Sänk dina elkostnader – jämför och byt elbolag!

publicerad 16 augusti 2021

Många svenskar tänker inte på att byta elbolag förrän de flyttar. Men faktum är att det finns flera anledningar till att byta elbolag och avtal redan idag. Med rätt elavtal kan du nämligen sänka dina månatliga och årliga elavtal en hel del och därmed spara åtskilliga tusenlappar.

Det enklaste sättet att byta elavtal på är genom att först och främst jämföra de aktörer som finns på marknaden. Med hjälp av jämförelseportaler för elbolag kan du se ett par olika elbolag på marknaden och utefter dessa välja en som passar dig baserat på priset. Genom att byta elbolag kan du inte bara spara en hel del pengar årligen – du spar också på jordens resurser om du väljer ett “grönt” elbolag!

Jämför elbolag med Elavtal24

Ett sätt att jämföra elbolag på är med hjälp av Elavtal24. Elavtal24 listar nämligen ett flertal svenska aktörer som de rekommenderar att man tecknar ett avtal hos. På Elavtal24 kan du själv skriva din årliga elanvändning och utefter detta hitta det elbolag som ger dig det lägsta totala elhandelspriset inklusive påslag, elcertifikat och fasta avgifter. Du kan också läsa omdömen om de olika elbolagen så att du är helt säker på ditt val innan du tecknar ditt nya avtal. För att jämföra elbolag hos Elavtal24 surfar du helt enkelt in på deras sajt och genomför din jämförelse där.

Att jämföra elbolag är helt gratis, åtminstone om man använder sig av Elavtal24. Du behöver inte betala något för att jämföra det utbud av elbolag som finns på marknaden vilket vi anser är väldigt viktigt. Ska man betala bara för att jämföra elbolag känns det som att man snarare förlorar än tjänar på det.

Spara åtskilliga tusenlappar på elen

Det finns många anledningar till varför vissa svenskars elkostnader är så höga som de är. Tecknade du ditt avtal för länge sedan kan det vara att ditt avtal inte är miljövänligt. Miljövänliga avtal är i längden billigare, så det kan vara ett icke-miljövänligt som är skurken i dramat här.

En annan anledning kan vara att du har ett anvisat elavtal. Har man inte själv gjort ett aktivt elavtal väljer elnätsleverantören ett elavtal åt dig. Detta är ofta 25–45% dyrare än ett normalt elavtal.

Som du kan läsa dig till kan det vara smart att kika på ditt nuvarande elavtal för att se om det inte är något du kan göra för att spara tusenlappar på dina elkostnader.

Vilket är det bästa elavtalet för mig?

Det bästa elavtalet beror helt och hållet på vart du är och hur mycket el du förbrukar. De tro stora besluten du bör tänka på är priset, elbolagets kundtjänst och hur mycket du påverkar miljön. Det är en smart idé att använda en jämförelsetjänst som Elavtal24 för att jämföra leverantörer och se hur mycket du kan spara genom att byta. Vi rekommenderar att du endast tecknar ett “grönt” elavtal för att minimera ditt avtryck på klimatet. Du kan exempelvis välja ett elavtal med 100% förnybar el eller de som också koldioxidkompenserar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.