Er Ist Wieder Da

Er Ist Wieder Da överträffar förväntningarna som ett verkligt originellt, udda och tankeväckande personporträtt av samtidens absolut mest kontroversiella person. Möjligen just eftersom det är just ett porträtt av en person.

publicerad 3 september 2021
I filmen tar Adolf Hitler selfies med fans.

Det är sannerligen inte var och varannan dag som undertecknad snubblar över en film som dels överraskar högt över ens förväntningar samt dels är originell, udda och tankeväckande. Er Ist Wieder Da (”Han är tillbaka igen”) är en sådan film.

Filmen är baserad på en bok med samma namn av Timur Vermes, som även bidragit till filmens manus och regisserad av David Wnendt, tillika medförfattare till manuset. Er Ist Wieder Da är producerad av de i mina ögon djärva filmbolagen Constantin Film och Mythos Film. Dessa filmbolag har tidigare gjort sig kända för att inte backa inför ”kontroversiella” ämnen. På meritlistan finner vi titlar som Der Untergang (2004) och Der Baader Meinhof Komplex (2008). För övrigt två exceptionellt bra filmer.

Hitler får en datorlektion.

Vad gör då Er Ist Weider Da så ”kontroversiell”, frågar ni? Jo, den har Adolf Hitler som huvudkaraktär! I en…


 

Er Ist Wieder Da (Han är tillbaka) är en tysk satirisk komedifilm från 2015 regisserad av David Wnendt och baserad på den bästsäljande satiriska romanen 2012 med samma namn om Adolf Hitler av Timur Vermes. Här kan du hitta den digitalt.

 

 


Liknande artiklar: