Visste du att din make inte automatiskt ärver dig? Det är nämligen så att det inte bara är sambor som inte ärver dig om du går bort. Utan det kan även vara så att din make/ maka inte ärver dig om du avlider. Detta är dessvärre en överraskning för väldigt många, som ofta tar för givet att bara för att man är makar så ärver man automatiskt varandra om den ena parten dör.
De som ärver är ofta istället de så kallade arvingarna, vilket i de flesta fall är den avlidnes barn. Om man däremot vill att någon annan än sina (enligt lagen) arvingar ska ärva tillgångarna vid bortgång kan man skriva testamente. Nedan går vi igenom allt du bör veta om arvsrätt och vad som gäller för sambor och makar.
Vem ärver mina tillgångar när jag dör?
Enligt svensk lag är det dina arvingar (dödsbodelägare) som har rätt att ärva dina tillgångar när du dör. När det kommer till frågan om vilka arvingar som har rätt till arv finns det tre olika arvsklasser att förhålla sig till. Detta är det som avgör till vem eller vilka dina tillgångar kommer att tilldelas i samband med att du går bort, så länge inget annat angetts.
Tre olika arvsklasser
De tre arvsklasserna som finns i Sverige är:
- Bröstarvingar – barn, barnbarn och barnbarnsbarn
- Föräldrar, och deras barn
- Mor- och farföräldrar, och deras barn
De så kallade bröstarvingarna ärver alltid. Det innebär att om du har barn eller barnbarn som är vid liv när du går bort har de enligt lag rätt att ärva dina tillgångar. Om du däremot inte har några barn eller barnbarn kommer dina föräldrar, och deras barn, att ärva dig. Arvsklasserna är med andra ord väldigt styrande och går i väldigt få fall att komma undan.
Då ärver du som efterlevande make/ maka
Enda gången då bröstarvingarna, det vill säga den avlidnes barn, inte får direkt arvsrätt i samband med förälderns död är om den andra (biologiska) föräldern – maken/ makan till den avlidne – fortfarande är i liv. Då kommer denne att ärva före de gemensamma barnen. Det är först när båda föräldrarna gått bort som bröstarvingarna får arvsrätt.
Särkullbarn
Skulle det däremot vara så att den avlidne har barn från ett tidigare förhållande så får dessa så kallade särkullsbarn direkt arvsrätt (av sin del) i samband med förälderns bortgång. Lever den avlidnes make/ maka kvar, och de har gemensamma barn, får denne ärva de gemensamma barnens andel av arvet.
Har makarna inga gemensamma barn utan endast särkullbarn har den efterlevande maken/ makan dessvärre ingen rätt till arv. Utan då går arvet endast till särkullbarnen. För att man som make ska få rätt att ärva automatiskt krävs det att man skriver ett testamente – ett gemensamt testamente kallas för inbördes testamente.
Den avlidnes barn har rätt till arvslott
Värt att nämna är dock att om den avlidne har egna barn (från tidigare förhållande) så har de alltid rätt till laglott, och kan alltså inte bli arvlösa oavsett vad som står i testamentet för den efterlevande maken.
Den obligatoriska laglotten är på 50% av den avlidnes egendom, vilken ska delas lika mellan bröstarvingarna i fråga. Har den avlidne särkullsbarn ska även de räknas in vid uppdelningen av laglotten. Resterande 50% kan testamenteras bort.
Vem ärver egendomen om det inte finns någon arvtagare?
Visar det sig att den avlidne vare sig har några (enligt svensk lag) arvtagare eller att det har skrivits något testamente kommer egendomen att ärvas av den allmänna arvsfonden. Det oavsett om den avlidne har en make/ maka eller bonusbarn. Sambor ärver aldrig, och inte heller kusiner eller mer avlägsna släktingar.