Nya, invasiva arter kan konkurrera ut de växter som redan finns på Svalbard, visar en studie. Forskarna betonar att miljömyndigheter måste agera snabbt för att förhindra ytterligare spridning.
Studien, som publicerats i NeoBiota, är en del av Biodiversa project ASICS (ASsessing and mitigating the effects of climate change and biological Invasions on the spatial redistribution of biodiversity in Cold environmentS). I projektet undersöker man hur klimatförändringar och biologiska invasioner påverkar spridningen av arter i kalla miljöer, som polar- och alpina regioner, för att bättre förutse och mildra negativa effekter på biodiversiteten.
Invasiva arter sprider sig till Arktis, och även Svalbard, vilket kan konkurrera ut inhemska växter. Ännu har inte den biologiska mångfalden påverkats särskilt mycket, enligt forskarna, men de varnar nu att det kan förändras snabbt. I forskningen har man utvecklat modeller för att kartlägga 27 invasiva arter på Svalbard och deras potential för att hitta nya livsmiljöer.
– I relation till det nuvarande klimatet har vi identifierat tre arter som har särskilt stor potential att hitta nya livsmiljöer på Svalbard. Om de lyckas sprida sig till dessa områden skulle de kunna utgöra ett hot, säger James Speed, professor vid norska NTNU universitetets institution för naturhistoria, enligt Phys.org.
Kan sprida sig ytterligare
De tre arterna är tuvtåtel (deschampsia cespitosa), en art av raggsmörblomma (ranunculus subborealis subsp. villosus) och fjällskära (saussurea alpina). Forskarna anser att nästan alla områden på Svalbard, både bebodda och obebodda, kan utveckla ett lämpligt klimat för de invasiva växterna att sprida sig ytterligare. Idag finns dock endast de invasiva arterna på bebodda områden.
– Många av de arter som inte hör hemma på Svalbard kan komma att sprida sig över ett mycket större område än vad de gör i dag, säger Kristine Bakke Westergaard, lektor vid NTNU universitetet.
Främst är mänsklig aktivitet orsaken till att nya, främmande arter sprids till nya områden. I Svalbard kontrollerar man inte om besökarna fått med sig några biologiska komponenter. Det kan handla om att kontrollera förorenade skor eller om importerad jord innehåller frön. På andra sidan jordklotet, i Antarktis, finns mycket strängare krav och kontroller för att förhindra den här typen av oönskad införsel.
Bristen på biosäkerhetsrutiner på Svalbard oroar forskarna, som nu anser att miljömyndigheter snabbt bör agera för att både begränsa och förhindra spridningen av arterna. Samtidigt bör myndigheterna arbeta för att förhindra att ytterligare nya invasiva arter sprider sig till det arktiska ekosystemet.