Det senaste året har slitit på många företag

publicerad 9 november 2021

Det senaste årets händelser har slitit på många företag, vilket har gjort att de har tvingats att antingen skära ner på produktion eller stänga ner helt. Vilket i slutänden har lett till högre arbetslöshet i många kommuner.

Det finns cirka 1 miljon småföretag i Sverige, som var och en har personal som understiger ett antal på 10 personer. Det är också denna typ av företag som många gånger riskerar som mest att inte överleva stora kriser som den världsomspännande pandemin. Dock beror det på hur länge de har varit etablerade på sin marknad och hur god ekonomi de har lyckats uppnå.

Fördelen med att ha varit väletablerade på sin marknad en längre tid är att man troligtvis redan har en stor kundkrets, som vill ha en kvar på marknaden. Då kan det många gånger vara lättare att försöka nå ut till kunderna med en ny idé eller typ av produkt, för att kunna försäkra en god utveckling i företaget.

Oavsett vilket läge ett företag befann sig i före pandemins start, så kan det i dagsläget börja bli tomt på företagets ekonomiska reserver. Vilket kan göra att nya projekt kan bli lidande, såvida inte ett företagslån enskild firma kan utgöra ett tillräckligt stort stöd.

Att anpassa sig till marknaden 

Det är inte alltid lätt att anpassa sitt företag till de olika skiftningarna på marknaden. Ibland behöver man en budget för att kunna satsa på en ny inriktning eller ett nytt projekt, för att få sitt företag på goda fötter igen.

Om det finns en välarbetad plan för ett nytt projekt, som kan förse företaget med en god ekonomi, så kan detta utgöra en bra grund för att kunna få ett företagslån beviljat. Se till att projektet kan presenteras med en tillräckligt stark budget och affärsplan. Var ligger styrkorna och på vilka sätt kan detta projekt göra framgång.

Däremot behöver långivaren även vara försäkrad om att det är goda chanser för att skulden kan återbetalas. När det gäller enskilda firmor, så är det firmaägaren som kommer att ansvara för lånet. Därmed är det dennes ekonomi som kommer att kontrolleras, för att långivaren ska vara trygg med att kunna bevilja ett lån.

I särskilda fall kan en långivare sända förfrågan om det finns en personlig borgen tillgänglig, som får stå ansvarig för återbetalningar om ägaren inte skulle klara av det. En annan idé kan vara att så kallat pantsätta tillgångar med tillräckligt värde, till exempel en fastighet. Skulle det bli problem med betalningar, så kan långivaren ha rätt att kräva in fastigheten för att få in pengar till företags skuld.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.