Försvarsmaktens server användes för cyberattack mot NewsVoice

publicerad 12 oktober 2019
Svenska CIO Cyberförsvaret.

NewsVoice har under de senaste dagarna utsatts för intensiva intrångsförsök från ett botnät, där en dator hos Försvarsmakten var den starkaste enheten.

NewsVoice har under de senaste 10 dagarna utsatts för intrångsförsök från ett botnät – ett nätverk av kapade datorer. Under attacken uppmättes 100 000 intrång per sekund hos webbhotellet Digital Ocean.

NewsVoices IT-tekniker upptäckte att det bland annat var en server hos Försvarsmakten som användes vid intrångsförsöket via internet.
När man kontaktade Försvarsmakten för att berätta att en av deras servrar användes i ett botnät för att göra intrång hos NewsVoice, avvisades informationen. Det var först när man lyckats få kontakt med någon högre upp som varningen nådde fram till ett högre befäl inom Försvarsmakten.

Den unixdator som användes i klustret som port till internet kunde identifieras med IP-nummer och pingning. När befälet bekräftade att uppgiften stämde, hördes en intensiv aktivitet i bakgrunden då serverparken stängdes ner mitt under samtalet.

Servern som användes för cyberattacken hade en mycket stor kapacitet, liksom klustret som helhet. Servern användes för att…


 


Liknande artiklar: