Den nya appen ”Svenska runstenar” ska hjälpa besökare att lokalisera landets runstenar. Genom appen får man guidning via en interaktiv karta, information om runstenen samt vilket skick den är i.
Det är forskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet som utvecklat appen om Sveriges runstenar, som beskrivs som unik. Bland annat får man veta i vilket skick stenen är i, om en är uppmålad eller inte, samt om den är skadad. Runstenarna har också betygssättning på 1–5 stjärnor utgående från sitt skick.
Pereswetoff-Morath menar att det är svårt idag att hitta runstenar, på grund av att man flyttat på många och för att det inte finns särskilt mycket information kring dem.
– Det är svårt att hitta runstenar även om man är jätteintresserad, säger hon i ett pressmeddelande. Många stenar är flyttade på och står inte kvar på sina ursprungliga platser.
Vidare har man också så kallad digital skyltning, där det står information om stenarna. Även om många runstenar har informationsskyltar så saknas det på ett antal platser och även på de platser där skylt finns kan den innehålla föråldrad information.
– Med digital skyltning i appen kan jag när som helst uppdatera runstenens text, uppläsning och tolkningen av innehållet och användaren får alltid aktuell information om runstenen, förklarar hon.
I nuläget finns cirka 1300 av 2000 runstenar som finns i Sverige. Just nu finns alla runstenar som är tillgängliga i Gästrikland, Medelpad, Hälsingland, Uppland, Södermanland, Västmanland, Värmland och Närke. Runstenar som finns i Götaland kommer att läggas till i appen under hösten.
Senare kommer man som använder även att kunna rapportera in om något inte stämmer i appen, genom exempelvis ett foto. Appen, som går att ladda ner i App Store eller Google Play, kommer även göras tillgänglig på engelska så småningom.
Det visste du inte om runstenar
De flesta kända runstenar är resta kring 1000-talet. De äldsta man har upptäckt är från 400-talet och återfinns på statens historiska museum, som Kylverstenen. Det är stora skillnader på olika former av runstenar, där merparten särskilt av de mer sentida stenarna ofta bär mer personliga och något mer banala budskap, ungefär i stil med ”Harald ristade denna sten”. På äldre stenar och föremål förekommer i högre grad olika former av besvärjelser och trollformler som ristats med mer mystiska ändamål i åtanke, enligt vissa på basen av så kallad gematri – talmagi.