Norska regeringen kommer i framtiden att ha rätt att införa strikta nedstängningar i samhället utan godkännande från Stortinget, enligt ett nytt lagförslag som röstades igenom under måndagen. Förslaget har fått stark kritik där bland andra partiet Venstre kallar det för en ”försvagning av demokratin”.
Under coronakrisen valde man i Norge att stänga ner samhället och införa strikta restriktioner för medborgarna. För att införa dessa åtgärder måste regeringen då söka godkännande från Stortinget för att ges befogenhet att göra tillfälliga ändringar i smittskyddslagen och stänga ner samhället.
I en nyligen publicerad studie kom man fram till att Norges strategi visserligen ska ha räddat omkring 2000 liv, där de flesta var över 80 år, men att det kostat samhället cirka 133 miljoner norska kronor per räddat liv, vilket är ungefär 100 gånger mer än normalt för behandling av dödliga sjukdomar. Norska forskare konstaterade i studien att Sverige, som inte stängde ner samhället utan istället satsade på flockimmunitet, hade en mer effektiv strategi än Norge.
Hälso- och sjukvårdsdepartementet har nu framlagt lagförslag som ska göra det möjligt att vid allvarligt utbrott av allmänfarlig smittsam sjukdom meddela föreskrifter om isolering, infektionskarantän och andra inskränkningar i rörelsefriheten. Med andra ord ska regeringen kunna införa strikta smittskyddsåtgärder utan godkännande av det folkvalda Stortinget.
Kritiker: Går emot demokratin
Under måndagskvällen röstade 111 för och 55 emot i Stortinget, rapporterar statskanalen NRK. Venstres partiledare Sylvi Listhaug kallar resultatet av omröstningen för en ”försvagning av demokratin”.
– Tyvärr var detta en anmärkningsvärd dag i den senaste norska politiska historien, säger Listhaug till NRK och fortsätter:
– Jag är besviken över att Erna Solberg och Høyre har gett regeringen en majoritet för ett förslag som kan leda till mycket ingripande åtgärder i människors privatliv genom att kringgå den nödvändiga parlamentariska kontrollen i Stortinget. Resultatet är en försvagning av vår demokrati.
Förslaget har också kritiserats av norska Liberalerna, Fremskrittspartiet och Kristelig Folkeparti.
Det nya lagförslaget har även kritiserats av media de senaste veckorna, där bland andra Schibsted-tidningen VG i sin ledare kallar det ”demokratisk galenskap” medan ledaren i Aller Medias Dagbladet påpekar att stortinget berövar sig själv makt med vad man benämner ett ”auktoritärt förslag”. Även professorerna Hans Petter Graver och Morten Walløe Tvedt riktar kritik mot förslaget.
”De lagändringar som Stortinget överväger är dramatiska för demokratin, de mänskliga rättigheterna och den norska suveräniteten”, skriver de i Aftenposten.
Det formella beslutet gällande lagförslaget kommer att fattas efter den andra omröstningsomgången i Stortinget.