Hitta mobiloperatören som passar dig

publicerad 16 februari 2022

Känner du någon som inte äger en mobil? Antagligen inte. Det är för att i princip alla svenskar använder och har en mobil. Man kan tro att pensionärerna ligger bakåt i den bemärkelsen, men även de är flitiga mobilanvändare och med all rätt. Du kan göra allt via mobilen. Titta på serier eller filmer, betala räkningar, chatta med vänner, lägga upp bilder i sociala medier osv. Tendensen tyder på att mobilens betydelse kommer bara att öka med tiden.

Något som hänger tätt ihop med vårt mobilanvändande är mobiloperatören. Vad är viktigast att titta på? Först och främst gäller det att få värde för pengarna och vara noga med att välja ett abonnemang som passar ens egna behov. Här öppnar vi ett parantes. Förutom valet av mobiloperatör är det också viktigt att välja en fin telefon vars design och funktioner du gillar. Låt oss titta på mobiloperatörerna. Hur vet du vad som finns på marknaden? Hur får du reda på vilka typer av abonnemang erbjuds och passar? Läs gärna vidare för att få reda på mer.

Jämförelsesajterna – en bra lösning

Att titta på jämförelsesajter för att få en överblick av aktuella abonnemang och operatörer är en bra lösning för dig som letar efter ett nytt abonnemang. Sådana typer av sajter erbjuder en praktiskt och i många fall väl genomförd undersökning av marknaden. I vissa fall förekommer det även kommentarer från testpaneler som redan provat olika abonnemang och operatörer.

Jämförelserna innehåller i de flesta fall information om täckning, priser och övriga tjänster som kan ingå.

I dagsläget finns det gott om olika jämförelsesajter vilket betyder att du som letar kommer att ha tillgång till flera jämförelser samtidigt. Det är alltid bra att titta på några sajter för att få en bättre överblick.

Ett bra abonnemang

När du väljer en mobiloperatör letar du efter bästa möjliga abonnemang. Vad gör ett abonnemang till ett bra sådant? Detta beror på dina behov och preferenser. Den första frågan du bör ställa dig själv är vad du letar efter och vad som är viktigt för dig. Vissa har inte råd med dyra abonnemang och för dem spelar priset viktigare roll. Andra surfar mycket och behöver därför extra mycket surftid. Här nedan har vi försökt att sammanställa de generellaste faktorerna som spelar roll för majoriteten av konsumenterna.

  • Smidig surfning. Oavsett om du surfar mycket eller lite mindre så är smidig surfning ett måste för de flesta mobilägare. Tillhör du en av de som tillbringar mycket tid i surfning ska du absolut se till att abonnemanget täcker dina behov.
  • En bra täckning kan du inte utan. Huvudtanken med mobiltelefonen är att kunna ringa oavsett var du befinner dig, därför är täckningen väldigt viktig för alla.
  • Priset är en väsentlig faktor. Vad har du råd med när det kommer till ditt abonnemang? Hur ser din månadsbudget ut? Kan du kombinera en förmånlig kostnad med ett passande abonnemang? Försök att besvara dessa frågor för att välja rätt.
  • Många mobiltillverkare erbjuder abonnemang vid köp av en telefon. Sådana typer av kampanjer kan vara intressanta också för dig som ska köpa sig en ny mobil.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.