7 vanliga klädmissar du ska undvika

publicerad 6 februari 2021
- av Sofie Persson
7 vanliga

Om du sköter dina kläder rätt spar du både pengar och bidrar till bättre miljö.

Speciellt bomullsindustrin förgiftar mark och vatten genom omfattande användning av gödningsämnen och bekämpningsmedel.

Svenskar köper i genomsnitt 13 kilo nya kläder per år och slänger samtidigt ungefär 8 kilo. Därför finns det definitivt miljövinster att vinna här genom att ge sina kläder längre hållbarhet.

Land har listat 7 vanliga misstag som förstör dina kläder.

1. Du tvättar för ofta

Varje tvätt sliter på tyget, färgen och formen i kläderna, så tänk efter: Behöver hela plagget tvättas eller räcker det med vädring eller att försiktigt försöka ta bort enstaka fläckar? Med yllekläder räcker det oftast att vädra dem utomhus, då blir de rena och fräscha. Måste de ändå tvättas så är det handtvätt eller maskinens ullprogram, gärna med olivtvål eller annan mild tvål.

2. Du tvättar fel

Läs tvättråden och använd istället flytande tvättmedel som är skonsammare. Överdosera inte och tvätta med så låg temperatur du kan.

3. Du torkar kläderna för hårt

Att torktumla sliter väldigt mycket på kläderna. Häng dem istället.

4. Du har fel galgar

Bredare galgar passar bra till kavajer och jackor, med smala galgar kan de bli fula märken och sämre passform. Klädda, tjockare galgar passar bra till blusar och skjortor eftersom de är mer skonsamma. Byx- och kjolgalgar är också skonsamma. Till nytvättade skjortor bör man dock ha uppblåsbara galgar.

5. Du tvättar hela plagget på grund av ett par fläckar

Istället för att tvätta ett helt plagg på grund av en liten fläck så kan du ta bort fläcken med exempelvis våtservetter eller en fuktad tandborste.

6. Du skyddar inte mot svett

Förr i tiden använde man smarta lösningar för att skydda kläderna mot svett. Till exempel tråckla man fast löstagbara tygbitar över armhålan på blusar och skjortor. Då behövde inte hela plagget tvättas utan bara tygbitarna. Att ha linne eller underklänning är också en bra idé.

7. Du får ohyra som skadar dina kläder

För att slippa mal och annan ohyra kan du använda tättslutande förvaringslådor. Vissa eteriska oljor som lavendel och rosmarin ogillas av dessa kryp. Testa även lavendelpåsar eller köp särskilda malmedel och fällor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.