Eliten flyger alltmer privatjet

Klimatöverdrifterna

publicerad 6 juli 2022
- av Sofie Persson
TV: USA:s klimatambassadör John Kerry. TH: Mark Zuckerberg lämnar vittnesmål vid USA:s senat 2018.

Användandet av privatjet i de dominerande bolagen i USA har ökat med 35 procent under 2021. Det är den största ökningen sedan 2012.

I USA har företag som använder privatjet ökat rekordartat. Under coronakrisens nedstängningar för allmänheten satsades det i större utsträckning på användande av privatjet – en del av förklaringen till att bruket av privata flygplan ökade med hela 35 procent bland de största bolagen under 2021. Det är den högsta ökningen sedan 2012, rapporterar Financial Times.

Meta är ett av de företag som använder sig av mycket privatjet, där Mark Zuckerberg uppges ha spenderat 1,6 miljoner dollar på flygande förra året för endast sig själv.

Tillverkningsföretaget Lockheed Martin Corporation, som verkar inom flyg-, försvars- och rymdindustrin för bland annat USA:s försvarsdepartement, spenderade 1,1 miljoner dollar på privata flygningar för sin chef James Taiclet. Räknat till endast flygningar för chefer och andra högt uppsatta inom företag hade användningen av privatjet ökat med 36 procent 2021.

Det ser också ut som att trenden kommer att fortsätta, åtminstone om man ska tro företaget Jettly som menar att det ofta är svårt för företag att gå tillbaka till att flyga kommersiellt efter att man använt sig av privatjet. Noteras kan att inte bara ekonomiskt välbeställda profiler i högre utsträckning reser med privata flygplan separerade från ”vanliga” människor, där bland andra USA:s tidigare utrikesminister och nuvarande klimatambassadören John Kerry uppmärksammas för att äga ett helt eget privatjet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.