Bygga egen pool – här är vad du bör tänka på!

publicerad 4 maj 2023

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att bygga pool är ett stort projekt, men det kan vara värt det när man ser på resultatet. Det finns många saker att tänka på innan du börjar bygga din egna pool.

Platsen – vad du bör tänka på när du väljer var den ska stå

När du väljer plats för din pool är det viktigt att tänka på vilken typ av miljö som passar bäst. Först och främst måste du se till att den har tillräckligt med sol för att hålla vattnet varmt. Om du inte har en stor trädgård, kan det vara bra att placera poolen nära huset så att den är lättare att komma åt. Det är också viktigt att se till att poolen inte står för nära träd eller buskar, eftersom de kan skugga poolen och göra det svårt för solen att nå bottnen. Du bör också ta hänsyn till hur mycket vind som finns i området, eftersom det kan orsaka problem med rengöring och skapa obehagliga drag. Slutligen bör du tänka på hur poolens placering kan vara en risk för barn när de leker.

De lagliga detaljerna – saker som krävs innan du kan starta byggprocessen

Innan du kan starta byggprocessen är det viktigt att följa de lagliga detaljerna. Även om en pool oftast inte kräver bygglov måste du kolla upp byggregler som gäller för ditt område från din lokala kommun. Detta kommer att innehålla information om vilka typer av byggnader som är tillåtna på din tomt, samt vilka regler som gäller för ditt projekt. När du har fått ditt tillstånd måste du se till att alla nödvändiga dokument är i ordning, inklusive ritningar och specifikationer. Det är också viktigt att ta reda på vilka typer av licenser som krävs för att utföra arbetet. När alla lagliga detaljer har beaktats kan du börja planera din byggprocess med säkerhet.

Nödvändiga maskiner, verktyg och material för att bygga en pool

För att bygga en pool behöver du ett antal maskiner, verktyg och material. Först och främst behöver du en grävmaskin för att gräva ut hålet där poolen ska stå. Du kommer också att behöva en betongblandare för att göra betongen som används för att stödja poolens väggar. Andra verktyg som kan vara bra är en borrmaskin, hammare, mejsel, spikpistol och såg. När det gäller material kommer du att behöva cement, sand, stenar, murbruk och plastfolie för att täcka poolen. Du kommer också att behöva olika typer av rör för dränering och pumpning av vatten samt filterutrustning. Det är viktigt att ha alla dessa maskiner, verktyg och material till hands innan du börjar bygga.