Dansk arkeologistudent hittade ”spektakulär” vikingaskatt

publicerad 23 augusti 2024
- av Isac Boman
De exklusiva armringarna tros ha tillverkats på 800-talet.

När den 22-årige arkeologistudenten Gustav Bruunsgaard promenerade omkring med en metalldetektor i närheten av Elsted, norr om Århus, började den plötsligt pipa högt.

Exalterad tog Bruunsgaard fram en liten spade och började gräva och hittade snart ett silverarmband – men där det finns en skatt kan det ofta finnas fler, och några dagar senare återvände den unge studenten till platsen – varpå ytterligare sex armringar påträffades.

Fyndet beskrivs som ”spektakulärt” av ansvariga på Moesgaard Museum, och efter att såväl danska som internationella experter tittat på armringarna har man kommit fram till att de härstammar från vikingatiden.

Under vikingatiden var det silver som gällde som värdemätare. De sju armbanden som Gustav hittade väger sammanlagt mer än ett halvt kilo. Armband som dessa anpassades till ett gemensamt vågsystem så att värdet på varje ring lätt kunde identifieras. De fungerade som betalnings- och transaktionsmedel och visade på ägarens ekonomiska förmåga”, skriver
museet i ett pressmeddelande.

Mer exakt tros de dyrbara ringarna ha skapats under 800-talet, strax efter Århus grundande, och förmodas också ha tillverkats i just Danmark – eller åtminstone i södra Skandinavien.

“Ett centralt nav”

En spiralring är av en typ som ursprungligen kommer från Ryssland eller Ukraina och som sedan har imiterats i Norden. De tre bandformade, stämplade ringarna är av en sydskandinavisk typ som inspirerade till armringar på Irland, där de blev mycket vanliga. De tre släta armringarna är sällsynta, men kända från Skandinavien och England”, förklarar man vidare.

– Elstedgårdskatten är ett otroligt intressant fynd från vikingatiden, som förbinder Århus med Ryssland och Ukraina i öster och de brittiska öarna i väster. På så sätt understryker fyndet hur Århus var ett centralt nav i vikingarnas värld, som sträckte sig från Nordatlanten till Asien, säger Kasper H. Andersen, doktor och historiker på Moesgaard Museum.

Vid Elsted, där ringarna påträffades, har man tidigare även hittat spår efter vikingatida bosättningar. Efter att smyckena under en tid ställts ut på Moesgaard Museum kommer de att överlämnas till Nationalmuseet i Köpenhamn.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!