Ny rapport: Plastpåseskatten borde aldrig ha införts

publicerad 28 april 2022
- av Sofie Persson
För två år sedan blev butikernas plastpåsar tre kronor dyrare.

Plastpåseskatten har inte uppfyllt de förväntningar som man hade och borde aldrig ha införts, visar en ny rapport. Skatteintäkterna blev bara en tiondel av vad man förväntade sig och svenskarna har istället övergått till importerade tunna avfallspåsar.

För två år sedan införde regeringen en skatt på plastpåsar. Motiveringen var att plastpåsar är en vanlig källa till mikroplaster i naturen och därför måste minskas. Samtidigt räknade man också med att skatten skulle dra in pengar till statskassan. En ny rapport från Ikem, Innovations-och kemiindustrierna i Sverige, visar dock att plastpåseskatten varit helt onödig, kontraproduktiv och att det var ett stort misstag att införa den.

När man införde skatten minskade försäljningen av plastpåsar markant och ersattes till stor del av tunnare avfallspåsar som ofta är importerade och tillverkade av fossil råvara. Skatteintäkterna blev inte heller som förväntat och utgjorde endast en bråkdel av vad regeringen förväntat sig. Skatteintäkterna blev endast 200 miljoner kronor, fast man räknat på 2,1 miljarder kronor.

Skatten på plastbärkassar borde aldrig ha införts. Den gör ingen skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har den satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten. Det är dags att slopa skatten. Vi vill i stället se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast, säger Jonas Hagelqvist, vd för Ikem.

Redan tidigare har den kontroversiella skatten fått hård kritik av experter, bland annat Runar Brännlund, professor i miljöekonomi.

– Ingen har förklarat varför det enbart är bärkassar som ska beskattas och inte all plast. Skatten saknar logik, konstaterar han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.