Ungefär var fjärde arbetstagare i Finland löper förhöjd risk att bränna ut sig, enligt en undersökning från finska Arbetshälsoinstitutet. Samtidigt klassas var tionde finländare som sannolikt utbränd.
I Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt ”Hur mår Finland?” har man undersökt förändringar i finländarnas arbetshälsa under slutet av 2019, sommaren 2023, slutet av år 2023 samt sommaren 2024. Där konstaterar man att arbetshälsan i landet försämrats de senaste åren, särskilt under coronakrisen.
– Trots att det finns mycket bra i det finländska arbetslivet har trenden av försämrad arbetshälsa varit övergripande. Den syns både i viljan och förmågan att arbeta, säger forskningsprofessor Jari Hakanen från Arbetshälsoinstitutet, i ett pressmeddelande.
2019 var sex procent av respondenterna sannolikt utbrända, en siffra som ökade till tio procent under sommaren 2024. Bland personer under 36 år har de som är sannolikt utbrända dubblerats, samtidigt som motsvarande bland chefer har tredubblats sedan 2019.
Att klassas som sannolikt utbränd innebär, enligt Arbetshälsoinstitutet, att man känner av symptom på utbrändhet, men fortfarande kan arbeta. Ökningen beskrivs dock som ”oroväckande” eftersom den gruppen löper störst risk för långa sjukskrivningar.
– För att klara av arbetet måste man anstränga sig ännu mer, och den övriga livskvaliteten lider, säger specialforskare Janne Kaltiainen från Arbetshälsoinstitutet.
Vidare har även kognitiva störningar och cynism inom arbetet ökat, främst för de som utför distansarbete. 34 procent av de som arbetar på distans, mer än 75 procent, upplever också ensamhet. När det gällde distansarbete för samtliga respondenter låg siffran på 28 procent.
– Upplevelsen av ensamhet hade ökat sedan förra året. Det är lyckligtvis något som också kan motverkas på arbetsplatserna, till exempel genom att möjliggöra möten där vi blir sedda och uppskattade, säger Kaltiainen.