Hållbar shopping för plånboken

publicerad 10 september 2021

Människor konsumerar kläder som aldrig förr. Statistik visar att den genomsnittliga svensken köper 13 kg kläder per år och slänger ungefär 8 kg. Vårt samhälle är mer eller mindre byggt på hög konsumtion av olika varor. Inte nog med att konsumtion av kläder på så här hög nivå är dåligt för miljön, det är även inte bra och hållbart för din plånbok.

Det finns mycket att göra för att shoppa smartare. Ur ett miljöperspektiv är det viktigt att tänka på tillverkningen av plagget samt vilket material du köper. Ett bomullstyg har nämligen mycket mer negativ miljöpåverkan än till exempel ett tyg gjort av bambufiber. Bomullstyg kräver extremt mycket vatten vid tillverkningen. Det är även väldigt känsligt för angrepp av olika skadedjur och det krävs därför stora mängder kemikalier som skadar miljön när det till sist släpps ut i naturen.

Bambutygets fördelar

Ett tyg baserat på bambufiber har många fördelar. Kläder gjorda av bambu är inte bara mycket bekvämare än många andra tyger, de är även tillverkade på ett mer miljövänligt sätt och håller en hög kvalitet. Den höga kvaliteten gör att plagget håller längre vilket i sin tur är mer hållbart för din plånbok. Underkläder gjorda av bambu finns bland annat hos Resteröds. Materialet är känt för att passa i alla olika temperaturer då de håller värmen när det är kallt samtidigt som det kyler ner dig när det är varmt.

En annan fördel med bambukläder är att de är 99,8 procent antibakteriella. Att ett plagg är antibakteriellt innebär att de blir nästintill helt luktfria. När ett plagg eller tyg börjar lukta beror det ofta på att bakterier gror i tyget. Bambutyg kommer därmed inte att börja lukta illa lika snabbt som exempelvis bomullstyg gör.

Efterfrågan styr marknaden

Ju mer vi konsumenter väljer att endast handla hållbara kläder desto större kommer utbudet av hållbara kläder att bli. Det är väldigt enkel logik, om efterfrågan på en produkt minskar kommer producenterna inte att tjäna lika mycket pengar på det de säljer och kommer då bli tvingade till att anpassa sig till det som efterfrågas på marknaden.

Om du letar efter produkter som håller länge ska du välja plagg gjorda av bambufiber. När du väljer hållbara produkter kommer du inte heller behöva handla lika ofta och mycket som annars och du kommer troligtvis att minska dina utsläpp både ekonomiskt och miljömässigt. Fortsätt handla hållbart – det kommer löna sig i det långa loppet!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.