Stödstrumpor för alla tillfällen – så väljer du rätt

publicerad 13 december 2022

Det är alltid bra att ha strumpor för olika tillfällen men ibland kan det vara svårt att veta vilka strumpor du ska ha till vad. Oavsett om det gäller stödstrumpor dam eller strumpor för andra funktioner så är det alltid bra att investera i strumpor i hög kvalitet som du kan använda till specifika tillfällen. Läs mer vad stödstrumpor kan ha för bra funktioner för dig.

Stödstrumpor och dess funktioner

När det pratas om stödstrumpor eller kompressionsstrumpor så associeras det ofta med strumpor som man använder inför en lång flygning. Men stödstrumpor har flera olika funktioner. De kan användas för att stödja benen, förebygga åderbråck och lindra smärtor i benen. De gör att du orkar mer så du kan med fördel använda det vid promenader och andra motionsformer. Stödstrumpor förebygger risken med svullna ben och fötter. De finns i olika storlekar och former, så det finns något som passar alla. De flesta stödstrumpor är gjorda av elastiskt material som är bekvämt att bära. Du köper det enklast online då det finns ett stort utbud på nätet.

Hur du använder stödstrumpor

Det gör inte ont att använda stödstrumpor men det kan kännas lite ovant att ha på sig det i början. Många tycker att det sedan känns skönt att använda strumporna eftersom man orkar mer. Du kan använda stödstrumpor redan när du vaknar på morgonen, då har benen vilat under natten. Sedan kan du använda dem under hela dagen för att hålla igång blodcirkulationen i benen. Det finns även stödstrumpbyxor om man vill ha kompression på hela benet. Stödstrumpor finns i många olika stilar och de flesta ser ut som vanliga strumpor vilket gör att du kan använda dem utan att det syns.

Ta hand om dina strumpor

Precis som med alla kläder bör du ta hand om strumporna så att de håller länge. Det finns flera olika sätt att ta hand om strumpor. Man kan tvätta dem i tvättmaskin, handtvätta dem eller låta dem ligga i blöt. Det är viktigt att följa tvättanvisningarna på etiketten, för att inte skada tyget. Handtvätt är ofta bäst för strumpor av känsligare tyger, och det går snabbare än att tvätta dem i maskin. När man har handtvättat strumpor, ska man linda upp dem i en handduk och låta dem ligga på en plats där de kan torka ordentligt.

Strumpor är något som vi använder dagligen, och det är viktigt att ha ett par som passar tillfället. En kall vinterdag utomhus kräver andra strumpor än en regnig dag på jobbet. Du kan även testa stödstrumpor för att se om det är något för dig.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.