Höj lönen genom löneförhandling

publicerad 27 januari 2020

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många svenskar tycker att det är svårt att löneförhandla eftersom det är skrämmande att prata om pengar. Ingen kommer dock att ge dig mer pengar om du inte frågar och driver du inte frågan själv utgår arbetsgivaren från att du är nöjd med din nuvarande lön.

I Sverige har vi inte en kultur där förhandling är en naturlig del och vi prutar till exempel inte på saker. Förhandlingar är dock ett spel som man kan lära sig reglerna för. Använd följande tips för att lyckas vid nästa löneförhandling:

 

Räkna ut vad du vill ha

Först måste du vara helt säker på vad du vill få ut i lön. Använd en kalkylator för att räkna ut din lön efter skatt och bestäm dig hur mycket du måste ha innan du går in i förhandlingar. Du måste bestämma dig innan du går in i förhandlingar och du måste även bestämma hur mycket prutmån du har på dina krav. Helst ska du bara säga vad du vill ha och sedan vänta för att låta chefen tänka efter om han kan betala det.

 

Kolla upp löneläget

Läs på om det generella löneläget för din bransch och det specifika löneläget för din tjänst. Du kan välja att göra det genom ditt fackförbund eller genom olika sidor som du hittar online. Har du specialkunskaper som kommer till nytta i din tjänst kan du givetvis lägga dig högre än vad det specifika löneläget för din tjänst är. Kolla även upp vad dina kollegor har för löner, speciellt kollegorna som har liknande arbetsuppgifter.

 

Öva hemma

Öva på vad du ska säga innan du går in till chefen, för då kan du släppa nervositeten och ge ett samlat intryck. Ett tips är att läsa på allmänt om privatekonomi för att sätta dig in ekonomiska termer. Besök till exempel Buffert.se som är en mycket välbesökt ekonomisida där du kan läsa om allt från lån till löner. Även om det kan vara jobbigt att prata om pengar är det viktigt att behålla lugnet vid förhandlingar.

 

Var realistisk

Du ska inte vara rädd att fråga om en högre lön, men var realistisk med vilka summor du begär. Först måste du veta vilken situation du har framför dig innan förhandlingen. Är det en generell lönejustering som sker varje år kan man bara förvänta sig att höja lönen med högst tre procent. Har du däremot bytt tjänst och fått mer uppgifter på arbetsplatsen kan det vara lättare att få upp lönen.

 

Rätt tidpunkt spelar roll

Om du har samma arbetsuppgifter som andra kollegor kan det vara så att chefen inte kan höja lönerna för hela gruppen. Det kan bero på att andra grupper måste prioriteras och då måste du bara acceptera det. Låt då facket sköta löneförhandlingarna åt din grupp, eller vänta till rätt tillfälle i framtiden och fråga igen.