Vi lever i en digital tidsålder där i stort sett allt går att göra via Internet. Det spelar ingen roll om du vill boka läkartid, läsa dagstidningen eller spela på casinon som snabbare.com – allt kan göras på nätet, utan problem. Faktum är att du inte ens behöver en dator för att göra dessa saker. Det räcker med en mobiltelefon eller en surfplatta och en internetuppkoppling för att ha tillgång till allt vad nätet har att erbjuda.
Även om det är smidigt att använda sig av Internet är det också vissa saker man bör se upp med. Tyvärr har antalet bedrägeriförsök ökat lavinartat i takt med ett utökat användande av nätbaserade tjänster. För att undvika att bli lurad när du uträttar dina ärenden på nätet, finns det vissa saker du bör vara observant på. Några av dessa ska vi gå igenom nu.
Tänk hellre en gång för mycket än en gång för lite
Källkritik är ett begrepp som många av oss fick lära sig i skolan. Kort sammanfattat innebär det att man inte blint ska tro på allt som andra säger. I stället ska man använda sunt förnuft, och i viktiga situationer bör man även kontrollera källor för att se om påståendet faktiskt stämmer.
Detta är dock något som många verkar glömma bort i samband med att de befinner sig på internet, framför allt när det gäller tävlingar. En typ av tävling som har kommit starkt de senaste åren är när man ska dela sin medverkan i tävlingen på sociala medier. På så vis får den som anordnar en tävling gratisreklam samtidigt som de medverkande ofta har chans att vinna fina priser. Dessa så kallade “gilla och dela tävlingar” behöver dock många gånger kompletteras med någon form av kontaktinformation. Oftast är det ett mobilnummer och/eller en e-postadress. Den insamlade informationen används därefter i marknadsföringssyfte, till exempel för telefonförsäljning.
Om en sådan tävling har villkor som låter för bra för att vara sanna, är de i regel det också. Många av dessa tävlingar anordnas enbart i syfte att samla in uppgifter. Det kan handla om telefonnummer, personuppgifter, bankuppgifter och liknande.
Var väldigt försiktig med ditt BankID
En annan typ av bedrägeri är när man lurar någon att signera en handling med dennes BankID. Det här brukar vara mer omfattande bedrägerier, eftersom man via någons BankID kan göra i stort sett vad som helst. Ett BankID är den nätbaserade motsvarigheten till en identitetshandling, det vill säga ett ID-kort. En signering som har gjorts via BankID är därför likvärdig med en skriftlig signering, vilket många bedragare har utnyttjat.
När det rör sig om bedrägerier via BankID är tillvägagångssättet många gånger likartat. Det börjar med att bedragaren ringer upp sitt potentiella offer och uppger sig vara från till exempel banken eller någon myndighet. Därefter kommer bedragaren uppmana sitt offer att verifiera sin identitet med sitt BankID och det är när offret verifierera sig med sitt BankID som bedrägeriet sker. Ha därför som tumregel att aldrig någonsin använda BankID i ett samtal där du blir uppringd.