Forskare har upptäckt en myllrande värld av mikroorganismer i Mexikos underjordiska floder. Denna upptäckt belyser den ovanliga biologiska mångfalden i ett av världens mest isolerade ekosystem.
Under Yucatánhalvön i Mexiko sträcker sig ett av världens mest omfattande grundvattensystem, bestående av en 1500 kilometer lång labyrint av undervattensgrottor och tunnlar. Här finns också flera giftiga slukhål. Tidigare har forskare upptäckt en av Amerikas äldsta gruvor i systemet, daterad till 12 000 år sedan, samt arkeologiska fynd från Mayacivilisationen. Detta grundvattensystem är en viktig vattenkälla för regionens invånare.
Nu har forskare vid Northwestern University i Illinois i USA tillsammans med Amigos de Sian Ka’an och Consejo de Cuenca de la Península de Yucatán i Mexiko för första gången tagit prover på några av de mer otillgängliga delarna av det kartlagda grottsystemet.
En värld av organismer
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Applied and Environmental Microbiology, upptäcktes en rik mikrobvärld i sötvattenlagren som ligger ovanpå saltvatten från mexikanska golfen.
– Det här är otroligt unika prover från underjordiska floder som är särskilt svåra att få tag på, säger geobiologen Matthew Selensky till vetenskapstidningen Science Alert.

Dykare från Under The Jungle samlade 78 vattenprover, där forskarna sedan fann 4 183 unika gensekvenser som representerande 917 olika mikrobfamiljer. Dessa uppvisade olika mönster i skilda områden.
– Det finns ett varierande antal karaktärer som verkar röra sig runt, beroende på var man tittar. Men när man tittar på hela datamängden finns det en kärna av organismer som verkar ha nyckelroller i varje ekosystem, säger geobiologen Magdalena Osburn.
Vattenproverna togs från sammanlagt tolv platser där bakteriefamiljen Comamonadaceae hittades på varje plats, en bakteriefamilj som ofta hittas i jord- och vattenmiljöer och behöver syre för att överleva.
– Det verkar som om Comamonadaceae spelar lite olika roller i olika delar av akvifären, men den spelar alltid en viktig roll, säger Osburn.
Föroreningar
På grund av sin isolerade natur är en stor del av akviferens ekosystem relativt orörda jämfört med mer exponerade miljöer ovanför. Trots det har föroreningar tagit sig in i systemet. I en undersökning nyligen visades att endast 13 av de 173 undersökta naturligt bildade slukhålen var fria från föroreningar. Där fanns bland annat rester efter gödselmedel, bekämpningsmedel, läkemedel och produkter för personlig vård.