Ett amerikanskt start-up företag har framgångsrikt testat en enhet som kan rensa kontaminerat vatten från de svårnedbrytbara PFAS-ämnena, enligt ett reportage i tidningen GeekWire.
PFAS är syntetiskt framställda ämnen som finns i allt från matförpackningar till hygienprodukter, en del av ämnena kan vara skadliga för både hälsa och miljö. Eftersom PFAS-ämnen är så svåra att bryta ned kallas de ibland för ”evighetskemikalier”. Dessa ämnen läcker ut från ett flertal produkter och kan kontaminera bland annat dricksvatten. De har även påträffats i bröstmjölk och det har tidigare varit svårt att hitta effektiva metoder för att avlägsna dem.
Det amerikanska start-up företaget Aquagga har nu dock tagit fram en PFAS-destruktionsenhet med smeknamnet ”Eleanor”, som nyligen testades på Fairbanks flygplats i Alaska. Där renade man tiotusentals liter avloppsvatten som under 40 år kontaminerats med PFAS.
– PFAS är otroligt svårt att bryta ned och hantera, säger Nigel Sharp, vd för företaget, till GeekWire. Så vi är mycket glada över att vi har validerat att tekniken fungerar och menar att verksamheten ser ut att bli kommersiellt hållbar.
PFAS-destruktionsenheten innehåller teknik som utvecklats vid University of Washington och Colorado School of Mines. Enheten använder ett väldigt högt tryck och höga temperaturer på upp till omkring 300 grader. Därefter tillsätter man lut, en ingrediens som bland annat finns i tvål för att skapa en frätande miljö. Detta ska sedan demontera PFAS-ämnena genom att bryta av föreningen i dess huvud, hacka upp dess ryggrad av kolmolekyler samt hugga av fluoridmolekylerna som löper längs ryggraden.
Den fria fluoriden kombineras sedan med kalcium eller natrium för att bilda mindre skadliga föreningar som i slutändan blir desamma som fluorering som används i många tandkrämer.
– Tester visar att mer än 99 procent av PFAS-föreningarna förstörs i det behandlade vattnet, säger Sharp.
Elise Thomas, chef för miljöprogrammet vid Fairbanks flygplats, är nöjd med resultatet och tror att systemet kommer att attrahera fler anläggningar som kämpar med PFAS-kontamineringar.
– Det ger oss hopp, säger Thomas – och ger oss något att se fram emot.