Swish låter användare kräva in betalningar

publicerad 14 maj 2020
- av Markus Andersson
Med Swish "Förfrågning" kan användare driva in betalningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Med Swish nya funktion ”Förfrågningar” kan man numera be vänner och bekanta om betalningar där belopp och mottagare redan är ifyllda.

Bakgrunden är att svenskarnas köpbeteenden enligt företaget har ändrats under coronakrisen och att människor kanske handlar mer åt sina anhöriga och familjemedlemmar än tidigare. Därför lägger man nu in en ny funktion där användaren själv kan be andra om inbetalningar och där alla uppgifter redan är förifyllda.

Swish menar att det handlar om att kunna påminna vänner och familj om att de inte har betalat för utlägg som andra gjort åt dem. När den person som får en förfrågning skickad till sig och öppnar upp applikationen så ser den ett meddelandekort där det dels står vad betalningen gäller. Därtill står också summan och telefonnumret redan ifyllda, så det enda man behöver göra är att godkänna och signera med Bank ID.

– Möjligheten att kunna påminna eller be om en betalning har varit efterlängtad av Swish-användarna länge, men det känns extra bra att kunna lansera Swish förfrågningar i dessa tider så att man enkelt kan göra sig fri från utlägg, säger Edvind Nygaard, produktansvarig på Swish Privat i ett pressmeddelande.

Du måste ha Swish version 5.0 eller senare för att kunna använda funktionen. Funktionen måste dessutom aktivt slås på för att kunna användas och personer under 18 år kommer inte att kunna använda sig av den. Det kommer förstås också gå att neka förfrågningarna, blockera specifika användare eller inaktivera funktionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!