Sverige lämnar ett starkt och gediget avtryck i årets sommar-OS i Paris med sammanlagt elva medaljer, varav fyra guld, fyra silver och tre brons. De svenska idrottarna har inte bara mött förväntningarna, utan i många fall överträffat dem med oväntade bedrifter och smått historiska prestationer.
Sommar-OS i Paris har varit en succé för arrangörslandet Frankrike. Såväl prestations- som publikmässigt har årets spel varit en enorm framgång, trots smärre initialt tandagnissel och skepsis från lokalbefolkningen.
För svenskt vidkommande var på förhand många nog övertygade om att Armand Duplantis och Sarah Sjöström skulle få störst fokus i årets OS, men i kulisserna ville pingsherrarna annorlunda.
En av de mest anmärkningsvärda prestationerna kom nämligen från Truls Möregårdh, som kammade hem ett smått sensationellt silver i bordtennisens singelturnering. Möregårdh, som hade betraktats som en outsider innan turneringen, besegrade flera av världens bästa spelare på vägen till finalen.
Dessutom bidrog han till att säkra ett silver i lagturneringen tillsammans med sina lagkamrater Kristian Karlsson och Anton Källberg. Denna framgång markerar Sveriges första OS-medaljer i bordtennis sedan 2000, vilket gör deras insats särskilt minnesvärd.
What a classic snake shot during the men’s single finals by Sweden’s Truls Moregardh! pic.twitter.com/sBjjtEY84z
— Roya (@PeaceHappyJoy) August 10, 2024
Kung Duplantis
I friidrottens värld fortsatte Armand “Mondo” Duplantis att skriva historia genom att inte bara försvara sitt OS-guld i stavhopp – något som skett blott en gång tidigare (Bob Richards; 1952/1956) – utan också sätta ett nytt världsrekord med otroliga 6.25.
Duplantis, som redan är en av de mest hyllade svenska idrottarna i modern tid, förstärkte således ytterligare sin status med denna otroliga bedrift.
Sarah Sjöström levererade återigen på topp när det som mest behövdes. Med guld på både 50 meter och 100 meter frisim visade hon återigen varför hon är en av världens främsta simmare.
Sjöström skrev dessutom historia genom att bli den första svenska kvinnliga simmaren att ta dubbla OS-guld i samma mästerskap, vilket ytterligare befäster hennes legendariska status.
Beachvolleybollkillarna David Åhman och Jonatan Hellvig ville inte vara sämre och sparade det bästa till sist. Från att ha börjar turneringen en anings skakigt, steppade man upp till slutspelet.
Duon dominerade finalen och levererade en prestation som ingen svensk volleybollspelare tidigare uppnått. Deras triumf på sanden är en milstolpe som sätter svensk beachvolleyboll på den internationella kartan.
Duplantis is out of this world:
6.25m – Mondo Duplantis (8/5/2024)
6.24m – Mondo Duplantis (4/20/2024)
6.23m – Mondo Duplantis (9/17/2023)
6.22m – Mondo Duplantis (2/25/2023)
6.21m – Mondo Duplantis (7/24/2022)
6.20m – Mondo Duplantis (3/20/2022)
6.19m -… pic.twitter.com/3Fp1eN8Hzl— Marc | Formula 1 (@433_marc) August 5, 2024
Bästa OS sedan 2000
Sverige har tagit hem sammanlagt elva medaljer i OS i Paris – det bästa resultatet i ett sommar-OS sedan Sydney 2000.
De elva medaljerna visar på excellenta bedrifter av framstående idrottare som exempelvis Victor Lindgren, skytte (silver), Rebecca Netzler/Vilma Bobeck, segling, 49er FX (silver), Jenny Rissved, mountainbike (brons) samt Tara Babulfaths brons i judo.
Dessa prestationer, tillsammans med de ovannämnda gulden, kan med all rätt sägas ha bidragit till att Sverige rankas som en av de mest framgångsrika nationerna i årets OS. Sverige landar på en finfin sextonde plats, vilket är den främsta placeringen sedan Los Angeles 1984.
Sverige kommer därmed före samtliga våra nordiska grannar som Norge (plats 18), Danmark (29) och Finland, som blev utan medaljer.
USA och Kina i topp
De tre länder som har tagit flest guldmedaljer i OS 2024 är USA (40 guld), Kina (40) och Japan (20).
USA (totalt 126) har fortsatt sin dominans med särskilda framgångar inom friidrott och simning, medan Kina (91) har briljerat i grenar som bordtennis, gymnastik och tyngdlyftning. Japan (45), som har haft en stark medaljnärvaro sedan Tokyo-OS, har fortsatt att prestera på topp i judo och brottning, vilket säkrat landets plats bland de mest framgångsrika nationerna.
Värdlandet Frankrike har gjort en stark insats med flera imponerande prestationer, särskilt inom sina traditionellt starka grenar som judo och fäktning. De franska idrottarna har visat upp en hög nivå av konkurrenskraft på hemmaplan, vilket resulterat i en betydande medaljskörd på totalt 64 varav 16 guld.
Dessutom har arrangörerna lyckats leverera ett välorganiserat och minnesvärt spel, trots de höga förväntningarna och utmaningarna med att vara värdnation. Samtidigt har Paris-OS även varit kantat av kontroverser, från den kritiserade öppningsceremonin till damboxningen, där stundtals hätska diskussioner om hormonnivåer och könsidentitet engagerade många.
Ethan Hunt stängde butiken
Pricken över i stod ingen mindre än Ethan Hunt (även känd som Tom Cruise) för, när han, i sann Mission: Impossible-anda, tog OS-flaggan från Paris till 2028 års skådeplats Los Angeles.
Cruise är en känd sportentusiast och kombon M:I och OS genial, precis som när James Bond 007, tillsammans med drottning Elisabeth, öppnade sommarspelen i London 2012, satte Cruise en magnifik och actionfylld avslutning på sommar-OS 2024.
“Your mission, should you choose to accept it, is to bring the Olympic flag to Los Angeles.”
Tom Cruise: #Paris2024 #LA28 #ClosingCeremony
Tom Cruise, Olympics pic.twitter.com/gkMmCUEb0P
— GSC (@GSCinemas) August 11, 2024
Till skillnad från den kritiserade inledningsceremonin blev avslutningen en värdig uppvisning, överlag befriad från allehanda politiska budskap. Inte minst hyllningen till de tusentals volontärer som gjort så att det komplicerade arrangemanget överhuvudtaget kunnat genomföras var en fin och uppskattad gest.
Nästa gång sommar-OS arrangeras blir som sagt i Los Angeles om fyra år. Förhoppningsvis med nya svenska framgångar i prisskåpet.