Har du hört talas om fascia? Inte? Det här inlägget kommer att förklara begreppet, forskningen kring det samt vad du kan göra för att balansera fascian i din kropp.
Fascia beskrivs lättas som ett nätverk av bindväv. Bindväv är den tunna hinnan runt köttbiten. Ett intressant faktum är att vävnaden omsluter hela kroppen. Den har ingen början och inget slut och omsluter skelett, celler, organ och muskler. Fasciaguiden kan förklara en hel del mer om begreppet om du känner att du vill läsa om forskning och vilka resultat den har ledd till.
Fascian och kunskapen kring den har ändrat vår syn på träning, motion och smärta. Fascian bidrar till att lindra smärtan om du slagit dig. Låt säga att du slagit foten. Fascian gör att kroppen kompenserar den smärtan och sprider den till låret och knäet. När det kommer till sporten så har forskningen kring fascia fått oss att förstå att med rätt rörelse och övningar så kan idrottare motverka skador. Yoga och kampsporter passar bra för dig som tränar regelbundet och vill balansera sin bindvävnad.
En balanserad fascia kräver regelbunden rörelse
Vad gör du för att balansera din fascia? Det viktigaste är att träna regelbundet. Vilken typ av träning är bäst? Tumregeln är att röra kroppen på ett skonsamt och smidigt sätt. Att stretcha eller göra yoga rekommenderas varmt. Att inkludera rörelse i sin vardag är ett måste. Vad sägs om att promenera minst 30 minuter varje dag? Det kommer din fascia att må bra av. Ta även pauser mellan arbetsuppgifterna och stretcha för att må bra.
Träningen är viktig men var uppmärksam mot vad du tränar. Fascian gillar mjuka och varierade rörelser. Överansträngningar, hård träning eller tynga lyft leder till skador och är något som vävnaden inte mår bra av. Hård träning höjer mjölksyran. Vad leder det till? Det försämrar fascians glidförmåga och leder till obalans.
Rätt kost för bra fascia
Nyttig, varierad och hälsosam kost kan göra underverk för vår kropp och våra organ. Den kan förbättra vår hälsa och välmående på ett naturligt och snabbt sätt. Så rätt kost ska du alltid fokusera på oavsett om du tänker på din fascia eller ditt allmänna välmående.
Men låt oss titta på fascian? Vilken form av kost håller den frisk? Du blir kanske inte överraskad när vi säger att du ska äta bär, frukt och grönsaker innehållande antioxidanter. Det är exakt dem som gör att din fascia är balanserad.
Kosttillskott kompletterar en nyttig diet. Vävnaden hänger ihop med en frisk tarmflora. Det i sin tur betyder att du kan äta probiotika som håller tarmfloran i gott skick. Fiberrika grönsaker bidrar till att magen mår bra, så inkludera dem också i din dagliga kost.
Ökat intag av vitamin D och C men även magnesium och svavel är också bra för fascian. De stärker ditt immunförsvar och bidrar till en friskare fascia. D- vitamin ska helst tas i enlighet med läkarens rekommendationer. Det är vitaminen som du ska vara varsam med. Oftast behövs det extra intag under perioden september – аpril.