Forskning visar att vissa myror kan läka sina infekterade sår med hjälp av egenproducerad antibiotika från en körtel på bröstkorgen. Denna upptäckt öppnar upp för nya möjligheter inom medicinsk forskning.
Myrarten Megaponera analis lever söder om Sahara och har en diet som består uteslutande av termiter. Termiter är duktiga på att skydda varandra och använder sina kraftfulla käkar för att försvara sig mot myror och andra djur som attackerar. Det innebär att denna myrart ofta blir skadad under jakten på föda. Sedan tidigare har forskaren Erik Frans vid Julius-Maximilians-Universität (JMU) Würzburg i Tyskland kommit fram till att just dessa myror bär hem sina skadade artfränder och även vårdar dem. Nu har han tillsammans med Laurent Keller från universitetet i Lausanne i Schweiz tittat närmare på myrorna och hur de vårdar sina skadade kamrater.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, upptäckte forskarna att myrorna kunde skilja på infekterade sår och sår som inte var infekterade. När myrorna sedan upptäckt ett infekterat sår behandlade de det med en egen form av antibiotika med antimikrobiella föreningar och proteiner från en körtel som sitter på deras bröstkorg. Sekretet från körteln innehåller 112 komponenter, varav hälften har en antimikrobiell eller sårläkande effekt. Vården som myrorna ger varandra är väldigt effektiv och har en minskad dödlighet på 90 procent.
”Sofistikerade medicinska sårbehandlingar”
– Med undantag för människan känner jag inte till någon annan levande varelse som kan utföra så sofistikerade medicinska sårbehandlingar, säger Erik Frank i ett pressmeddelande.
Laurent Keller tillägger också att dessa resultat ”har medicinska effekter eftersom den primära patogenen i myrornas sår, Pseudomonas aeruginosa, också är en ledande orsak till infektion hos människor, med flera stammar som är resistenta mot antibiotika”.
Nästa steg är nu att se om andra myrarter och sociala djur har liknande sjukvårdsbeteenden som denna myrart. Erik Frank vill också identifiera och analysera de antibiotika myrarten använder, eftersom det kan leda till upptäckten av nya antibiotika som också skulle kunna användas av människor.