Nya Zeeland menar i ett nytt förslag att man ska börja beskatta bönder för utsläppen deras djur gör i form av rapar och pruttar. Går förslaget igenom blir landet det första att beskatta utsläpp från djur.
På Nya Zeeland finns ungefär tio miljoner kor och 26 miljoner får. Nu planerar man att införa skatt på deras rapar och pruttar, rapporterar brittiska statskanalen BBC.
Djuren ger ifrån sig metan, vilket man menar är skadligt för miljön och ska vara det näst största bidraget till den så kallade växthuseffekten. Därför vill man nu beskatta bönderna för djurens utsläpp.
– Det råder ingen tvekan om att vi behöver minska mängden metan som släpps ut i atmosfären, och ett effektivt system för utsläppsprissättning för jordbruket kommer att spela en nyckelroll i hur vi uppnår det, säger James Shaw, Nya Zeelands minister för klimatförändringar.
Andrew Hoggard, som är mjölkbonde och nationell president för Federated Farmers of New Zealand, menar att han i stort sett godkänner förslaget men att det alltid finns ”ett par döda råttor” i alla avtal.
– Vi har arbetat med regeringen och andra organisationer med detta i flera år för att få ett tillvägagångssätt som inte kommer att stänga ner jordbruket i Nya Zeeland, så vi har skrivit under på många saker som vi är nöjda med. Men du vet, precis som alla dessa typer av avtal med många inblandade parter, kommer det alltid att finnas ett par döda råttor du måste svälja, säger han.
I Storbritannien prisade nyligen prins Charles en uppfinning som startup-företaget Zelp tillsammans med en av landets största köttproducenter skapat för att minska metanutsläppen från kor, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Det var en mask som man tvingade korna att ha på sig för att därmed omvandla metangasen från deras rapar till koldioxid och vattenånga.
Om förslaget går igenom blir Nya Zeeland det första landet som beskattar bönder för metangasen som deras djur släpper ut. Beslutet väntas tas i december i år.