Religionslöshet har blivit norm för unga finländare, visar den senaste ungdomsbarometern. Endast en femtedel av de under 30 år ser sig själva som religiösa idag.
Cirka 60 procent i åldern 15–29 år uppger att de inte är religiösa. Samtidigt ser sig 22 procent som troende, där hälften uppger att de är mycket religiösa. Sex procent uppger sig ha en andlig tro, men identifierar sig inte som religiösa.
En stor förändring kan noteras sedan mätningen 2006 då omkring 41 procent av den unga befolkningen identifierade sig som religiösa.
Av de som är religiösa känner sig 17 procent som en minoritet på grund av sin ideologiska övertygelse, medan 12 procent uppgav att de kände likadant på grund av sin religiösa övertygelse. Samtidigt kände sig bara sex procent av icke religiösa svarande som del av en minoritet.
– Religiositet har blivit en minoritetsposition eller subkultur, när man länge har ansett att det är en dominerande position att vara religiös på något sätt eller åtminstone att känna till en viss religions seder och bruk, säger Tomi Kiilakoski vid finska Ungdomsforskningssällskapet Nuorisotutkimusseura, till statskanalen Yle, Den bilden håller på att försvinna, de ungas liv blir alltmer irreligiöst.
Vidare uppger 62 procent att man aldrig besökt en kyrka eller annan religiös byggnad, förutom vid bröllop, begravningar och andra vanliga tillställningar.