Praktisk guide för att så fröer inomhus

publicerad 6 september 2022
fröer inomhus

Är det så att du vill så fröer inomhus, men är lite osäker på hur du ska göra och vad du behöver? Då kan det vara bra att läsa igenom denna guide. Ett tips är att köpa dina fröer på Impecta, som har ett riktigt bra utbud.

Använd sålådor eller krukor

För att kunna så fröer, så välj en så kallad sålåda, eller små krukor i plast. Du ska sedan fylla botten av lådan eller krukan. Det med runt 2–4 cm såjord. Tänk på att ju större fröna är, desto mer jord behöver du. Se till att trycka till jorden lätt, samt vattna igenom jorden, det så att den blir fuktig.

Så rätt antal frön

I varje kruka kan du ha 2 till 4 frön. Är det i en låda, se till att lägga fröna jämnt över ytan. Ju större frön, desto färre av dem behöver du. Täck sedan fröna med 0,5–1 cm såjord. En del frön ska inte täckas då de är ljusgroende. Läs på fröpåsen vad som gäller.

Skydda din sådd

Om du har sålåda, lägg på dess lock. Krukorna kan du täcka med plast, som du gör små hål i. Låt din sådd stå i rumstemperatur, cirka 20 grader. Då gror de bäst.

Vattna lagom

Tänk på att vara noga med hur du vattnar, då jorden inte får vara för blöt, men det får inte heller torka ut helt och hållet.

Ge bladen ljus och värme

När fröna väl ger blad som tittar upp, ställ dem ljust, till exempel på fönsterbrädan. Om du har det mörkt inne, använd då extraljus som är anpassade för växter.

Lufta dina plantor och plantera om

När det blir kondens, så är det bra att ta av locket, eller plasten, så att din sådd kan luftas lite. När plantorna har fått två bladpar, så kan du skippa locket eller plasten helt och hållet. Det börjar nu även bli hög tid att plantera om dina plantor. Det i större krukor och med blomjord. Efter du har planterat om så kan du börja med att ge dem näring. Om det är plantor som växer mycket, så kan de behöva planteras om ytterligare en gång.

Plantera ut i rätt tid

Du kan plantera ut dina plantor då risken för nattfrost ute är helt över. Före det måste dock växterna avhärdas. Det innebär att ställa dem ute, på en skuggig plats under dagtid.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.