Från och med 2030 måste danska jordbrukare betala klimatskatt per ton koldioxidutsläpp. Danmark blir det första landet i världen att införa en sådan skatt.
Danmark har som mål att sänka utsläppen av växthusgaser med 70 procent fram till år 2030, jämfört med nivån år 1990. För att nå dit har en grupp experter fått i uppdrag att ta fram olika miljöregleringar inom bland annat transport, industri och även jordbruket.
När det gäller jordbruket har man länge talat om att införa en så kallad klimatskatt för bönder, något man motiverart med att jordbruket står för en tredjedel av landets koldioxidutsläpp.
Nu har danska regeringen klubbat igenom den nya klimatskatten, rapporterar The Copenhagen Post. I praktiken innebär det att lantbrukarna tvingas betala 120 danska kronor per ton koldioxid. Från och med år 2035 höjs den till 300 danska kronor. Andra industrier kommer istället att behöva betala 750 danska kronor per ton.
– Det här är ett banbrytande avtal för Danmarks klimatarbete och för vår gemensamma natur. Och det är ett avtal som sätter ramarna för det danska jordbruket och den danska livsmedelsproduktionen under många år framöver. Därför har det varit viktigt för oss att sitta med vid bordet hela vägen, säger Søren Søndergaard, ordförande för Landbrug & Fødevarer, i ett pressmeddelande.
Mer skog
Intäkterna från klimatskatten ska enligt uppgift gå till investeringar i klimatteknik och omstrukturering av produktionen. Det ska också användas till att plantera 250 000 hektar skog i landet fram till 2045.
Klimatskatten kommer efter fem månaders förhandlingar mellan regeringen och jordbruksorganisationer.
– Det här är stora och svåra kompromisser. Det var en förutsättning för att vi överhuvudtaget skulle kunna vara en del av trepartsavtalet, och det var vi beredda på. Men vi har också fått ett verkligt inflytande och gjort en betydande insats som kommer att vara avgörande för Danmarks framtida livsmedelsproduktion och kommande generationer av jordbrukare, säger Søndergaard.