Tänk på det här när du ska låna pengar

publicerad 22 oktober 2021

Ibland inträffar det saker i livet som gör att man behöver låna pengar. Det kan vara allt från oförutsedda utgifter till köp av en bostad eller en bil som man inte har möjlighet att finansiera själv.

Oavsett anledning till att man behöver ett lån så är det viktigt att man ser över vilka lån som finns och vilka som är mest fördelaktiga utifrån sina behov. Det kan vara väl värt tiden att jämföra vilka lån som finns och på kreditochfinans.se kan du få hjälp med det.

Vilka olika sorts lån finns det?

Det finns väldigt många olika typer av lån, vilket lån som är bäst för dig beror på dina behov samt dina förutsättningar. Har man betalningsanmärkningar sedan tidigare eller saknar en fast anställning påverkar det vilka lån man kan få beviljade. Här är några lån som erbjuds:

  • Privatlån – är ett lån som de flesta banker erbjuder sina kunder. Det här lånet är inte knutet till ett specifikt objekt och du kan därför använda pengar till det du vill och behöver. Man behöver inte heller någon säkerhet i form av hus eller bil när man upprättar det här lånet. Det gör att räntan är högre eftersom banken inte har någon säkerhet att luta sig mot när de lånar ut pengarna.
  • Smslån – är ett lån som ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Det betalas oftast ut inom 24 timmar beroende på vilken bank man har. Smslån har en väldigt hög ränta vilket gör dessa lån väldigt ofördelaktiga.
  • Kreditkort – på ditt kreditkort kan du bli beviljad en kredit som är direkt kopplad till ditt konto. Detta betyder att när pengarna på ditt konto är slut går det automatiskt över på krediten. När du får en ny insättning på ditt konto betalas den krediten du har använt av direkt. Fördelen med ett kreditkort är bland annat att du slipper ansöka om nya lån varje gång du har behov av pengar. En annan fördel är att du inte står utan pengar i slutet av månaden utan alltid har en kredit att luta dig mot om det skulle ske några oförutsedda utgifter.
  • Snabblån – snabblån utmärker sig på så vis att det oftast är små summor pengar man lånar. Ett snabblån har hög ränta och en kort återbetalningstid. Ett snabblån tas ofta när man behöver pengar fort och du behöver ingen säkerhet för att upprätta det här lånet.

Kreditupplysning

Man ska vara medveten om att varje gång man ansöker om ett lån görs det en kreditupplysning enligt svensk lag. Man kan låna pengar utan en kreditupplysning hos UC men då görs istället kreditupplysningen hos ett annat bolag. Om man planerar att ansöka om ett bostadslån längre fram så kan det vara bra att inte ha så många kreditupplysningar hos UC. Detta eftersom UC är ledande på marknaden och det som allt från hyresvärdar och banker använder sig av när de vill se vilken kreditvärdighet man har.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.