Webbhotell – allt du behöver veta

publicerad 3 december 2021

Ett webbhotell är ett intressant begrepp som har lite olika innebörd. I de flesta fall förklaras det som en tjänst vars uppgift är att erbjuda utrymme för digital lagring av olika hemsidor. Hotellet i det här sammanhanget är helt enkelt ett företag som äger olika servar där hemsidor lagras. Själva utrymmet i servrarna hyrs alltså ut till olika hemsidor. Resultatet är att dessa sajter kan synas på nätet. Det är som ett riktigt traditionellt hotell som hyr ut rum åt turister som vill stanna i en viss stad eller land.

Ett webbhotell kan även uppgradera sin uthyrning av utrymme med ett antal andra tjänster. Bland annat erbjuds det kundtjänst, internetanslutning åt hemsidan och även ett säkerhetssystem som skyddar all data som faktiskt finns på en viss hemsida. Webbhotellet hyr inte bara ut utrymme utan det ansvarar även till att all lagrad information är krypterad och säker för olaga intrång.

Alla typer av servrar fungerar som ett lagringscenter. Det förekommer vissa skillnader då de största är när det kommer till lagringskapacitet och kontroll. Vissa webbhotell är snabbare jämfört med andra.

Webbhotell och dess olika former

Det finns olika varianter av webbhotell då det mest använda är ett delat sådant. Vad menas med det? Ett delat webbhotell betyder att du delar utrymme eller server med andras hemsidor. Antalet hemsidor kan vara olika beroende på själva webbhotellet. Det kan handla om ett par hundra till flera tusen stycken.

Att hyra en plats åt sin hemsida i ett delat webbhotell kostar relativt lite och passar bra för en hemsida som har en låg trafiknivå. Hemsidor som precis lanserats kan också dela plats med andra i en server. Du kan även lagra domännamn på webbhotell.

Ett annat alternativ är en dedikerad server. Till skillnad från den delade, som precis beskrevs, så tar en hemsida upp en hel server. Lagringsplatsen delas inte med andra hemsidor utan det är ett exklusivt inhyrt utrymme. En dedikerad server erbjuder bästa möjliga och optimala kontroll.

En dedikerad server är egentligen den bästa varianten. Men den har en nackdel och det är dess höga kostnaden. En dedikerad server passar bäst för företag som behöver åstadkomma en optimal kontroll kombinerad med bästa möjliga prestanda.

Det finns många och olika webbhotell. Priserna dem emellan kan variera. Om du gärna vill få en överblick av hur priser, tjänster och säkerhetsnivåerna ser ut, kan du alltid titta på jämförelsesidor som erbjuder gott om aktuell information.

Varför ska du använda dig av ett webbhotell?

Varför är det en bra idé att använda dig av webbhotell om du har en webbsida? En stor förmån är att webbhotellet tar hand om sajtens underhåll, vilket sparar dig tid och pengar. Du behöver inte bry dig om säkerheten heller, det är webbhotellets arbetsuppgift att skydda sajten från olaga intrång.

Ifall sajten går ner så är det återigen webbhotellets uppgift att återkoppla den. Med andra ord köper du dig en tjänst som ger ser till att sajtens samtliga funktionaliteter är omhändertagna. Det är en komfort som i de flesta fall är värd sin kostnad.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.