Mobilens viktiga roll

publicerad 10 augusti 2021
Mobilens

Idag har mobilen blivit lite av en extra kroppsdel för de flesta människorna. Många bär den med sig dygnet runt, och utan den känner man sig naken. Slutar den att fungera är man helt i blåsten känns det som.

Därför är det inte bara viktigt att ha en ordentlig mobil, men också se till att ha ett bra abonnemang som inte kommer att svika en. För vem vill hamna i en situation där man inte längre har möjlighet att surfa eller ringa eftersom potten tagit slut? Utan att betala alldeles för mycket för den delen?

Jämförelse

Att jämföra olika mobilabonnemang och mobiloperatörer sinsemellan är smart innan man bestämmer sig för vilket man ska ta. Det gäller att kolla in ens mobilvanor och ta fasta på om man:

  • ringer långa samtal ofta
  • skickar många SMS
  • surfar mycket på internet

Utifrån det kan man kolla in vilka abonnemang som erbjuder exempelvis fri surf eller obegränsade samtal, och jämföra dem sinsemellan.

Pris

Det som majoriteten strävar efter är ett mobilabonnemang som är så billigt som möjligt. Det som egentligen är det mest relevanta är att se vilket abonnemang som är det mest prisvärda för ens egna behov.

Det dyraste abonnemanget behöver inte nödvändigtvis vara det bästa med flest förmåner, och tvärtom behöver inte heller det billigaste abonnemanget vara det sämsta med minst funktioner.

Täckning

Det viktigaste kriteriet för den bästa möjliga mobilupplevelsen är att ha en så bra täckning som möjligt. Innan man bestämmer sig för en mobiloperatör gäller det att kolla upp om

  • täckningen är tillräcklig där du bor
  • problem ofta uppstår med täckningen i området

Rabatter

Många mobiloperatörer har emellertid rabatter på sina mobilabonnemang. Det kan alltså vara lönt att hålla koll på dessa rabatter som kan vara väldigt intressanta, och som får en att spara in några slantar i längden.

Utöver dessa säsongsrabatter, erbjuder ofta mobiloperatörer billigare mobilabonnemang för mindre bemedlade människor som

  • studenter
  • pensionärer

Vad som ingår i abonnemangen brukar dessutom vara anpassat för det typiska användandet bland människor i samma åldersgrupp, exempelvis gällande surf och samtal.

Med eller utan telefon?

En annan sak att fundera på är om du vill köpa ett abonnemang med eller utan mobil. Självfallet blir månadskostnaden högre med en mobil – men det kan vara ett alternativ om du behöver uppgradera dig och inte har råd eller lust att lägga ut hela summan på en gång.

Tänk på om du hellre betalar en större summa än kortare tid eller lägre summa under längre tid. Båda alternativen har för- och nackdelar. Gå inte automatiskt efter en lång avbetalningstid – det kan kännas jobbigt att behöva betala för en mobil två år senare speciellt om du kanske då funderar på att köpa en ny men inte betalat tillbaka den gamla än!

Sammanfattning mobilabonnemang

Det finns inget rätt eller fel abonnemang. Ett abonnemang som passar en person kan vara helt fel för en annan. Utgå därför från dina egna behov och preferenser. Fundera på hur mycket eller lite du använder telefonen – men också vad du använder den till. Var realistisk i dina beräkningar och jämför alltid mobilabonnemang innan du slår till.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.