Efter att ha gått på grund tre gånger har passagerarfartyget Marco Polo orsakat en miljökatastrof utanför Blekinge. Med tusentals oljeskadade fåglar och kustlinjer täckta av tjock olja kämpar nu frivilliga och myndigheter för att rena det drabbade området.
Passagerarfartyget Marco Polo gick på grund utanför Blekinges kust under söndagen 22 oktober. Fartyget gjorde först en grundstötning som orsakade oljeläckage under flera sjömil, sedan gick det åter på grund men fastnade. Besättningen använde sig inte av en fungerade gps och tog inte hjälp av andra navigatoriska hjälpmedel på fartyget. En vecka senare orsakade vädret att fartyget drev iväg och gick på grund igen.
– Det är på gränsen till parodiskt, jag har aldrig varit med om att samma fartyg har gått på grund tre gånger. Jag tror att det är ett världsrekord, säger Ulrik Nielsen, på Kustbevakningen, till Bonniertidningen DN.
Detta har skapat ett enormt oljeläckage som spridits kring Pukaviksbukten och Hanöbukten. Den tjocka oljan har spridits i vattnet och drivit in mot land där den förorenat bland annat stränder och växtlighet. Framför allt har områdets djurliv blivit drabbat där bland annat över tusen fåglar rapporterats ha blivit oljeskadade.
Måste tvätta oljeskadade fåglar
Kustbevakningen kämpar nu tillsammans med andra organisationer samt hundratals frivilliga för att sanera oljan från naturen. En omfattande del av arbetet handlar om att försöka rädda de oljeskadade fåglarna.
– Det var två svanar här i går, svarta av olja. De simmade i viken här utanför, säger Bengt-Arne Nilsson, rehabiliterare på organisationen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt i Blekinge, som är ute och letar efter oljeskadade fåglar, till WWF.
Fåglarna som kan tas hand om tvättas för hand i stora plastbaljor med 41-gradigt vatten och diskmedel. Innan tvättningen får fåglarna vila och äta.
– Det är väldigt ansträngande för fåglarna att bli tvättade och de behöver all energi för att klara det, säger Pernille Kragenskjöld, som organiserar tvättningen av fåglarna vid organisationen.
För att tvätta en svan krävs fyra personer som tvättar och två som diskar baljorna samtidigt som någon byter och fyller på nytt tempererat vatten. Då oljan är väldigt tjock måste nytt vatten tillföras hela tiden. Att tvätta en svan kan ta två timmar och man kan under tiden behöva byta vatten 20 gånger. Efteråt får fåglarna ligga i ett tyst torkrum för att vila innan de släpps ut igen. Ser man ett oljeskadat djur uppmanas man rapportera in det.
Hundratals anmäler sig för att hjälpa
Via Sölvesborgs kommun kan man anmäla sig som frivillig för att hjälpa till med saneringsarbetet, vilket över 700 personer gjort. Vid stranden arbetar åtskilliga volontärer för att rengöra naturen från oljan. En av dem är Hampus Södergren, som växt upp i området pch som hjälper till tillsammans med sitt kompisgäng.
– Vi brinner för den här kustremsan och älskar det här området, säger Hampus till Blekinge Läns Tidning.
Omkring 50 000 liter olja har fångats upp i nuläget, men mycket mer återstår att sanera. Arbetet med saneringen kan i värsta fall komma att fortsätta i flera år.