sin annorlunda filosofi är Organic Maps lika enkel att skaffa och använda som vilken populär app som helst. Appen finns att ladda ner gratis för både Android och iOS – du hittar den i Google Play-butiken och Apples App Store. För de som kör helt Google-fria telefoner (såsom GrapheneOS på Matrix-mobilen) finns den även via alternativa öppna appbutiker som F-Droid.

Gränssnittet är intuitivt och påminner om andra kartappar, så tröskeln att byta är låg. Du kan söka efter adresser eller verksamheter, lägga bokmärken på favoritplatser och få sväng-för-sväng-vägbeskrivningar med röst. Alla dessa funktioner är tillgängliga offline efter att du laddat ner kartorna för det område du behöver. Kort och gott får du en fullfjädrad karttjänst i telefonen – fast utan övervakningen.

Förinstallerad på Matrix-mobilen

Organic Maps har blivit ett givet inslag i integritetsfokuserade sammanhang. Teuton Systems förinstallerar appen på sin Matrix-mobil – en säkerhetsinriktad Android-smartphone baserad på GrapheneOS – som del av ett Google-fritt ekosystem. På så vis får användaren en karttjänst som respekterar privatlivet redan från start. Men även du som inte äger en Matrix-mobil kan enkelt ta del av fördelarna. Att byta ut Google Maps mot Organic Maps på din nuvarande telefon är ett steg mot en mer integritetssäker vardag, utan att du förlorar funktionalitet. Appen är helt gratis och öppen för alla att prova.

Organic Maps exemplifierar hur fri och öppen programvara kan ge oss vanliga användare mer kontroll. Du slipper bli spårad när du kollar en adress eller navigerar till en destination, och du kan lita på att appen endast gör det den utger sig för att göra. Kombinationen av öppen källkod, offlineförmåga och integritet i toppklass har gjort att appen fått utmärkta rekommendationer i
teknikmedia.

För den som värdesätter sin integritet – eller bara vill ha en pålitlig kartapp som fungerar överallt – är Organic Maps ett inspirerande alternativ som visar att det går att navigera fritt utan att ge upp sitt privatliv!

Funktioner i Organic Maps

Den ultimata appen för resenärer, turister, vandrare och cyklister:

  • Detaljerade offline-kartor med platser som inte finns på andra kartor, tack vare OpenStreetMap
  • Cykelvägar, vandringsleder och promenadvägar
  • Konturlinjer, höjdprofiler, toppar och sluttningar
  • Tur-för-tur-navigering för promenader, cykling och bilnavigering med röststyrning, Android Auto
  • Snabb offline-sökning på kartan
  • Export och import av bokmärken i KML/KMZ-format, importera GPX
  • Mörkt läge för att skydda dina ögon
  • Länder och regioner tar inte mycket plats
  • Gratis och öppen källkod

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Powerbank med saltbatteri lanseras

publicerad 25 mars 2025
– av Redaktionen
Na Plus kan användas i temperaturer från -35 till 50 grader Celsius

Powerbank med natriumbatteri lanseras – lovar längre livslängd och bättre hållbarhet jämfört med de som drivs av litiumbatterier.

Japanska Elecom har lanserat en av de första kommersiella powerbanks som använder natrium istället för litium som energibärare, rapporterar The Verge.

Litium är det vanligaste ämnet i dagens batterier, men natriumbatterier har länge varit under utveckling som ett alternativ. Fördelarna med natrium är flera: billigare tillverkning, enklare återvinning, längre livslängd och bättre prestanda i extrema temperaturer – dock till priset av något lägre energitäthet.

Den nya produkten, kallad Na Plus, har enligt Elecom en kapacitet på 27 wattimmar och en livslängd på upp till 5 000 laddningar. Det motsvarar cirka 13 års daglig användning.

Powerbanken väger 350 gram, vilket gör den tyngre än många litiumbaserade alternativ, men den kan användas i temperaturer från -35 till 50 grader Celsius. Priset ligger på cirka 67 dollar, motsvarande drygt 700 kronor.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Matrix 8 Pro med GrapheneOS levererar säkerhet, integritet och prestanda i toppklass

Annonssamarbete med Teuton Systems

  • Matrix 8 Pro från Teuton Systems är en flaggskeppstelefon baserad på Googles Pixel 8 Pro-hårdvara, men levererad med det integritetsfokuserade operativsystemet GrapheneOS.
  • Resultatet är en smartphone som kombinerar kraftfull prestanda, robust konstruktion och enastående kamerakvalitet med marknadsledande säkerhet och integritetsskydd.
publicerad 4 mars 2025
Bild på den unikt konfigurerade Matrix 8 Pro-modellen från Teuton Systems med en rad uppsättning appar baserade på öppen källkod utan spårning och med hög integritet som ersätter Googles apputbud.

Här går vi igenom vad som gör Matrix 8 Pro unik – från dess avancerade hårdvara (inklusive det unika Titan M-säkerhetschippet) till GrapheneOS-fördelarna, den långa livslängden med uppdateringar till 2030, lovorden i recensioner samt de förinstallerade öppna alternativ som låter dig klara dig utan Googles appar.

Under skalet på Matrix 8 Pro sitter samma imponerande hårdvara som i Pixel 8 Pro. Telefonen drivs av det kraftfulla Tensor G3-chippet, har 12 GB RAM och en 6,7-tums OLED-skärm med hög upplösning och adaptiv 1–120 Hz uppdateringsfrekvens. Bygget känns gediget – ”Pixel 8 Pro [känns] som ett kvalitetsbygge med allt man kan önska sig av en telefon idag” enligt mobil.se.

Konstruktionen använder tåliga material som Gorilla Glass Victus 2 och är IP68-klassad för damm- och vattentålighet, vilket ger god hållbarhet för dagligt bruk.

Även kamerauppsättningen håller absolut toppklass. Matrix 8 Pro (Pixel 8 Pro) har en trippelkamera med bl.a. en 50 MP huvudkamera och högupplösta 48 MP ultravidvinkel- och tele-kameror. Bildkvaliteten placerar sig i det absoluta toppskiktet bland smartphones – foton var redan på “en från början väldigt hög nivå där vi höll fotokvaliteten bland de allra bästa mobilerna”, skriver Ljud & Bild i sitt test. Särskilt ultravidvinkelkameran har förbättrats avsevärt jämfört med föregångaren, med högre ljuskänslighet och skärpa.

En viktig del av Pixel-hårdvaran är också det dedikerade säkerhetschippet Titan M2. Detta är ett separat chip som skyddar känsliga data och verifierar operativsystemets integritet vid uppstart. Pixel-telefonernas inbyggda säkerhetschip (Titan M-serien) ger ”en robust skyddsnivå mot fysiska och programvarubaserade angrepp” vilket Matrix 8 Pro drar nytta av. Kombinationen av Titan M2 och GrapheneOS skapar en ovanligt säker mobilplattform där både hårdvara och mjukvara samarbetar för att skydda dina data.

Närbild på modellen och dess gedigna skärm, konstruktion och ”kamerabumpen” på baksidan där de kraftfulla kamerorna sitter med bland annat 5x optisk zoom, makro samt vidvinkelkameran.

GrapheneOS: Öppen källkod med integritet i centrum

Till skillnad från en vanlig Pixel levereras Matrix 8 Pro med GrapheneOS, ett öppet källkodsoperativsystem baserat på Android, men utan Google-komponenter. GrapheneOS är utvecklat med säkerhet och integritet som första prioritet. Eftersom systemet är frikopplat från Googles tjänster och appar finns inga inbyggda spårare – användaren får en ”privat och säker miljö” som minimerar data till tredje parter. Strikta integritetskontroller ger dig full kontroll över appars behörigheter, mikrofon, kamera, platsdata etc., vilket kraftigt minskar risken för avlyssning och övervakning.

GrapheneOS innehåller också en rad säkerhetsförbättringar utöver standard-Android, som stärkt sandboxing (appisolering) och minnesskydd, för att skydda mot både kända och okända hot. All kod är öppen källkod, vilket möjliggör oberoende granskning och transparens kring säkerheten – en stor fördel för den som värdesätter förtroende och insyn. Trots att GrapheneOS tar bort Google-delarna kan användaren fortfarande köra i princip alla vanliga Android-appar. De appar som absolut kräver Google Play-tjänster kan isoleras i en separat profil vid behov. I praktiken märker man knappt någon skillnad i användarupplevelse jämfört med en vanlig Android-telefon; ”att använda Matrix-mobilen är i princip identiskt med att använda en vanlig smartphone” enligt Teuton Systems egen beskrivning. Skillnaden ligger bakom kulisserna – i det betydligt högre integritetsskyddet och avsaknaden av onödig spårning.


Är du intresserad av Teuton Systems mobiltelefoner och andra integritetssäkra produkter? Välkommen att besöka hemsidan där du även når vår svenska telefonsupport.


Lång livslängd med uppdateringar till 2030

Matrix 8 Pro är byggd för att hålla länge, både fysiskt och mjukvarumässigt. Hårdvaran är kraftfull nog att möta behov under många år framöver, och tack vare GrapheneOS (och det utlovade långa stödet för Pixel-serien) kommer telefonen få OS- och säkerhetsuppdateringar åtminstone fram till oktober 2030 och sannolikt längre. Detta är högre än branschstandard – som jämförelse erbjuder de flesta Android-tillverkare kring 3–5 år. Det innebär att du i princip kan behålla din telefon länge om du så önskar utan att hamna på efterkälken säkerhetsmässigt. Faktum är att Pixel-, och därmed Matrix-serien har den längsta officiella supporttiden av alla Android-mobiler idag, i nivå med (eller längre än) Apple iPhone.

För användare av GrapheneOS är detta en stor fördel. Så länge Google förser enheten med drivrutiner och säkerhetspatchar kan GrapheneOS-projektet kontinuerligt släppa sina uppdateringar. Du får alltså det bästa av två världar: en säkrare Android-variant som ändå hänger med i alla viktiga bugg- och säkerhetsfixar under telefonens livstid. En telefon som Matrix 8 Pro innebär därmed en långsiktig investering – bra för både plånboken, miljön (färre enheter behöver bytas ut) och din säkerhet.

Premiummodellen Matrix 8 Pro från Teuton Systems.

Hyllad av experter och recensenter

Att Pixel 8 Pro (och därmed Matrix 8 Pro:s hårdvara) håller hög klass märks i recensionerna. Tekniksajten Ljud & Bild skriver att ”Pixel 8 Pro höjer ribban för konkurrenterna” och lyfter fram den enormt ljusstarka skärmen, förbättrade kameran och de utlovade åren av uppdateringar som några av telefonens största plus. Mobil.se gav Pixel 8 Pro betyget 86 %, där framförallt kamerorna, prestandan och den långsiktiga mjukvarusupporten imponerade. Även internationellt har modellen fått toppomdömen. PCMag berömmer Pixel 8 Pro för sin utmärkta byggkvalitet, fina skärm och långa support – man kallar den ”en av de mest attraktiva Android-telefonerna för den som vill behålla sin enhet länge”, tack vare kombinationen av suverän kamera och marknadens längsta mjukvarustöd.

Det råder med andra ord bred enighet om att Pixel 8 Pro/Matrix 8 Pro levererar en exceptionell helhetsupplevelse. Du får flaggskeppsprestanda, en av världens bästa mobilkameror, och dessutom tryggheten i att enheten är säkrad på djupet.

Fria app-alternativ till Googles ekosystem

För att erbjuda en komplett upplevelse utan Google inkluderar Teuton Systems ett urval av säkra, öppna appar som ersätter Googles standardappar. Vid leverans är Matrix 8 Pro förinstallerad med bl.a.:

  • Organic Maps – en kart- och navigationsapp som fungerar helt offline. Organic Maps är öppen källkod utan spårare, baserad på community-drivna OpenStreetMap​. Du kan navigera, söka platser och få vägbeskrivningar utan att din position loggas av Google.
  • Aegis Authenticator – en säker tvåfaktorsautentiseringsapp för engångskoder (TOTP) som ersätter Google Authenticator. Aegis är gratis, öppen källkod och låter dig hantera dina 2FA-koder krypterat på enheten. Den stödjer backup/export och alla vanliga autentiseringsstandarder, så att du tryggt kan säkra dina inloggningar.
  • Bitwarden – en populär lösenordshanterare som håller dina lösenord krypterade i ett privat valv. Bitwarden är helt öppen källkod och använder end-to-end-kryptering för att skydda känslig information​. Den kan smidigt ersätta Googles lösenordshanterare eller proprietära alternativ som LastPass, med stöd för flera plattformar och synkronisering.
  • Thunderbird – en kraftfull e-postklient från Mozilla som låter dig hantera alla dina e-postkonton i en app. Thunderbird är fri och öppen källkod och känd för att vara “funktionrik, pålitlig och säker” som e-postlösning​. Genom att använda Thunderbird på mobilen slipper du webbgränssnitt och kan samla t.ex. Gmail, Outlook och ProtonMail på ett ställe – självklart utan annonser eller datainsamling.
  • FUTO Voice Input – ett integritetsvänligt alternativ till Google röstinmatning. FUTO Voice är en röst-till-text-app som körs helt lokalt på enheten utan att lagra eller skicka data till molnet​. Den möjliggör bekväm röststyrning och diktering (t.ex. i meddelanden eller anteckningar) utan att Google lyssnar. FUTO Voice är öppen källkod och utvecklad specifikt med GrapheneOS-användare i åtanke för att ge högkvalitativ taligenkänning offline. (Företaget FUTO finansierar för övrigt integritetsprojekt som GrapheneOS, vilket understryker deras förtroende för plattformen.)

Tillsammans utgör dessa appar ett komplett ekosystem som respekterar din integritet. Du kan navigera, kommunicera och vara produktiv på Matrix 8 Pro utan att behöva några Google-tjänster. Skulle du ändå behöva något från Googles värld någon gång, kan du utnyttja GrapheneOS unika flerkontosystem – t.ex. skapa en separat profil med Play Store för en viss app, isolerat från din huvudsakliga profil​. Men för de flesta användare räcker det långt med de fria alternativ som följer med, vilka dessutom ligger helt i linje med Teuton Systems öppenhets- och integritetsprinciper.

En mobilinvestering utan kompromisser

Teuton Systems Matrix 8 Pro med GrapheneOS representerar en ny typ av smartphone, där du som användare har kontrollen. Genom att kombinera världsledande hårdvara – prisad för sin skärm, kamera och prestanda – med världens säkraste mobil-OS får man det bästa av två världar. Det är en telefon som är “fri från systemet” men som låter dig leva fullt ut i systemet: all modern funktionalitet finns där, bara utan de onödiga bakgrundstjänsterna och snokandet.

Med sin långa livslängd, höga prestanda och integritetsskydd harmonierar Matrix 8 Pro perfekt med Teuton Systems filosofi om frihet genom teknik. Detta är mobilen för dig som vägrar kompromissa på varken funktion eller integritet – en seriös, premium smartphone som sätter din trygghet i första rummet.

 

Du hittar Matrix 8 Pro i listan över de andra mobilerna i Matrix-serien i Teuton Systems webbutik.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Assange: ”Yttrandefriheten vid ett mörkt vägskäl”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 28 februari 2025
– av Christer Skog
Assange menar att repressionen mot dissidenter och oliktänkande är hårdare idag än på mycket länge.

Under åren som Julian Assange satt fängslad och isolerad tog teknikutvecklingen enorma steg framåt och AI-innovationer har blivit en självklar del av samhället.

Journalisten konstaterar samtidigt att det finns ett tydligt samband mellan AI och massövervakning och påpekar att tekniken redan idag används för att genomföra massmord och bombningar av civila.

Under hösten höll Wikieaks-grundaren, Julian Assange, inför Europarådets parlamentariker sitt första offentliga framträdande efter drygt fem års fångenskap på det ökända brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh. Dessförinnan hade han tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London.

Assange medgav att han var djupt ärrad av sin tid i fängelse och isolering, som orsakats av USA:s mångåriga förföljelse efter att han genom Wikileaks publicerat material som avslöjade grova amerikanska krigsförbrytelser i Irak.

– Upplevelsen av att vara isolerad i åratal i en liten cell är svår att förmedla; den tar bort ens självkänsla och lämnar bara kvar den råa essensen av existensen.

– Jag är ännu inte fullt ut rustad för att tala om vad jag har utstått – den obevekliga kampen för att hålla mig vid liv, både fysiskt och psykiskt, och jag kan inte heller tala om mina medfångars död genom hängning, mord och medicinsk försummelse, fortsatte han.

Programmerare radikaliserades

Vid sidan av förföljelsen från USA och tiden i fångenskap talade Wikileaks-grundaren, som själv är mycket intresserad av teknik och har en bakgrund som programmerare, om den teknologiska utvecklingen som han menar är ett mer tveeggat svärd än någonsin.

– Jag är entusiastisk över en del av den utveckling som sker inom kryptografi. En del av denna utveckling ger alternativ till vad vi ser som en enorm maktkoncentration inom media i händerna på ett fåtal miljardärer, sa han och förklarade att det är med hjälp av kryptografi som Wikileaks har kunnat skydda sina system och sina källor.

– Annan teknik växte fram ur massövervakningskampanjerna och den stora smällen var Snowdens avslöjanden som radikaliserade ingenjörer och programmerare på många håll, som såg sig själva som historiens väktare för att skydda människors privatliv – inklusive kommunikation mellan journalister och deras källor, fortsatte Assange.

Massavrättningar med AI

Den andra sidan av den teknologiska utvecklingen bär samtidigt på stora faror och fallgropar enligt Assange – och han pekade bland annat på hur AI-teknik har kommit att användas för att genomföra lönn- och massmord.

– När jag kommer ut ur fängelset, ser jag att AI används för att genomföra massmord. Där det tidigare fanns en skillnad mellan lönnmord och krigföring är de två nu sammanflätade. Där många, kanske majoriteten, av målen i Gaza bombas som ett resultat av artificiell intelligens.

– Kopplingen mellan AI och övervakning är viktig. AI behöver information för att komma på mål, idéer eller propaganda. När vi talar om USA:s AI för att genomföra massavrättningar är övervakningsdata från telefoner och internet nyckeln till att träna dessa algoritmer, förklarade han vidare.

”Mer vedergällning och självcensur”

Julian Assange avhandlade flera andra känsliga frågor under sitt anförande och betonade bland annat starkt att yttrandefriheten idag ”befinner sig vid ett mörkt vägskäl”.

– Jag ser mer straffrihet, mer hemlighetsmakeri, mer vedergällning mot den som säger sanningen och mer självcensur. Det är svårt att inte dra en linje från att den amerikanska regeringen korsade Rubicon genom att internationellt kriminalisera journalistik till det kyliga klimat för yttrandefrihet som nu råder.

– Den grundläggande principen är enkel: Journalister ska inte åtalas för att de gör sitt jobb, slog han fast.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.