Den latinska mässan kommer inte längre att firas i Sankt Henriks katedral utan istället flyttas till den betydligt mindre Mariakyrkan i Helsingfors.
Mässan flyttas på Vatikanens begäran och syftet påstås vara att betona ”katedralens roll som förebild och symbol för enighet för hela den lokala kyrkan” – där den traditionella mässan inte längre har någon självklar plats.
Beslutet har väckt oro och irritation bland många katoliker eftersom den tridentinska mässan firats regelbundet i katedralen sedan 2007 när påven Benedictus uppmuntrade till en bredare användning av den gamla liturgin och såg det som positivt att mässorna hölls på latin.
Den nuvarande påven, Franciskus, har sedan 2021 dock valt en annan väg och istället infört flera restriktioner för att begränsa användandet av den gamla riten. Exempelvis fick, enligt Vatikanens liturgiska kontor, endast 57 församlingar i världen tillstånd att erbjuda den traditionella mässan under 2022.
Vatikanens motivering till omlokaliseringen till den mindre Mariakyrken – med hänvisning till att den större katedralen ska fungera som en ”symbol för enighet”, vittnar också om de pågående spänningarna mellan kyrkan under påve Franciskus och de mer traditionella katolikerna som föredrar den äldre liturgin, där många redan tidigare gett uttryck för att de känner sig marginaliserade eller som främlingar under Franciskus mer liberala och ”moderna” ledarskap.
Finlands första biskop
”Det exakta schemat för mässorna kommer att meddelas senare, men de kommer uppenbarligen att fortsätta att firas den första söndagen i månaden”, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.
Sankt Henriks katedral stod klar 1860, men invigdes inte förrän 1904 och dess syfte var initialt att betjäna ryska katoliker i armén och katolska köpmän. 1955 blev katedralen också domkyrka när Helsingfors katolska stift bildades.
Kyrkan har fått sitt namn efter Sankt Henrik – Finlands första biskop, som tillsattes under det svenska korståget mot Finland på 1150-talet och som enligt sägnen dräptes av bonden Lalli.