Under måndagen protesterade danska lantbrukare mot nya klimatskatter och regler som de menar försvårar och försämrar jordbruket i landet. Bland annat riktades protesterna mot den kritiserade fodertillsatsen bovaer, som lantbrukare nu tvingas använda för att minska metanutsläpp.
Förra året enades den danska regeringen om ett nytt klimatavtal med målet att göra Danmark ”grönt”. Ett av målen är att minska kväveutsläppen från lantbruket med 13 780 ton per år, vilket ska uppnås genom en koldioxidskatt för bönderna.
Demonstrationen No FFF, som står för ”No Food, No Farmers, No Future”, anordnades i flera danska städer under måndagen. Lantbrukare körde sina traktorer till bland annat Aalborg, Kolding, Holstebro och Århus.
Lantbrukarna kräver att alla skatter och regler som försvårar jordbruk och djuruppfödning i Danmark tas bort. De vill även att bil- och registreringsavgifter avskaffas, att det gröna trepartsavtalet stoppas och att inga fler solcellsparker byggs på jordbruksmark.
Krav på metanreducerande tillskott
En betydande del av protesterna riktas mot den hårt kritiserade fodertillsatsen bovaer. Sedan den 1 januari måste alla mjölkgårdar i Danmark med fler än 50 kor använda metanreducerande tillskott i fodret.
– Jag kommer inte att ge mina kor bovaer, det är helt säkert, säger lantbrukaren Thorbjørn Thomsen till danska statskanalen DR.
Arla har nyligen mött stark kritik efter att ha stoltserat med att de ger brittiska mjölkkor fodertillskottet bovaer. Många britter har krävt en bojkott av företagets produkter och öppet deklarerat att de inte tänker stödja ett företag som ger sina djur vad de anser är experimentella och onaturliga tillskott. Även i Sverige har kritiken varit märkbar, och initiativ som Mejerikollen har lanserats för att hjälpa konsumenter att undvika mjölkprodukter med bovaer.
Vill inte begränsa trafiken
I flera europeiska länder har demonstrationer mot skatter och regler för jordbruket ägt rum under parollen No Farmers, No Food. Den danska demonstrationen stöds dock inte av de stora officiella jordbruksorganisationerna.
– Vi vill inte vara en del av att ta vanliga danskar som gisslan i den här frågan. Det finns vissa saker som vi inte är nöjda med, men vi är inte för att begränsa trafiken av det skälet, säger Torben Farum, vice ordförande för jordbruksorganisationen Agilix på norra Jylland.