“Bedazzled” värmer med humor och hjärta

Efter en rad recensioner som dominerats av action, thrillers och krigsdrama, känner jag att det är dags att lätta upp stämningen och sprida lite glädje – om så bara för cirka 90 minuter. Låt mig presentera den förträffliga och charmiga komedin "Bedazzled", signerad komedisnillet Harold Ramis.

publicerad 16 oktober 2021
- av Jan Sundstedt
Bedazzled Djävulen och Jag
Elliot (Brendan Fraser) i en av sina önskedrömmar pekar glatt åt Djävulen (Elisabeth Hurley) i "Bedazzled", från 2000.

Harold Ramis, komedisnillet bakom klassiska skrattfester som Caddyshack, Måndag Hela veckan och Analyze This, levererar här ännu en träffsäker komedi i form av Bedazzled (sv. titel “Djävulen och Jag”).

Filmen är en nytolkning av 1967 års Min kompis Djävulen, skapad av Peter Cook och Dudley Moore, som i sin tur inspirerades av legenden om Faust – berättelsen om mannen som säljer sin själ till djävulen i utbyte mot kunskap, makt och världsliga njutningar.

Med Brendan Fraser och Elizabeth Hurley i huvudrollerna bjuds vi på en resa fylld av humor, värme och en skön dos galenskap. Alltsammans styrt med träffsäker och varm hand av mästerlige Harold Ramis.

Bedazzled Djävulen och Jag
Elliot visar Alison sitt något överdrivna känsliga jag i “Bedazzled”. Foto: faksimil

Djävulen och Jag

Elliot Richards, spelad av allt som oftast charmige Brendan Fraser, är en hopplös nörd vars kärlek till jobbkollegan Alison (Frances O’Connor) är lika obesvarad som den är djup. Elliot är inte bara blyg och osäker, han är även kontorets hackkyckling, ständigt utsatt för sina osympatiska kollegors hån. Livet ser dystert ut för Elliot, tills en oväntad räddare i nöden dyker upp: Elizabeth Hurley i rollen som djävulen själv.

När Belsebud erbjuder Elliot sju önskningar i utbyte mot hans själ, ser han en chans att vinna Alisons hjärta. Men som alltid när man slår en pakt med Mörkrets furste, finns det en hake – eller flera. Varje önskning som Elliot gör vänds på ett komiskt vis mot honom.

Han vill bli rik, och visst blir han det – dock som colombiansk knarkbaron med en fru som avskyr honom. Han vill bli en känslig man, och förvandlas till en överdrivet sentimental poet. Vill han bli en världsberömd basketstjärna? Visst, men till priset av en förlamande enfald och en liten obetydlig grej… Och så vidare.

Elisbeth Hurley som filmhistoriens läckraste Belsebub i “Bedazzled” (Djävulen och Jag). Foto: Imdb

Fraser och Hurley briljerar

Detta är en film som förtjänar en plats i varje komediälskares hjärta. Ramis regisserar med den där säkra handen som bara en sann mästare inom genren besitter. Brendan Fraser briljerar i sin roll som den godtrogne Elliot och Elizabeth Hurley är både förförisk och diabolisk som djävulen. Deras kemi är påtaglig och bidrar starkt till filmens charm och underhållningsvärde.

Rollbesättningen i övrigt är perfekt avvägd, med Frances O’Connor som den eftertraktade Alison och en rad minnesvärda biroller som ger filmen extra färg och liv. Varje scen är noggrant genomtänkt, från de dråpliga önskningarna till de subtila skämten som ligger och lurar i bakgrunden.

Det är svårt att inte imponeras av filmens manus, som är en riktig pärla i komedigenren. Skrivet med en osviklig känsla för timing och humor, lyckas manuset balansera skratt och tänkvärdhet på ett sätt som få filmer i genren. Varje önskning som Elliot gör är en noggrant utformad satirisk kommentar på människans begär och oförmåga att förstå konsekvenserna av sina handlingar. Dialogen är skarp och kvick, fylld med fyndiga repliker och komiska vändningar som håller publiken på tårna från början till slut.

Filmen bjuder också på en tänkvärd sensmoral: att man bör vara försiktig med vad man önskar sig. Lycka kommer inte alltid kommer i den form man förväntar sig. Dessutom får vi en påminnelse om att det är detaljerna som räknas. Ett nog så viktigt budskap.

 

Måhända att Bedazzled inte revolutionerade vare sig filmvärlden eller genren som sådan, men den gör något minst lika viktigt: den får oss att skratta och glömma vardagens bekymmer för en stund. Streamingentusiasten finner i dagsläget filmen här och anhängare av fysisk media rekommenderas att botanisera efter lämplig version förslagsvis på denna hemsida.

Med sin blandning av hjärta, humor och en smula djävulskap är den ett perfekt val för en mulen kväll (eller vilken kväll som helst på året). För som någon vis person en gång sa: “Ett gott skratt förlänger livet”.

 

Jan Sundstedt

Bedazzled Djävulen och Jag
Bedazzled - 2000 US One Sheet.

Regi: Harold Ramis
Manus: Harold Ramis, Larry Gelbart och Peter Tolan
Producenter: Trevor Albert och Harold Ramis
Musik: David Newman
Längd: 93 minuter
Svensk premiär 24 november 2000

I rollerna (urval).
Brendan Fraser
Elizabeth Hurley
Frances O'Connor
Orlando Jones
Paul Adelstein
Toby Huss

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!